Bosch a încheiat anul trecut cu 10.520 angajați în România. Compania a investit 356 milioane de lei în activitățile de aici, în 2023

La 31 decembrie 2023, numărul de angajați Bosch în România a ajuns la 10.520 – o creștere cu circa șapte procente față de anul precedent.

În 2024, Bosch sărbătorește 30 de ani de prezență continuă pe piața din România. De la prima sa apariție în 1906, prin deschiderea unei reprezentanțe în București și înființarea Robert Bosch SRL, în 1994, compania și-a consolidat poziția de partener strategic pentru societatea românească.

“În ultimii 30 de ani, Bosch a contribuit semnificativ la dezvoltarea economiei românești prin crearea de locuri de muncă și transferul de tehnologie și know-how. Am adus în industria românească tehnologii de ultimă oră, am devenit un furnizor de componente pentru industria auto globală și derulăm proiecte de cercetare și dezvoltare cu impact vizibil asupra societății.

Bosch în România reprezintă astăzi tehnologie modernă, un angajator de top, un partener de încredere pentru sistemul de educație și pentru comunitățile locale prin propria noastră fundație. Bosch își propune să rămână un lider în materie de tehnologie și un partener-cheie pentru România, participând activ la dezvoltarea comunității prin inițiativele sale”, declară Mihai Boldijar, director general Robert Bosch S.R.L. și reprezentant al Grupului Bosch în România.

Bosch continuă să investească în România

În 2023, Bosch a investit în România circa 356 milioane de lei (72 milioane de euro), în principal în dezvoltarea fabricilor din sectorul de activitate Mobilitate din Cluj și Blaj și în domeniul cercetării și dezvoltării, în Centrul de Inginerie Bosch din Cluj.

Fabrica Bosch din Jucu, județul Cluj, produce din 2013 unități de control electronice de înaltă calitate pentru creșterea siguranței în trafic și a confortului la volan. În 2023, fabrica a făcut pași semnificativi în ceea ce privește eficiența energetică și sustenabilitatea. Panourile sale solare au generat 5.444 MWh de energie verde, o creștere cu 46 la sută față de anul precedent. Ele reprezintă circa zece procente din cererea totală de energie electrică a fabricii. Împreună cu pompa de căldură instalată în 2021, fabrica a redus, în 2023, consumul local de gaze cu peste 60 la sută. Aceste măsuri au avut ca rezultat o reducere anuală a consumului de energie de 897 MWh.

În 2023, unitatea de producție Bosch din Blaj și-a dezvoltat capacitatea de producție în sectorul de activitate Tehnologie industrială, prin extinderea utilajelor de producție pentru fabricarea sistemelor liniare. Fabrica de aici este cunoscută pentru calitatea excepțională în domeniul producției de componente auto și tehnologie industrială.

În 2023, și-a depășit obiectivul intern de reducere a consumului de energie. Printr-o serie de inițiative, ca automatizarea iluminatului, optimizarea presiunii aerului comprimat, utilizarea energiei termice de la compresoare pentru producerea apei calde menajere sau pentru susținerea sistemului de încălzire, și instalarea de panouri fotovoltaice pe două clădiri suplimentare, fabrica a redus consumul de energie de 1.854 MWh. Școala duală Bosch Blaj și-a adăugat un nou partener educațional, Liceul Tehnologic Alexandru Domșa din Alba Iulia, și o nouă specializare: utilaje electromecanice și instalații industriale.

Concentrare pe tehnologii inovatoare în cercetare și dezvoltare

Înființat în 2013, Centrul de Inginerie Bosch din Cluj este un jucător important în modelarea viitorului mobilității. Combinând expertiza în software, hardware, inginerie mecanică și planificarea vânzărilor, contribuie la dezvoltarea unor soluții de ultimă oră pentru conducerea automatizată, autovehiculele electrice și mobilitatea conectată, toate bazate pe inteligența artificială.

În aprilie 2024, Bosch a inaugurat a doua clădire de birouri a centrului – o investiție de 21 de milioane de euro. Investiția totală în cele două clădiri de birouri din Cluj se ridică la circa 50 de milioane de euro. Noua clădire de 10.000 mp are zece etaje și este conectată la dotările existente prin pasarele.

Această extindere reflectă angajamentul companiei față de România și de Centrul de Inginerie din Cluj, un jucător-cheie în rețeaua globală de inginerie a companiei. Dezvoltarea activităților de inginerie în România a dus la extinderea la București și, din acest an, la Sibiu. Circa 1.700 de angajați lucrează la proiecte de tehnologie de ultimă oră, în aceste locații moderne. Centrul aduce o contribuție importantă la portofoliul Bosch de drepturi de proprietate intelectuală, cu peste 100 de invenții în fiecare an.

Bosch își consolidează prezența la Timișoara

2023 a fost un an cu multe realizări pentru Bosch în Timișoara, unde compania are un centru de soluții de business și tehnologie și oferă cele mai bune servicii pentru Grupul Bosch și clienții externi. Centrul are două entități juridice separate: Bosch Service Solutions SRL (din 2007) și nou înființata entitate Bosch Global Business Services SRL (din ianuarie 2024).

Decizia de a extinde amprenta entității legale în România îi permite companiei să se concentreze pe obiectivul său de dezvoltare și să-și consolideze poziția de jucător-cheie în digitalizare, cu o zonă robustă de dezvoltare de software și primele servicii de consultanță pentru proiecte de inteligență artificială oferite de locație.

În 2023, Bosch din Timișoara a primit titlul Business Services Company of the Year, oferit de publicațiile The Diplomat și Outsourcing Today. Divizia Global Services a adăugat 60 de posturi noi și a continuat tendința de dezvoltare în domeniul contabilității, controlling-ului, achizițiilor și expertizei logistice. Experții locali sunt implicați în procesele de standardizare din țările europene, ca parte a strategiei diviziei.

Dezvoltarea sectoarelor de activitate Bosch

În sectorul Mobilitate, divizia Mobility Aftermarket a înregistrat un nou record absolut de vânzări în România prin creșterea cifrei vânzărilor sale totale, bazată pe consolidarea relațiilor de afaceri cu distribuitorii strategici. Piesele de schimb auto Bosch sunt apreciate de multe companii din programul de loialitate eXtra (extra-premii.ro), prin care service-urile auto și magazinele de piese de schimb pot colecta recompense pe baza achizițiilor de produse Bosch.

În sectorul de activitate Tehnologie pentru construcții și energie, dezvoltarea diviziei Bosch Home Comfort din România reflectă evoluția generală a industriei din ultimul an, afectată de contextul macroeconomic. În zona de afaceri a proiectelor, divizia a migrat de la segmentul rezidențial la cel comercial, reprezentat în principal de centrale electrice mari și soluții complexe de aer condiționat.

Sectorul de activitate Bunuri de larg consum a înregistrat o scădere a cererii de electrocasnice și scule electrice, în 2023. Totuși, divizia Scule electrice Bosch a înregistrat o creștere moderată a vânzărilor în comparație cu anul precedent. În plus, Bosch susține ideea economiei circulare, prin utilizarea materialelor reciclate și reducerea utilizării de materii prime noi. Un pas important în 2023 a fost transformarea întregului portofoliu de instrumente de măsură DIY, prin utilizarea unui conținut ridicat de materiale reciclate. La începutul acestui an, divizia a lansat magazinul online oficial Bosch Professional bosch-shop.ro.

BSH Electrocasnice și-a menținut poziția în categoriile de interes pe baza calității produselor sale, în ciuda condițiilor dificile de piață. Anul trecut, a continuat campania globală #LikeABosch, care promovează tehnologii ce pot transforma orice utilizator într-un mic erou în viața de zi cu zi. În 2024, campania va fi extinsă cu noi aparate Bosch, precum aspiratorul vertical Unlimited Prohygienic Aqua 2 în 1, care spală și aspiră în același timp, sau robotul de bucătărie Serie 6, care poate cântări cu precizie ingredientele până la nivel de un gram.

În sectorul de activitate Tehnologie industrială, divizia de vânzări Bosch Rexroth a înregistrat o creștere moderată în 2023, în principal datorită investițiilor în automatizarea proceselor de producție realizate de clienții din industria automotive.

Investiție în viitor: parteneriate și programe educaționale

Bosch este un partener pe termen lung al sistemului de educație din România. În programul Școală duală Bosch, circa 700 de studenți au fost pregătiți în domenii specifice în unitățile de producție Bosch din Cluj și Blaj, încă din 2013. Ei pot accesa trei programe de master și patru cursuri dezvoltate de Centrul de Inginerie Bosch din Cluj, în parteneriat cu Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca și Universitatea Babeș-Bolyai. Compania le oferă studenților alte oportunități, precum programul Working Student, stagii de practică plătite sau acces la Academiile Bosch din Blaj și Timișoara, iar angajații au acces la mai multe programe de dezvoltare a carierei.

DESPRE GRUPUL BOSCH

Este prezent de 30 de ani în România și are circa 10.520 de angajați în șase entități. Pe lângă centrul de cercetare și dezvoltare din Cluj, București și Sibiu și unitățile sale de producție pentru Mobilitate din Cluj și din Blaj, mai operează și o unitate de producție de Tehnologie industrială, localizată tot în Blaj, și un centru de soluții de business și tehnologie, la Timișoara. În București, operează un birou de vânzări pentru produsele sectoarelor Mobilitate, Bunuri de larg consum și Tehnologie pentru construcții și energie. O filială a BSH Hausgeräte GmbH, activă pe piața electrocasnicelor, are sediul tot în Capitală.

Articole din aceeași categorie
Total
0
Share