Doar 8% dintre români au căutat activ un job în străinătate, în 2023. Destinațiile preferate: Germania, Marea Britanie și Spania

În ciuda provocărilor globale, precum tensiunile geopolitice, preocupările legate de economie și tendințele de mobilitate virtuală din ultimii ani, mutarea în străinătate pentru căutarea unui job rămâne un deziderat pentru cei mai mulți oameni la nivel global. 23 la sută dintre ei caută activ un loc de muncă în alte țări și 63 la sută își exprimă disponibilitatea să facă acest lucru.

În ceea ce-i privește pe români, procentul celor care caută activ un loc de muncă în străinătate este de doar opt la sută, arată un studiu elaborat de Boston Consulting Group (BCG), The Network și The Stepstone Group. Raportul se bazează pe răspunsurile a peste 150.000 de respondenți din 188 de țări.

Conform sondajului, care a fost reluat în 2023 după 2018 și 2020, destinațiile cele mai populare la nivel global, pentru cei care caută un job, sunt Australia, SUA, Canada, Marea Britanie și Germania. Orașele cele mai populare sunt Amsterdam, Dubai, Abu Dhabi și New York, alături de Londra. România ocupă locul 89 ca destinație, în creștere față de locul 92 în 2018 și în scădere față de 78 în 2020.

În timp ce 22 la sută dintre români căutau activ un loc de muncă în străinătate în 2018, numărul lor a scăzut la 13 la sută acum trei ani și la doar opt la sută anul trecut, ceea ce este mult mai mic decât media globală de 23 la sută în 2023. În același timp, în concordanță cu tendințele internaționale, numărul românilor care ar accepta un loc de muncă în străinătate în regim de lucru la distanță a crescut semnificativ, ajungând la 74 la sută în 2023 față de 61 la sută în 2020. Acest procentaj este mai mare decât media globală de 66 la sută, care a crescut de la 57 la sută acum trei ani.

“Schimbările din peisajul economic și social au condus la o reevaluare a planurilor de emigrare ale românilor, cu multiple motive care contribuie, inclusiv la îmbunătățirea calității vieții, posibilitatea de a lucra de la distanță, preocupările legate de siguranța socială sau dorința de a fi mai aproape de familie și prieteni. Specialiștii în domenii precum IT, inginerie sau sănătate optează să rămână în țară, având în vedere echilibrarea diferențelor salariale la nivel european, oportunitățile de angajare și un nivel de trai comparabil. Doar nouă la sută dintre tineri și șapte la sută dintre absolvenții de studii superioare iau în considerare o posibilă emigrare, comparativ cu o medie globală de 24, respectiv 32 la sută”, explică Ana Vișian, Marketing Manager bestjobs, partenerul The Network în România.

Motivele financiare și economice au fost menționate drept principale argumente pentru români să ia în considerare lucrul în străinătate. 85 la sută dintre români (64 la sută la nivel global) au indicat acesta ca fiind motivul principal. Un alt factor în favoarea mutării a fost o mai bună calitate a vieții, motiv pentru care 77 la sută dintre români (55 la sută la nivel global) ar pleca la muncă în străinătate. O proporție mult mai mare (59 la sută) dintre români, față de media internațională (35 la sută), au menționat sistemele mai bune de asistență socială și de sănătate.

“În general, putem afirma că, atunci când oamenii caută un loc de muncă în străinătate, își iau decizia nu pe baza imaginii unei țări, ci pe baza oportunităților de muncă disponibile, a recomandărilor cunoștințelor lor și a cunoașterii limbii. Tinerii și persoanele din țări cu populații în creștere rapidă sunt cei mai mobili. Țările în care se vorbește engleza, cu economii puternice, conduc lista destinațiilor principale”, declară Adam Kotsis, Partener și Director Senior la BCG.

În România, 25 la sută dintre cei care lucrează în design, artă, profesii creative și arhitectură ar dori să lucreze în străinătate, urmați de muncitorii manuali (18 la sută) și profesioniștii în managementul afacerilor (17 la sută). Românii ar prefera să lucreze în Germania, Marea Britanie și Spania, ca principale trei destinații pentru a lucra în străinătate, dar topul lor al celor mai dorite țări include și Italia, SUA, Franța, Olanda, Austria, Danemarca și Elveția. În concordanță cu tendința globală, circa 30 la sută dintre români ar lucra în străinătate pe termen lung, adică o perioadă nedeterminată.

Cercetătorii au fost interesați să afle de ce cei care au optat să rămână în țările lor natale au decis să facă asta. Atât respondenții români (53 la sută), cât și cei globali (54 la sută), au menționat ca motiv principal faptul că nu ar putea să-și ia cu ei membrii familiei sau partenerii. Respondenții globali și românii (33 la sută ambele grupuri) au făcut referire la legăturile puternice cu țara natală ca motiv să nu plece. În plus, 31 la sută dintre români (16 la sută la nivel global) au spus că dificultatea cumpărării de proprietăți imobiliare în străinătate a fost un motiv pentru a rămâne.

Despre sondaj

BCG, The Network (împreună cu organizațiile afiliate) și The Stepstone Group au realizat acest sondaj anonim online în octombrie-decembrie 2023. Au participat 150.735 persoane din 188 de țări. Sondajul a evidențiat atitudinea muncitorilor în diferite domenii, inclusiv disponibilitatea lor de a se muta în străinătate pentru muncă, țările în care ar dori cel mai mult să lucreze, motivele pentru care au ales aceste țări și așteptările lor față de angajatorii lor viitori într-o nouă țară. BCG a realizat interviuri de urmărire cu participanții selectați la studiu – mulți dintre ei au fost intervievați anterior și urmăriți de câțiva ani.

Articole din aceeași categorie
Total
0
Share