Jumătate dintre femeile care lucrează se confruntă cu un nivel de stres mai mare decât în urmă cu un an, iar 49 la sută, în creștere față de 2023, simt că angajatorii nu le susțin în eforturile de a-și echilibra raportul dintre responsabilitățile profesionale și angajamentele din viața personală, relevă studiul Deloitte Women @ Work 2024.
În schimb, raportul evidențiază scăderea proporției femeilor care susțin că sunt epuizate la un sfert, de la peste o treime în 2023 și de la aproape jumătate în 2022.
Dintre participantele la studiu, 16 la sută și-au schimbat jobul în 2023 (mai multe decât în cei doi ani anteriori la un loc), în principal din cauza salariilor nesatisfăcătoare, dar și pe fondul unui echilibru precar între viața profesională și cea personală și al lipsei de flexibilitate în privința programului de lucru. Doar una din zece poate discuta deschis cu managerul său despre raportul dintre viața personală și activitatea profesională și aproape toate (95 la sută) se tem că, dacă ar solicita sau ar profita de avantajele programului flexibil de lucru, și-ar reduce șansele de promovare, iar 93 la sută sunt convinse că volumul de muncă nu le-ar fi ajustat corespunzător.
Legat de angajamentele din viața privată, deși majoritatea lucrează cu normă întreagă (88 la sută), lor le revine și responsabilitatea principală pentru creșterea copiilor (50 la sută), chiar și în cazul celor care câștigă mai mult decât partenerul. 37 la sută dintre femeile care trăiesc în cuplu acordă prioritate carierei partenerului față de propria carieră, aspect valabil chiar și pentru zece la sută dintre cele care reprezintă principala sursă de venit a familiei.
- Managerii de HR și Generația Alfa. Ce impact vor avea pe piața muncii tinerii născuți după 2010?
- 44 de companii sunt Top Employers în România, în 2025
- Efectele noilor decizii fiscale asupra sectorului IT: doar o treime dintre companiile din România au în plan să-și extindă echipele în 2025
„În elaborarea politicilor de personal, angajatorii trebuie să țină cont de particularitățile existente în cazul femeilor – responsabilitățile legate de îngrijirea copiilor și/ sau a altor persoane, mediul social și cultura din care provin -, să le sprijine să depășească provocările legate de aceste particularități și să le ajute să-și valorifice potențialul profesional, oferindu-le șanse egale cu bărbații. România înregistrează una dintre cele mai mici diferențe salariale între femei și bărbați, de 4,5 la sută, față de media europeană de 12,7 la sută (potrivit datelor Eurostat pe 2022), iar proporția femeilor în funcții de conducere este în jur de 50 la sută”, arată Alexandra Smedoiu, Partener Deloitte România și coordonatorul programului SheXO Club.
Organizațiile considerate lideri ai egalității de gen (Gender Equality Leaders) rămân o raritate – doar șase la sută dintre participante lucrează pentru o astfel de companie. Ele sunt mai optimiste în ceea ce privește perspectivele de carieră și, implicit, ar putea rămâne mai mult timp într-o relație de muncă cu acel angajator. De altfel, mai mult de 60 la sută dintre femeile care lucrează pentru Gender Equality Leaders intenționează să-și păstreze jobul mai mult de trei ani, față de 41 la sută din total, iar 92 la sută doresc să avanseze către o poziție de conducere în organizație.
Doar șapte la sută dintre participantele la studiu estimează că vor păstra relația cu actualul angajator mai mult de cinci ani, datorită oportunităților de învățare și dezvoltare, potențialului de a avansa în carieră sau echilibrului dintre viața personală și cea profesională. În ceea ce privește modul de lucru, mai mult de 40 la sută spun că angajatorul lor a implementat recent o politică de revenire la birou, completă pentru un sfert dintre ele și parțială pentru restul. Dintre femeile care au fost nevoite să revină permanent la birou, o cincime consideră că productivitatea lor a scăzut.
Studiul Deloitte Women @ Work 2024 a fost efectuat în rândul a circa 5.000 de femei din zece țări și prezintă o perspectivă globală asupra experiențelor acumulate de femei în mediul de lucru. Persoanele intervievate lucrează preponderent cu normă întreagă (88 la sută), în companii din multiple domenii, și ocupă diverse poziții, inclusiv funcții de conducere.
DESPRE DELOITTE
Furnizează la nivel global servicii de audit, consultanță fiscală și juridică, consultanță, consultanță financiară și managementul riscului, către circa 90 la sută dintre companiile prezente în topul Fortune Global 500 și către mii de companii din sectorul privat. Cu o istorie de peste 175 de ani, acoperă peste 150 de țări și teritorii și are o echipă formată din circa 457.000 de profesioniști.
Deloitte România este una dintre cele mai mari firme de servicii profesionale din țară și oferă, în cooperare cu Reff & Asociații | Deloitte Legal, servicii de audit, de consultanță fiscală, juridice, de consultanță și managementul riscului, consultanță financiară, soluții de servicii și consultanță în tehnologie și alte servicii adiacente, prin intermediul a peste 3.400 de profesioniști.