De ce mulți doctori și asistenți medicali din Germania ezită să se vaccineze împotriva COVID

Vaccinul împotriva coronavirusului este văzut drept singura modalitate de combatere a pandemiei, iar personalul medical și de îngrijire prezintă un risc ridicat de contractare și răspândire a bolii. Totuși, multe persoane care lucrează în acest domeniu, în Germania, nu vor să se vaccineze, au remarcat ziariștii de la Deutsche Welle.

Asistentul de terapie intensivă Sebastian Schmidt, de la Spitalul Bethel din Berlin, ar vrea să fie vaccinat împotriva coronavirusului cât mai curând posibil. “Văd decese legate de coronavirus în fiecare zi la serviciu și văd cum suferă pacienții, în ce stare gravă sunt bolnavii din cauza acestui virus și, cu siguranță, vreau să mă vaccinez împotriva acestuia. Nu numai ca să mă protejez pe mine, ci și pentru familia mea. Am responsabilitatea de a contribui cumva la protejarea celorlalți”, spune el pentru DW.

“Nu vreau să fiu primul”

Ne-am putea imagina că aceasta este atitudinea tuturor medicilor și asistenților față de vaccinarea mult așteptată. De fapt, imaginea este mult mai nuanțată. Punctul de vedere al asistentei Vivien Kochmann, de la Spitalul Betel, este un exemplu în acest sens. De multe luni, respectă meticulos regulile de distanțare socială, poartă o mască facială și se spală des pe mâini. Ca mamă a unui copil mic, a trebuit să aibă grijă suplimentară, așa că a redus drastic contactul cu alți oameni.

Însă, când vine vorba de vaccinări, nu vrea să fie printre primii și preferă să mai aștepte. “Sunt prudentă și puțin îngrijorată de tot. Îmi fac griji, fiindcă vaccinul nu există de suficient de mult timp ca să pot spune: <Ok, acum sunt convinsă 100 la sută de el>. Dar acesta este doar sentimentul meu personal”.

Vivien Kochmann nu este ceea ce s-ar numi un “antivaccinist”. Dimpotrivă, s-a vaccinat împotriva multor boli. Dar spune că a lucrat la spital suficient de mult ca să știe cât timp este necesar înainte ca un vaccin să intre în vigoare. Poate, speră ea, vaccinurile se vor îmbunătăți pe parcursul anului. Și, mai important, la fel se va întâmpla și cu acuratețea informațiilor despre posibilele riscuri implicate.

Mai mult de 50 la sută dintre asistenții medicali sunt reticenți

Scepticismul nu este deloc neobișnuit în rândul personalului medical din Germania. Un sondaj realizat de Societatea Germană pentru Terapie Intensivă Internă și Medicină de Urgență (DGIIN) și Asociația Interdisciplinară Germană pentru Terapie Intensivă și Medicină de Urgență (DIVI), în decembrie, a arătat că doar 73 la sută dintre medici și sub 50 la sută dintre asistenții medicali vor să se vaccineze împotriva SARS-CoV-2, deși o majoritate clară a respondenților este conștientă că vaccinul este important pentru a opri pandemia.

Noua ta carieră poate începe aici – locuri de muncă în toate domeniile, în toate județele

Confuzia pare cuvântul de ordine în rândul personalului medical. Președintele asociației care reprezintă angajații din casele de vârstnici (BPA), Bernd Meurer, vorbește despre unități în care aproape 100 la sută din personal s-a vaccinat. În altele, două treimi dintre angajați au refuzat. Ministrul Sănătății, Jens Spahn, confirmă: sunt cămine în care vaccinarea este deja efectuată și unde rata de vaccinare în rândul personalului a ajuns la 80 la sută. În altele, rata este de doar 20 la sută.

Mulți nu se văd în categoria cu risc ridicat

Motivele acestui scepticism fac obiectul unei dezbateri aprinse în Germania. Expertul în sănătate al SPD din Bundestag, Karl Lauterbach, el însuși epidemiolog, suspectează că mulți medici și asistenți medicali cred că nu aparțin grupului cu risc ridicat și sunt bine protejați de îmbrăcămintea specială.

În schimb, un sondaj efectuat în decembrie a identificat teama de efecte secundare pe termen lung, ca principal motiv al respingerii vaccinului. Angajați din alte clinici din Berlin au declarat, pentru DW, că unele femei se tem că vaccinul le-ar putea afecta o eventuală sarcină. Reprezentantul BPA a descoperit și un alt argument: chiar și după ce se vaccinează, asistenții medicali ar trebui să poarte în continuare mască, astfel încât lucrurile nu ar reintra în normal imediat. În plus, nu sunt siguri că n-ar infecta alți oameni chiar și după administrarea vaccinului.

Mulți medici și asistenți medicali au deja anticorpi

Un asistent medical dintr-un spital din Brandenburg, care a vorbit cu DW sub protecția anonimatului, se declară sceptic față de vaccinul BioNTech-Pfizer, din care a primit deja prima doză. “Nu previne infecția cu coronavirus. Previne doar izbucnirea efectivă a bolii COVID-19. Așa că îmi imaginez că mulți preferă să aștepte și alte vaccinuri”.

În plus, mulți medici și asistenți au fost deja infectați cu virusul, s-au recuperat și au anticorpi. Prin urmare, consideră că n-ar mai avea nevoie de vaccin. Totuși, asistentul spune că, în cele din urmă, toți colegii vor fi vaccinați. “Am văzut prea des, în ultimele luni, ce poate face virusul”.

Dorința generală de a primi vaccinul a crescut în Germania. Potrivit sondajului lunar Deutschlandtrend, 54 la sută dintre cei chestionați vor să fie vaccinați. Lor li se se adaugă cei 21 la sută care spun că, “probabil”, se vor vaccina, notează DW. Potrivit oamenilor de știință germani, peste 60 la sută din populație trebuie să se vaccineze pentru a obține așa-numita imunitate de turmă, cea care ar opri pandemia.

Articolul anterior

ING Bank România are un nou economist-şef

Articolul următor

Cristiana Belodan, noul Strategy & Transformation Director al agenției de comunicare Oxygen

Articole din aceeași categorie
Total
6
Share
Close