Ericsson concediază sute de angajați ai fabricii din Timișoara, ca parte a planului de reducere a costurilor

Din 17 iunie, 200 de angajați la fabrica din Timișoara a producătorului suedez de echipamente de telecomunicații Ericsson vor fi concediați.

Valul concedierilor demarat de Ericsson a ajuns și la Timișoara, notează Ziua de Vest. La începutul anului 2023, compania a decis să concedieze 8.500 de persoane la nivel mondial, ca parte a planului de reducere a costurilor, iar 1.400 de angajați au fost concediați în Suedia. În martie 2024, compania a anunțat că va concedia 1.200 de persoane în Suedia din cauza reducerii comenzilor.

Potrivit reprezentanților companiei, Ericsson va reduce numărul angajaților ca parte a planului său de reducere a costurilor globale, dar va menține investițiile critice. Producătorul suedez se așteaptă o nouă scădere a volumului de comenzi în 2024, din cauza unei piețe dificile ale rețelelor mobile și a comportamentului prudent al clienților.

Prezent pe plan local din 1994, Ericsson are o echipă formată din peste 4.000 de angajați care deservesc echipa comercială locală, Centrul Global de Servicii din București și, din 2019, unitatea de producție de la Timișoara – Ericsson Antenna Systems Romania, apărută după preluarea a două fabrici de la Kathrein. Antenele fabricate în Timișoara, cele mai noi din portofoliul Ericsson, ajung în toată lumea.

În noiembrie 2023, Alianța Sindicatelor din Tehnologia Informației și Comunicațiilor (ANTIC), membră a Blocul Național Sindical, împreună cu afiliatul său, Sindicatul Liber Producție Timișoara Ericsson, a declanșat un conflict colectiv de muncă. Cea mai importantă solicitare adresată conducerii a fost acordarea unei măriri salariale de 500 de lei net, care, în opinia angajaților, putea acoperi inflația din ultimul an.

O altă solicitare a ANTIC viza plata a zece salarii compensatorii în caz de concediere colectivă. Această solicitare a fost condiționată de mărirea programului de lucru: de la opt ore cu pauză inclusă la opt ore și plus 30 de minute pauză, dar și cu reducerea numărului de salarii compensatorii de la zece la șase. Aceste condiționări nu au fost acceptate de lucrători.

Articole din aceeași categorie
Total
0
Share