Fundația Leaders declanșează potențialul liceenilor prin programe educaționale de leadership și orientare în carieră dedicate

Luna aceasta, Fundația Leaders a lansat oficial cele două programe educaționale emblematice ale organizației, adresate elevilor de liceu din toată țara – Leaders Explore pentru Elevi și Ora de Carieră, edițiile din 2024.

Evenimentul național Leaders Launch 2024 a reunit peste 100 de participanți, profesori, consilieri școlari și reprezentanți ai inspectoratelor școlare, elevi, absolvenți ai programelor Leaders și parteneri. Evenimentul a adus în atenție rolul și impactul comunității în construirea viitoarelor generații, prin panelul de dezbatere It takes a village.

“De peste 24 de ani, facem echipă cu cei care cred în noua generație. Avem convingerea că educația scoate la lumină potențialul din tineri și că în completarea pregătirii pe care o primesc în mediul instituțional, în școală, este extrem de important să aibă mintea deschisă ca să descopere lucruri noi.

Ne fundamentăm programele pe învățarea experiențială și punem accent pe relația tinerilor cu ei înșiși și pe relația cu cei din jur și cu comunitatea din care fac parte. Am ajuns în toate județele cu programe foarte diverse și am reușit să sădim o mică sămânță în formarea acestor tineri”, spune Beatrice Alexandrescu, director general Fundația Leaders.

În total, peste 44.000 de tineri au absolvit programele Leaders din anul 2000 până acum.

Elevii de liceu, ajutați să se cunoască pe sine prin Leaders Explore

Dezvoltat de mai bine de șapte ani, programul Leaders Explore pentru Elevi este o experiență de autocunoaștere și leadership personal adresată tinerilor între 14 și 18 ani, dornici să-și identifice drumul în carieră potrivit cu personalitatea și abilitățile lor.

Programul cuprinde nouă zile de activități în format fizic și online, dintre care opt de workshop-uri, întâlniri cu lideri și exerciții prin care tinerii își dezvoltă competențe precum autocunoaștere, gândire critică, self-leadership, inteligență emoțională, abilități de comunicare, lucru în echipă și spirit de inițiativă.

A noua zi a programului este ziua de inspirație pentru viitor, în care are loc “Biblioteca vie”, un modul online în care elevii se întâlnesc cu specialiști din diverse domenii de interes pentru viitorul lor, care prin exemplul lor personal și profesional îi pot inspira sau motiva în alegerile pe care le fac.

Programul include și o componentă practică, de proiecte în comunitate. Tinerii sunt împărțiți în echipe și, timp de 5-8 săptămâni, gândesc și implementează un proiect social care poate schimba mediul în care trăiesc. Peste 3.400 de liceeni au absolvit programul Leaders Explore pentru elevi, prin care au fost implementate peste 150 de proiecte în comunitate.  

Cel mai mare program de orientare în carieră din România

Programul de orientare vocațională Ora de Carieră 360 se desfășoară timp de trei zile și le oferă liceenilor șansa de a face primul pas spre realizarea unui plan de carieră, spre înțelegerea menirii lor personale, dar și profesionale, și spre dobândirea competențelor de leadership necesare în viitorul parcurs profesional.

Programul vizează în principal elevii din clasele a X-a și a XI-a din liceele cu profil teoretic, tehnologic, economic și vocațional. Inițiat în 2020, programul numără astăzi 85 de ediții încheiate și peste 3.000 de elevi de liceu beneficiari din 50 de comunități.

Anul acesta, în premieră, programul este precedat de Caravana Ora de Carieră 60, o serie de evenimente de 60 de minute organizate la nivel național sub aceeași umbrelă, cu scopul de a informa elevii de liceu despre procesul de orientare vocațională. Odată ce află despre acest concept, la Ora de Carieră 60, elevii trec la nivelul următor – Ora de Carieră 360, în care descoperă efectiv primele direcții în carieră. Programele sunt gratuite pentru elevii de liceu participanți.

“Comunitatea trebuie să nu se oprească niciodată din a le oferi copiilor oportunități, din a deschide perspective și din a hrăni nevoi precum nevoia tinerilor de a se cunoaște pe ei înșiși și mediul în care trăiesc, nevoi artistice, nevoi ce țin de formarea lor etc. Ce rămâne se dezvoltă. Ce nu, merge mai departe, către alți tineri. Important e să oferi cât mai multe șanse”, a afirmat Monica Ciurea, consilier educativ la Colegiul Național Ion Luca Caragiale Moreni, unul dintre orașele în care Fundația Leaders organizează constant programe și experiențe de învățare pentru liceeni.

Pe de altă parte, este nevoie de o permanentă interacțiune, de o prezență sinceră, de apropiere și flexibilitate pentru a cunoaște adevăratele nevoi ale elevilor, care pot diferi de la o vârstă la alta, de la un liceu la altul, a subliniat Simona Beldiman, director executiv Fundația Bosch România. Aceasta a explicat că, pentru a facilita dialogul dintre elevi și comunitate,  necesar să fim atenți la relație și să discutăm despre roluri fără să ierarhizăm.

Alex Mutuliga, președinte Consiliul Municipal al Elevilor București, a evidențiat necesitatea ca orele de curs să fie cât mai interactive, iar materia să fie conectată cu viața reală.

“Alături de cadrele didactice partenere, avem o valoare comună: educația. Alegem să aducem un impact pozitiv în viața tinerilor care au nevoie de încredere și ghidaj. Este o misiune magică pe care o începem cu elevii care se află la finalul ciclului gimnazial și abia se familiarizează cu conceptul de orientare vocațională, o dezvoltăm din plin pe perioada liceului și a facultății, când tinerii descoperă direcțiile de carieră potrivite pentru ei, și o ducem la apogeu odată cu primele experiențe lor profesionale, când au nevoie să-și definească viziunea și să conducă echipe. E ce numim noi calea spre un leadership autentic”, arată Beatrice Alexandrescu.

DESPRE FUNDAȚIA LEADERS

Este organizația care formează și susține oamenii cu valori și principii să devină liderii responsabili de care are nevoie România și care o fac mai puternică la toate nivelurile. De 24 de ani, contribuie la transformarea României prin programe de leadership adaptate realității și nevoilor tinerilor. Peste 44.000 au fost recrutați și antrenați prin programele LEADERS, organizate offline și online, cu participarea a peste 625 de lideri din România ca speakeri, 171 de companii partenere din peste 30 de domenii de activitate, cu programe derulate în 75 de comunități urbane și rurale, și 60 de proiecte personalizate pentru organizații partenere.

Articole din aceeași categorie
Total
0
Share