Aproape 300 de companii din România vor să angajeze cetățeni ucraineni și le oferă peste 4.200 de locuri de muncă

893 de cetățeni ucraineni s-au înregistrat în evidențele agențiilor teritoriale din subordinea Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM), ca să beneficieze de servicii de informare, consiliere și mediere pe piața muncii. Dintre ei, 546 și-au găsit de lucru prin ANOFM.

288 de angajatori și-au arătat disponibilitatea expresă de a încadra în muncă cetățeni ucraineni și au declarat 4.214 locuri de muncă vacante, disponibile pentru ei. Cei mai mulți ucraineni aflați în evidenţele AJOFM/ AMOFM București sunt în Arad (104), Bihor (80), Suceava (74), București (70), Bistriţa-Năsăud (67) și Timiş (63).

Principalele domenii de activitate pentru posturile vacante sunt restaurante; fabricarea de echipamente electrice și electronice pentru autovehicule și pentru motoare de autovehicule; fabricarea altor articole de îmbrăcăminte (exclusiv lenjeria de corp); fabricarea de mobilă; fabricarea altor fire şi cabluri electrice şi electronice; fabricarea încălţămintei, pentru muncitori necalificaţi, ambalator manual, confecționer-asamblor articole din textile, lucrător bucătărie și ajutor ospătar.

Cetăţenii ucraineni care și-au găsit un job în România sunt acum confecţioneri cablaje auto, specialiști industria auto, confecţioneri indutria textilă, muncitori în construcții, violonist, şofer, meserii din HoReCa, reprezentanți comerciali, pescari, cofetar, pedagogi, mecanici auto, IT, patiseri, ambalatori, bucătari, operatori prelucrare date, frizeri, manichiuriste, cosmeticiene, îngrijitori spaţii verzi, manipulant marfă, muncitori în industria alimentară, necalificați în domeniul electricității, necalificați întreținere drumuri, chimist industria textilă, lucrător vânzări auto, operator maşini, lucrător social, translatori, muncitori în industria de aeronave, tehnician dentar, inginer, arhitect manager, inginer proiectant, muncitor necalificat în turnarea metalelor neferoase, inginer nave, director vânzări, controlor calitate, operatori mase plastice, părinte social, macaragiu macarale plutitoare, agent navă, fotograf.

Baza de date a ANOFM este actualizată periodic, în funcție de locurile de muncă declarate de angajatori, valabilitatea ofertelor și numărul repartițiilor emise în vederea ocupării. Cetățenii ucraineni pot fi încadraţi în muncă fără avizul de angajare și pot beneficia de măsuri de stimulare a ocupării forţei de muncă şi de protecţie în sistemul asigurărilor pentru şomaj, în condiţiile prevăzute de lege pentru cetăţenii români, cu condiția înregistrării la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă judeţene sau a municipiului Bucureşti.

ANOFM le oferă cetățenilor ucraineni înregistrați în evidențe servicii gratuite de informare şi consiliere profesională, mediere a muncii, formare profesională și servicii de asistență EURES. Oferta locurilor de muncă la nivel național/județean este disponibilă aici.

Articolul anterior

Cel puțin 5 angajați de la SpaceX, concediați pentru că l-au criticat pe Elon Musk

Articolul următor

FBI: Tentativele de fraudă pe LinkedIn s-au înmulțit și sunt o "amenințare semnificativă"

Articole din aceeași categorie
Total
8
Share