Doi din trei angajați români care au copii nu ar da munca de acasă pe cea de la birou

În urmă cu un an, aproape jumătate dintre angajații care lucrau de acasă împreună cu copiii aveau dificultăți în a-și organiza eficient sarcinile de serviciu, pe fondul întreruperilor și atenției necesare îngrijirii copiilor. În 2021, 61 la sută dintre angajații-părinți s-au adaptat și chiar pot să-și desfășoare bine activitatea în acest mod, arată un sondaj BestJobs.

Munca remote a adus provocări în echilibrul dintre viața la job, mai ales pentru părinții care erau nevoiți să se ocupe în același interval orar și de sarcinile de serviciu, și de nevoile copiilor. Acum, majoritatea părinților (72 la sută) reușesc să mențină acest echilibru mai bine decât înainte.

Mai mult decât atât, 41 la sută dintre părinții care lucrează remote se simt la fel de împliniți în rolul lor de părinte, dar și în rolul de profesionist, fără să considere că fac sacrificii pentru vreuna dintre aceste laturi. Pentru 24 la sută dintre ei, timpul cu copilul are prioritate chiar dacă jobul are de suferit. Alți 35 la sută simt că uneori iau din timpul alocat familiei pentru a-și îndeplini sarcinile de serviciu, care solicită multă energie.

Angajații care au copii vor să lucreze mai mult de acasă

Viața de părinte vine cu satisfacții, dar și cu provocări, și toate contribuie la dezvoltarea personală. O treime dintre angajații cu copii lucrează mai eficient de când au devenit părinți. 43 la sută recunosc că viața de familie presupune mai multe responsabilități și sarcini, pe care, de cele mai multe ori, sunt nevoiți să le rezolve în timpul programului de lucru.

Chiar și așa, doi din trei părinți ar alege să lucreze în continuare de acasă. Dacă li s-ar impune revenirea la birou, 22 la sută s-ar bucura de o separare mai clară între viața profesională și cea de familie. 17 la sută văd ca avantaje ale revenirii la birou faptul că se pot conecta mai bine cu colegii și că și-ar îndeplini sarcinile mai eficient, însă 54 la sută simt că și-ar lua din timpul petrecut cu familia pentru drumul spre și dinspre birou.

Programul redus, principalul beneficiu pe care îl vor părinții la job

Cu privire la munca de acasă, 81 la sută dintre respondenți cred că angajatorii ar trebui să ofere mai multe avantaje angajaților cu copii. Dacă ar putea să aleagă, 41 la sută ar opta pentru program redus, măcar o zi pe săptămână, fără reducerea salariului. Pentru 26 la sută, ar fi important să primească prime mai mari cu ocazia sărbătorilor sau a zilelor copiilor. Alocarea de sarcini mai puține, programul flexibil sau un job sigur i-ar face pe ceilalți părinți să se simtă mai confortabil în acest context.

Programul redus pare o măsură preferată de angajați, mai ales în contextul în care 78 la sută nu simt că acest lucru le-ar afecta productivitatea, dar le-ar oferi posibilitatea să aloce mai mult timp copiilor. Dacă această măsură ar implica reducerea salariului, 59 la sută nu ar accepta, chiar dacă le-ar aduce mai mult timp liber pentru familie.

Pentru a petrece mai mult timp cu cei mici, 66 la sută dintre părinți își propun să termine munca mai devreme sau chiar să-și ia o zi liberă, dedicată familiei, arată sondajul BestJobs. Patru la sută apelează la cadouri pentru a se revanșa când simt că nu alocă destul timp copiilor, iar 15 la sută nu reușesc să compenseze timpul insuficient alături de copil.

Anul acesta, de 1 iunie, părinții au avut zi liberă pe care au putut să o petreacă în familie. Aproape jumătate dintre respondenți au ales să rămână în oraș, dar au planificat activități în afara casei, și doar 13 la sută au mers într-o mini-vacanță în afara orașului. 38 la sută au rămas în casă și au făcut activitățile preferate de copii.

Sondajul a fost realizat între 25 mai și 2 iunie, pe un eșantion de 847 angajați cu copii, care lucrează de acasă în această perioadă. BestJobs este una dintre cele mai importante platforme de recrutare online din România. Cu o experiență de peste 18 ani în domeniu, conectează la piața muncii peste 2,5 milioane de profesioniști și peste 25.000 de joburi active în orice moment, în țară și în străinătate.

Articolul anterior

Graffiti PR, în Top 5 al agențiilor de comunicare independente pentru care merită să lucrezi, în Europa, Orientul Mijlociu și Africa

Articolul următor

Amis de la fête: fromageria pe roți, care aduce o parte din Franța în București

Articole din aceeași categorie
Total
0
Share