Dragoș Anastasiu (AHK România): “Codul Muncii de azi are de-a face cu România socialistă”

Foto: AHK România

Preşedintele Camerei de Comerţ Româno-Germană (AHK România) cere Guvernului să modifice Codul Muncii, fiindcă pontajele amintesc de vremuri apuse.

“Noi suntem într-o ţară în care facem pontaje, domnule ministru (ministrul Muncii, Marius Budăi, n.r.). Vă rog mult de tot, schimbaţi Codul Muncii şi adaptaţi-l zilelor noastre. Codul Muncii de azi are de-a face cu România socialistă. Eu trebuie să am condică, în 2019, şi trebuie să fac pontaje. Pe mine nu mă interesează dacă unul stă două ore la muncă sau 12 ore, la un moment dat. El trebuie să facă treabă. În schimb, eu trebuie să-l pontez pe omul ăla. E o nebunie!”, a declarat Dragoș Anastasiu, citat de Agerpres.

Preşedintele AHK România critică și sistemul medicinei muncii şi consideră că testele angajaţilor “se iau pe şpagă”. “Păi, la medicina muncii, din 3.000 de oameni, care au fost pe la mine în ultimii cinci ani, nu a venit unu care să spună că are ceva. Am printre ei şoferi. Să faci medicina muncii pentru o secretară mi se pare o aberaţie, pentru că are medic de familie. În schimb, mi se pare absolut normal pentru macaragii, şoferi. Testele se iau pe şpagă. Mai mult, şoferii mai fac medicina muncii şi la Ministerul Transporturilor, deci două etape, şi unu n-are nimic, ani de zile. Un alt exemplu este bucătarul, pe care nu pot să-l angajez fără medicina muncii. Ca să-l programez, durează 20 de zile. El are medicina muncii de la locul de muncă anterior, dar dacă vine la mine, trebuie să-şi mai facă o dată medicina muncii, şi tot aşa”, arată reprezentantul AHK România.

Noua ta carieră poate începe aici – locuri de muncă în toate domeniile, în toate județele

Acesta susține că trei sferturi dintre angajaţii din România lucrează “la negru”. “Trei sferturi din populaţia României are salariul minim. Dar despre venituri nu vorbim? Că sunt plătiţi <la negru>. Să ştiţi că în HoReCa e la fel, în transporturi la fel. Soluţia este să mărim salariul minim pentru toţi, ca să scoatem buruienile dintre noi, sau soluţia este să-şi facă treaba ITM-ul şi să-i prindă pe nenorociţi? Un câmp cu flori şi cu şapte buruieni trebuie ras tot, pentru că sunt şapte buruieni? Nu, trebuie să-i prindem pe ăia. Cred că statul român trebuie să facă în aşa fel în care să nu plece de la concepţia că toţi antreprenorii sunt hoţi. Atragerea forţei de muncă din străinătate rămâne, din păcate, unica şansă pe termen scurt, pentru că românii din străinătate rămân acolo pentru calitatea vieţii, nu pentru salarii”, menţionează Dragoş Anastasiu.

Bucureştiul găzduiește astăzi prima ediţie a conferinţei de specialitate Working Romania, eveniment ce îşi propune să devină vocea sectorului de resurse umane şi a tendinţelor care deja se fac resimţite sau se prefigurează pe piaţa muncii din România.

Articole din aceeași categorie
Total
0
Share