Bărbații din România câștigă cu aproape un sfert mai mult decât femeile. Luxemburg are cel mai mic decalaj salarial între femei și bărbați

Foto: freepik

România a făcut progrese pentru reducerea inegalităților între femei și bărbați pe piața muncii, însă decalajul salarial rămâne mare, de 21,6 la sută în 2023, potrivit analizei Equal Pay Gender, realizată de PwC România, pe baza datelor colectate în sondajul Paywell.

Decalajul este calculat ca raport între salariul mediu al bărbaților și cel al femeilor. Față de ediția anterioară a analizei, din 2022, este în scădere cu 1,7 la sută.

”Deși discrepanțele salariale dintre femei și bărbați s-au mai redus, când analizăm anumite industrii sau niveluri ierarhice superioare observăm discrepanțe mult mai mari, peste limitele de toleranță, care trebuie rezolvate. Problema nu rezidă într-o discriminare directă, ci mai degrabă într-o diferență de oportunități pentru a accesa profesii și locuri de muncă bine plătite. Ponderea mare a muncii neremunerate în rândul femeilor (activități casnice și de îngrijire) limitează oportunitățile de educație și carieră. Un impact similar îl are și <penalitatea> maternității, care creează un dezavantaj semnificativ”, spune Oana Munteanu, Director People & Organisation PwC România.

În funcție de industriile în care lucrează, cele mai mari decalaje salariale în favoarea bărbaților sunt în sectorul bancar (30,5 la sută), farma (16,5),  retail (15,27) și tehnologie (11,92). O situație diferită este întâlnită în producție și BPO/ SSC, unde rata este inversă, de – 7,02, respectiv -0,11 la sută.

Cele mai mari diferențe raportate la pozițiile pe care le ocupă sunt pentru operatori, de 19,64 la sută, iar cele mai mici la nivel de top management, de 6,09 la sută. Un alt raport PwC, Workforce Hopes and Fears 2023, constată că există un decalaj semnificativ între ponderea solicitărilor de creșteri salariale ale bărbaților și ale femeilor (21 la sută), respectiv de promovări (opt la sută).

Decalaj în creștere în statele OCDE

Deși s-au înregistrat progrese importante, între 2011 și 2022, în ceea ce privește reducerea inegalităților între femei și bărbați, la indicatori precum participarea femeilor la piața muncii sau șomajul, diferența medie de remunerare a crescut în statele membre ale Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), relevă raportul PwC Women in Work Index 2024 (WiW Index).

În ciuda unei participări mai mari, femeile rămân într-o poziție considerabil mai slabă în ceea ce privește randamentul pe piața muncii, față de bărbați. De la crearea indicelui, în 2011, diferența de remunerare între femei și bărbați a fost unul dintre indicatorii cu cea mai lentă îmbunătățire. Între 2011 și 2022, s-a redus cu doar trei la sută, în cele 33 de state membre OCDE. În 2022, diferența chiar a crescut la 13,5 la sută, de la 13,2 la sută, în 2021.

WiW Index arată că, în ritmul actual, va fi nevoie de mai mult de o jumătate de secol pentru a reduce diferența medie de remunerare între femei și bărbați, în toate cele 33 de țări OCDE. Indicatorii care s-au îmbunătățit în statele OCDE au fost rata de participare a femeilor la forța de muncă, care a crescut de la 70,8 la 72,1 la sută, și rata șomajului, care a scăzut de la 6,4 la 5,3 la sută.

Indicele WiW măsoară progresele înregistrate în ceea ce privește egalitatea de gen la locul de muncă în OCDE. Ia în considerare cinci indicatori: diferența de remunerare între femei și bărbați, rata de participare a femeilor la forța de muncă, diferența dintre ratele de participare a bărbaților și a femeilor la forța de muncă, rata șomajului în rândul femeilor și rata de ocupare a forței de muncă cu normă întreagă în rândul femeilor.

Luxemburg – cel mai mic decalaj de remunerare între femei și bărbați, Mexic – cel mai mare

Luxemburg ocupă primul loc în acest indice, urmat de Islanda și Slovenia. Performanța sa a fost determinată de o îmbunătățire a tuturor indicatorilor și în special de faptul că țara continuă să aibă cel mai mic decalaj de remunerare între femei și bărbați din OCDE (-0,2 la sută). Următoarele state în clasament sunt Finlanda, Norvegia, Danemarca, Suedia și Islanda.

Mexicul a obținut cel mai mic punctaj în indicele din 2018. Australia a înregistrat cea mai mare îmbunătățire a clasamentului său și a urcat șapte poziții, de pe locul 17, în 2021, pe 10, în 2022. Marea Britanie a înregistrat cea mai mare scădere și a coborât patru locuri, de pe 13 pe 17.

DESPRE PWC

Este o rețea de firme prezentă în 151 de țări, cu mai mult de 360.000 de profesioniști ce oferă servicii în domeniul consultanței pentru afaceri, auditului și consultanței fiscale.

Articole din aceeași categorie
Total
0
Share