2020 a expus vulnerabilitățile companiilor în contextul unei crize sanitare și le-a reamintit managerilor de incertitudinea economică de la începutul deceniului trecut, când criza economică făcea ravagii, a observat Florin Godean, Country Manager Adecco România.
Potrivit acestuia, efectele pandemiei pe piața muncii au determinat angajatorii să regândească modul în care tratează riscurile și responsabilitățile în raport cu angajații sau organele de control ale statului.
“Șomajul tehnic, schemele de ajutor financiar pentru companiile afectate sau suspendarea completă a activității au generat situații de incertitudine ridicată. Aceste semne de întrebare au determinat companiile să caute parteneri de business mai flexibili și care să poată prelua cât mai mult din riscurile și responsabilitățile managementului de personal. În căutarea unui echilibru între managementul intern al angajaților și externalizarea acestor activități, angajatorii caută soluții mai complexe și flexibile”, declară Florin Godean.
Country Manager-ul Adecco România consideră că ne aflăm într-un moment similar cu cel de la începutul lui 2012, când primele semne ale redresării economice începeau să apară. Totuși, nesiguranța era atunci mai mare, iar ieșirea din criză a mai durat o bună perioadă de timp. Vestea bună este că, acum, contextul este total diferit, iar specialiștii din HR își regăsesc optimismul.
“Anul acesta a început foarte energic din punct de vedere al angajărilor. Am sesizat creșteri de solicitări din domenii care, în mod normal, aveau nevoi mai mari în această perioadă (retail, tehnic, automotive, farma, logistică și transport), dar și din unele mai puțin active (medical și asistență medicală, educațional). În aceste ultime domenii, ne așteptăm la o creștere constantă până la finalul anului, atât din partea companiilor din țară, cât și a celor din UE”.
Cum vor evolua salariile
Conform estimărilor specialiștilor de la Adecco România, salariul mediu brut va crește constant în sectorul privat, dar există încă multă incertitudine cu privire la ce se va întâmpla la stat, în condițiile în care inițiativele de reducere a sporurilor sau a tichetelor de vacanță pentru bugetari vor afecta mult veniturile angajaților din domeniu. “În acest caz, părerile sunt împărțite: pe de o parte, există extreme care ajung să frustreze chiar și cel mai optimist angajat din privat. Pe de altă parte, majoritatea angajaților la stat activează în sănătate și asistență socială, învățământ, infrastructură sau în sistemul judiciar, iar toate acestea sunt domenii esențiale pentru funcționarea unui stat. Mai ales într-o pandemie”, spune Florin Godean.
Acesta se așteaptă ca rata șomajului să crească ușor și estimează că va fi peste valoarea lunară a anului trecut. De altfel, 2020 a fost primul an după o lungă perioadă de timp când a existat o creștere față de anul precedent. “În ultimii cinci ani, rata șomajului a scăzut de la un an la altul. Va exista o scădere sesizabilă în trimestrul II, dar este o scădere sezonieră, cauzată de începutul lucrărilor agricole. Creșterea în ansamblu a ratei șomajului nu ar trebui să ne sperie, deoarece există suficienți angajatori care pot prelua acești oameni”.
Partea plină a paharului
Faptul că pandemia și restricțiile de călătorie au încetinit migrația spre Asia a multinaționalelor aflate în căutare de forță de muncă ieftină se poate transforma într-un avantaj pentru România, care poate beneficia de un context favorabil pentru păstrarea investițiilor și atragerea unora noi.
“În 2021, piața muncii din România are un potențial foarte mare de a cataliza toate trendurile europene și globale. Există suficiente semnale de pe piață care ne spun că putem juca un rol regional mult mai important. Șomajul nu mai este un indicator relevant pentru investitorii care au nevoie de volume mari de angajați. Ar trebui privit cu mai multă atenție la diferența dintre populația activă civilă și numărul de salariați. Acolo se află potențialul neexploatat al pieței muncii. România are un program de vaccinare printre cele mai active din UE, salarii medii în creștere și indicatori macroeconomici optimiști pentru anul în curs. O reducere a fiscalității în domeniul muncii și o digitalizare mai accelerată a relațiilor contractuale de muncă ar transmite un semnal foarte necesar tuturor angajatorilor (străini sau autohtoni) de a-și face planuri pentru dezvoltare în România”, arată reprezentantul Adecco România.
Cum vor evolua serviciile HR în România, în 2021
Cifra de afaceri a furnizorilor de servicii de resurse umane s-a aflat într-o constantă creștere până în 2019. Din acest moment, segmentul serviciilor de muncă temporară a început să descrească, pe fondul transformărilor din industria automotive. Un alt factor care își face simțite efectele este automatizarea, factor care a fost accelerat pe fondul pandemiei și al restricțiilor sanitare.
“Angajatorii au început să ia în calcul transformări ale strategiilor de HR și, implicit, ale comportamentului pe piața muncii. Direcțiile indicate de ei implică interiorizarea/ reținerea angajaților, dobândirea de competențe relevante și noi la locul de muncă, apelarea la angajați temporari specializați, externalizarea completă a unor procese întregi de business, automatizarea și digitalizarea proceselor de lucru care o permit, angajarea de freelanceri care au competențele necesare companiei”, spune Florin Godean.
În această perioadă, competențele pe care angajatorii le au în focus pentru dezvoltare sunt învățare activă, rezistență la stres și flexibilitate, managementul echipelor, gândire analitică și inovativă, utilizarea tehnologiei, monitorizare și control, asigurarea și controlul calității, dar și rezolvarea de probleme complexe.
DESPRE ADECCO ROMÂNIA
Este cel mai mare jucător local din domeniul resurselor umane. Gestionează peste 4.000 de persoane angajate temporar și deservește zilnic peste 700 de clienți. Echipa Adecco numără în România mai mult de 140 de persoane, iar serviciile oferite au o plajă largă, de la recrutare și selecție, la outsourcing, recrutare în masă, dar și outplacement și training. Grupul Adecco este un lider mondial de soluții în domeniul resurselor umane. Cu 34.000 de angajați, gestionează peste 3,5 milioane de cariere, în 60 de țări.