Exodul românilor continuă: 500.000 de tineri au plecat din ţară, în ultimii zece ani

Statisticile care precizează numeric amploarea fenomenului de migraţie temporară sau definitivă din ultimii ani, mai ales în cazul tinerilor, indică, fără nici un dubiu, o percepţie generală negativă faţă de direcţia şi perspectivele pe care le oferă societatea românească azi, consideră deputatul Marilen Pirtea, rectorul Universităţii de Vest din Timişoara (UVT).

“Cei peste 500.000 de tineri care au plecat din ţară, în ultimii zece ani, alături de cei peste două milioane de adulţi, aproape toţi din grupele de vârste cu persoane active în muncă, formează o pătură socială extrasă din toate zonele ţării, ale căror aspiraţii de viaţă nu mai pot fi împlinite aici, în primul rând din cauza decalajelor încă foarte mari dintre aşteptările cetăţenilor şi slaba calitate a vieţii, rezultate din politici publice fără consistenţă ale guvernărilor succesive, care nu au reuşit să îndrepte România în direcţia bunei guvernări”, arată Marilen Pirtea.

Noua ta carieră poate începe aici – locuri de muncă în toate domeniile, în toate județele

Lucrarea Analiza statistică a migraţiei externe după aderarea României la Uniunea Europeană arată că oamenii reacţionează dinamic şi evaluează permanent capacitatea guvernului de a produce bunăstare, şi ajung la decizia de a migra în ţări mai dezvoltate economic, care oferă satisfacţii financiare şi profesionale mai mari decât în ţara de origine, afirmă deputatul liberal.

“E timpul să nu le mai permitem guvernanţilor să ignore aceste realităţi ce definesc poziţia de azi a României, care ocupă primul loc în Europa ca ţară exportatoare de forţă de muncă activă şi de populaţie şcolară. Grupa 0-19 ani cuprinde peste 484.000 de emigranţi, potrivit datelor actuale. Cel mai important segment din totalul emigranţilor români, plecaţi din România după 2007, este reprezentat de persoanele din grupa de vârstă 20-29 ani şi din grupa 30-39 ani. Migraţia ridicată în rândul populaţiei şcolare şi a celor activi pe piaţa forţei de muncă va influenţa semnificativ piaţa internă a forţei de muncă şi sistemul de pensii, în următorii ani, cu efecte negative multiple şi cu agravarea fenomenului îmbătrânirii demografice”, arată rectorul UVT.

Emigraţia funcţională dinspre România spre alte ţări UE este un fenomen de ansamblu, care arată că rezultatele slabe şi enormele erori ale guvernării PSD-ALDE împing tinerii activi să caute în străinătate locuri de muncă şi condiţii de viaţă mai primitoare decât cele disponibile acasă, conchide vicepreşedintele Camerei Deputaţilor: “Probabil că acum, după ce am ajuns în topul european al emigraţiei funcţionale, vom fi mai conştienţi şi vom fixa ca indicator semnificativ al calităţii guvernării chiar rata migraţiei externe din România, calificativ obligatoriu pentru orice guvern care îşi propune buna guvernare”.

Articolul anterior

Cei 2.000 de salariați Luxoft din România au un nou "patron": americanii de la DXC Technology

Articolul următor

DNA are un nou șef. Cine este procurorul Călin Nistor

Articole din aceeași categorie
Total
1
Share