Ex-ministrul Muncii, către noul ministru: “E adevărat că nu știți, de fapt, care sunt salariile în sistemul public?”

Dragoș Pîslaru, ministrul Muncii în Guvernul Dacian Cioloș, îi cere public actualului ministru, Lia Olguța Vasilescu, să răspundă la 13 întrebări care au legătură cu măsurile luate de Executiv, în ultimul an.

Dragoș Pîslaru îi atrage atenția ministrului Muncii că oficialii PSD-ALDE au declarat în repetate rânduri că vor crește toate salariile salariaților din sectorul public și că în nici un moment nu s-a pus problema unei scăderi ale veniturilor lor nete.

Noua ta carieră poate începe aici – locuri de muncă în toate domeniile, în toate județele

Întrebările lui Dragoș Pîslaru

 1. Este adevărat că ați mințit în legatură cu creșterea salariilor pentru toți salariații din sectorul public? Recunoașteți că scăderea salariilor încalcă flagrant promisiunea electorală a PSD? Recunoașteți că, prin încălcarea acestei promisiuni, guvernarea devine de fapt ilegitimă?
 2. Este adevărat că ați reușit performanța, în 2017, să deturnați iresponsabil peste 12,5 miliarde de lei din buget, de la investițiile în infrastructură, pentru a crește masa salarială și să îi alocați atât de prost și inechitabil încât tot ajungeți să scădeți mii de salarii?
 3. Este adevărat ca ați scăzut, ca urmare a măsurilor adoptate în 2017, printre altele:
 • salariile persoanelor cu dizabilități?
 • salariile celor care lucrează în domeniul IT?
 • salariile celor cu normă parțială?

Background:
Implementarea Legii 153/2017 încalcă principiile sistemului de salarizare conform bunelor practici în domeniu și angajamentele României la nivel internațional (OIM). Practic, România regresează între țările cu cel mai haotic sistem de salarizare la nivelul UE.

 1. Este adevărat că avem persoane cu aceeași funcție, aceleași atribuții și salarizare complet diferită în administrația locală ca urmare a Legii 153/2017?
 2. Este adevărat că prin haosul salarial creat în administrația locală încălcați flagrant principiul Organizației Internaționale a Muncii: “la muncă egală, plată egală”?
 3. Este adevărat că noțiunea de echitate în salarizare și echilibru între familiile ocupaționale a fost definitiv distrusă prin aplicarea Legii 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice? Recunoașteți că avem persoane necalificate în anumite primării, care câștigă mai mult decât profesori cu 25 de ani vechime?
 4. Vă asumați sumele și penalitățile de ordinul milioanelor de euro, pe care Guvernul le va pierde în instanță, ca urmare a încălcării principiilor de salarizare recunoscute de altfel la art. 6 din Legea 153/2017?

Background: 
Guvernul Cioloș a adresat direct și ferm problema lipsei de date cu privire la salarizarea personalului din sectorul public adoptând HG 877/2016 pentru modificarea și completarea Hotărârii Guvernului nr. 500/2011 privind registrul general de evidență a salariaților și pentru aplicarea unitară a unor dispoziții legale, precum și Ordinul nr. 2263/2016 privind procedura de transmitere a datelor în registrul public, stabilind astfel ca ANAF să colecteze prin formularul M500, lunar, toate datele la nivel individual cu privire la plățile salariale sau de natură salarială (pentru fiecare angajat, toate elementele salariale, inclusiv sporuri, pentru a se ști în timp real structura salariului și pentru a se urmări conformitatea cu legislația). Prin cuplarea Registrului Public astfel creat cu EDUSAL (baza de date cu salariile din educație) și cu evidența salarială a instituțiilor de apărare și ordine publică (ce aveau derogare să își păstreze propria evidență), se obținea în sfârșit evidența completă a întregului personal din sectorul public.

 1. Este adevărat că, de fapt, nu știți exact nici numărul și nici identitatea celor cărora le-a scăzut salariul?
 2. Este adevărat că nu știți, de fapt, care sunt salariile în sistemul public?
 3. Este adevărat că la elaborarea Legii 153/2017 nu aveați o bază de date cu toate salariile din sistemul public?
 4. Este adevărat că, până la data de 19 decembrie 2017, ați ignorat prevederile legale legate de constituirea unui registru cu toți salariații din sectorul public, în ciuda faptului că datele erau colectate de ANAF prin formularul M500, începând cu luna decembrie 2016? Recunoașteți că acest fapt constituie o dovadă de neglijență sau chiar abuz în serviciu?
 5. Realizați că prin adoptarea HG nr. 905, din 19 decembrie 2017, privind registrul general de evidență a salariaților, ați desființat cadrul care permitea constituirea unui registru cu toți salariații din sectorul public, anulând tot progresul obținut în 2016?
 6. Este adevărat că în proiectul lăsat de Guvernul Cioloș salariile se ajustau conform grilei, în ultimul an de implementare, și nu în primul, evitând scăderea salariilor?
Articolul anterior

AMOFM Bucureşti organizează selecţie pentru studenţii care vor să lucreze în Germania

Articolul următor

Dacia "joacă" handbal, Telekom preferă rugby-ul

Articole din aceeași categorie
Total
0
Share