FBI: Tentativele de fraudă pe LinkedIn s-au înmulțit și sunt o “amenințare semnificativă”

Escrocii care exploatează LinkedIn reprezintă o “amenințare semnificativă” pentru platformă și consumatori, avertizează Sean Ragan, agent special al FBI responsabil de birourile din San Francisco și Sacramento, California.

Sistemul funcționează astfel: un escroc care se dă drept un profesionist creează un profil fals și contactează un utilizator LinkedIn. Escrocul începe cu o discuție de complezență prin mesageria LinkedIn și, în cele din urmă, se oferă să ajute victima să facă bani printr-o investiție în criptomonede.

De obicei, escrocul îndrumă utilizatorul către o platformă legitimă de investiții, iar după ce îi câștigă încrederea, timp de câteva luni, îi spune să mute investiția pe un site controlat de el. Apoi, conturile sunt golite. “Așa fac bani infractorii, pe asta își concentrează timpul și atenția. Și se gândesc mereu la diferite modalități prin care să profite de oameni și de companii. Își petrec timpul făcându-și temele, definindu-și obiectivele, strategiile, instrumentele și tacticile pe care le folosesc”, a declarat Sean Ragan pentru CNBC.

FBI a observat o intensificare a acestui tip de fraudă, care este diferită de o înșelătorie de lungă durată, în care infractorul pretinde că manifestă un interes romantic față de subiect pentru a-l convinge să se despartă de banii săi.

LinkedIn recunoaște că a existat o creștere recentă a numărului de fraude pe platforma sa. “Aplicăm politicile noastre, care sunt foarte clare: activitățile frauduloase, inclusiv escrocheriile financiare, nu sunt permise pe LinkedIn. Lucrăm în fiecare zi ca să ne menținem membrii în siguranță, iar asta include investiții în sisteme de protecție automate și manuale, pentru a detecta și aborda conturile false, informațiile false și suspiciunile de fraudă”, a precizat platforma de socializare pentru CNBC.

În 2021, compania a eliminat peste 32 de milioane de conturi false. Din iulie până în decembrie 2021, sistemul de protecție automat a oprit 96 la sută dintre toate conturile false – inclusiv 11,9 milioane care au fost oprite la înregistrare și 4,4 milioane care au fost restricționate în mod proactiv. Membrii au raportat 127.000 de profiluri false, care au fost eliminate.

În aceeași perioadă, sistemul de protecție LinkedIn a detectat 99,1 la sută din spam și escrocherii, un total de 70,8 milioane. Alte 179.000 au fost eliminate după ce membrii le-au raportat. Compania a avertizat utilizatorii, într-o postare pe blogul platformei sale, să nu trimită bani unor persoane pe care nu le cunosc și să nu răspundă la conturi cu un istoric de muncă îndoielnic sau cu alte semnale de alarmă, precum greșeli gramaticale.

Este o palidă consolare pentru Mei Mei Soe, un manager din Florida, care a pierdut 288.000 de dolari – economiile sale de o viață – din cauza unui escroc de pe LinkedIn. Totul a început inocent, cu un bărbat al cărui profil spunea că este manager la o companie de fitness din Los Angeles. A intrat în contact cu ea în decembrie anul trecut. Au discutat mai întâi pe LinkedIn și apoi pe o aplicație de mesagerie, iar Soe spune că a fost intrigată de oferta lui de a o ajuta să facă bani. “M-a întrebat dacă sunt pe LinkedIn sau dacă îmi caut un loc de muncă. Nu am încredere niciodată în nimeni, dar am început să vorbim și, în timp, mi-a câștigat încrederea”.

Când conversația s-a îndreptat spre investiții, i-a arătat cum profită el de pe urma investițiilor sale și i-a spus că ar trebui să înceapă să investească prin crypto.com, despre care Soe știa că e un site legitim. A început cu 400 de dolari. Escrocul a convins-o să-și mute investițiile pe un site controlat de el. În mai multe luni, Soe a făcut nouă tranzacții, ce includeau împrumuturi bancare și bani împrumutați de la prieteni, cu speranța de a folosi câștigurile ca să înceapă o mică afacere. Dar Soe avea să afle curând că “prietenul” de pe LinkedIn nu era cine spunea că este. În cele din urmă, a pierdut toți banii.

Povestea lui Soe nu este unică. Un grup de victime înșelate pe LinkedIn, care se întâlnesc în mod regulat pe Zoom, a invitat un reporter CNBC să participe la sesiune, cu condiția ca fețele participanților să fie ascunse și numele lor să nu fie dezvăluite. Pierderile lor au variat între 200.000 și 1,6 milioane de dolari.

Organizația Global Anti-Scam Organization, un grup de susținere și sprijinire a victimelor, a depistat majoritatea autorilor în Asia de Sud-Est. “De obicei, țintesc victimele pe LinkedIn, arătând că au un anumit spirit antreprenorial. Pot pretinde că au absolvit o universitate cunoscută, apoi spun că lucrează în domeniul financiar sau în investiții. Uneori chiar pretind că sunt în aceeași industrie ca tine”, explică Grace Yuen, purtător de cuvânt al Global Anti-Scam Organization.

Articolul anterior

Aproape 300 de companii din România vor să angajeze cetățeni ucraineni și le oferă peste 4.200 de locuri de muncă

Articolul următor

20 de ani de KeepCalling: 3,5 milioane de clienți, 5 miliarde de minute conectate, 3 milioane de reîncărcări de mobil

Articole din aceeași categorie
Total
29
Share