Freelancerii din România, cei mai expuşi riscului de sărăcie şi excluziune socială din Uniunea Europeană

Foto: Per Lööv

Aproape un sfert (23,6 la sută) dintre liber-profesioniştii cu vârsta de cel puţin 18 ani din Uniunea Europeană erau expuşi, în 2021, riscului de sărăcie şi excluziune socială.

Pe primul loc în UE sunt, de departe, liber-profesioniştii din România, în rândul cărora 70,8 la sută erau expuşi acestui risc, arată datele publicate de Eurostat. Oficiul european de statistică subliniază că România a înregistrat şi cea mai mare creştere a procentului de liber-profesionişti expuşi riscului de sărăcie şi excluziune socială în 2021, față de 2020, cu un salt de 5,1 procente.

Alte state membre UE unde liber-profesioniştii sunt expuşi unui risc deosebit de sărăcie şi excluziune socială sunt Portugalia şi Estonia, cu 32,4, respectiv 32,2 la sută. La polul opus, mai puţin de zece la sută dintre liber-profesioniştii din Irlanda, Cipru, Ungaria şi Cehia erau expuşi în 2021 riscului de sărăcie şi excluziune socială. Situaţia lor s-a îmbunătăţit, în 2021, comparativ cu 2020, în 11 state UE, iar Irlanda şi Ungaria au raportat cea mai mare reducere a procentului de liber-profesionişti expuşi riscului de sărăcie şi excluziune socială, cu 3,2, respectiv 3,7 puncte procentuale.

Liber-profesioniştii au reprezentat singura categorie ce a înregistrat o agravare a riscului de sărăcie în 2021 față de 2020, în condiţiile în care riscul a crescut de la 22,6 la 23,6 la sută. În aceeaşi perioadă, riscul de sărăcie şi excluziune socială a scăzut pentru şomeri, pensionari şi angajaţi, cu 1,6, 0,6, respectiv 0,3 la sută. 

Articole din aceeași categorie
Total
0
Share