eJobs: 8 din 10 angajați din România visează să lucreze de acasă

35 la sută dintre angajații români pot alege să lucreze de acasă, o zi pe lună, în timp ce 13 la sută lucrează numai de acasă, potrivit unui studiu derulat de cea mai mare platformă de recrutare online din România.

Cu toate acestea, munca de la distanță pare să fie un deziderat pe care îl au tot mai mulți angajați – 86 la sută dintre participanții la cercetare declară că și-ar dori să aibă această opțiune. Motivele pentru care ar face o astfel de schimbare sunt o mai bună gestionare a timpului de lucru (60 la sută dintre respondenți), eliminarea timpului pierdut în trafic (55 la sută) sau creșterea gradului de confort personal. Ei români menționează și reducerea cheltuielilor aferente transportului sau mesei de prânz, creșterea productivității, dar și scăderea nivelului de stres generat de conflictele de la birou. 32,4 la sută spun că munca de acasă le oferă ocazia de a petrece mai mult timp cu familia.

Noua ta carieră poate începe aici – locuri de muncă în toate domeniile, în toate județele

“Numărul companiilor care oferă angajaților posibilitatea de a lucra remote este tot mai mare, însă anul acesta a cunoscut o adevărată explozie, după ce conceptul de telemuncă sau muncă de la distanță a fost legiferat. Pentru angajați este o variantă pe care și-o doreau de mult timp, iar pentru angajatori reprezintă o economie considerabilă de costuri. Observăm această tendință și pe ejobs.ro, unde, în acest moment, sunt peste 1.000 de locuri de muncă de la distanță, în creștere față de aceeași perioadă a anului trecut. Tot în creștere este și numărul candidaților care caută locuri de muncă în funcție de acest criteriu”, declară Bogdan Badea, CEO eJobs România.

48 la sută dintre participanții la studiu declară că, de când lucrează de acasă, productivitatea lor a crescut. Sunt, însă, și angajați care preferă varianta clasică, a muncii de la birou. În opinia lor, acasă ajung să lucreze mai mult (33,2 la sută), se simt singuri și înstrăinați (20 la sută), nu reușesc să traseze o linie clară de delimitare între viața privată și cea profesională (27 la sută) sau au dificultăți în comunica și a face schimb de informații cu colegii sau managerul direct (15 la sută).

Legea telemuncii a fost adoptată în aprilie și vizează angajații a căror activitate este îndeplinită cu ajutorul tehnologiei (desktop, laptop, smartphone). Ei au aceleași drepturi precum ceilalți salariați, precum concediul de odihnă sau concediile medicale. Studiul eJobs a fost derulat în perioada iulie-august, pe un eșantion de 1.300 de respondenți, cu vârste între 18 și 56 de ani. Dintre ei, 56,8 la sută sunt salariați fără funcție de conducere.

Articole din aceeași categorie
Total
0
Share