Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (UTCN) și Universitatea Transilvania din Brașov (UNITBV) se numără printre cele 20 de instituții de învățământ superior din lume, selectate de Google.org pentru a derula cursuri interdisciplinare de securitate cibernetică.
Potrivit reprezentanților Google.org, aceste seminarii sunt benefice pentru ambele părți – universitățile își consolidează capacitatea de formare în domeniul securității cibernetice și vor pregăti viitoarea generație de specialiști printr-o experiență valoroasă, cu aplicabilitate reală.
„UTCN se angajează să susțină dezvoltarea competențelor tehnice ale studenților și își aduce aportul la consolidarea securității cibernetice în comunitatea locală. Vom oferi noi posibilități de învățare valoroase și vom pregăti profesioniști care vor face față provocărilor tehnologice ale viitorului”, declară prof. univ.dr. ing. Vasile Țopa, rectorul UTCN.
- Retail, construcții și transporturi, domeniile care angajează cei mai mulți seniori și manageri. Candidații vor un salariu cu 15-20% mai mare decât cel actual ca să accepte o nouă ofertă
- #echipaPoștaRomână: Teodorei Fliu – tânăra care refuză să lase greutățile să o definească și care a găsit o familie la Poșta Română
- Cum arată biroul ideal pentru români: trebuie să fie „zen” și să ofere opțiuni flexibile, diverse și ușor de personalizat
Prin proiectul Cybersecurity Seminars, studenții vor putea să-și dezvolte competențele tehnice și să crească gradul de conștientizare a comunității locale cu privire la securitatea cibernetică.
„Vor fi organizate cursuri de securitate cibernetică pentru studenți, care își vor aplica apoi cunoștințele în organizații din comunitatea locală și vor contribui la conștientizarea riscurilor de securitate cibernetică și la îmbunătățirea protecției lor. Vom lucra cu 125 de studenți și cu un număr egal de organizații. Tinerii vor să vadă cum sunt percepuți de oamenii și organizațiile în care vor activa, dar și să aplice în mod practic ce au învățat”, arată Conf. dr. ing. Adrian Coleșa, director de proiect.
„Pentru studenții noștri, programul reprezintă o șansă excepțională să acceseze instrumente de ultimă generație în domeniul securității cibernetice, să lucreze la proiecte din lumea reală și să câștige experiență practică. Grantul nu numai că ne reafirmă angajamentul de a aborda provocările stringente de securitate cibernetică de astăzi, dar inițiază și o colaborare promițătoare cu Google. Ne dorim ca metoda de lucru și serviciile pe care le creăm acum să continue și după cei doi ani ai proiectului finanțat prin Google.org”, spune conf. dr. ing. Titus Bălan, decanul Facultății de Inginerie Electrică și Știința Calculatoarelor din UNITBV.
Pe lângă UTCN și UNITBV, în program sunt incluse alte 18 instituții de învățământ superior din Europa, Orientul Mijlociu și Africa.
La nivel global, numărul atacurilor cibernetice a crescut cu 44 la sută în 2024. Aproape jumătate dintre întreprinderile mici și mijlocii din Europa s-au confruntat cu un astfel de incident în ultimii doi ani. La nivelul Uniunii Europene există un deficit de 883.000 de profesioniști în domeniul securității cibernetice.