Universitatea Babeş-Bolyai, prima universitate din România în Top Shanghai 2018

Conform clasamentelor internaţionale de referinţă în mediul academic european şi internaţional, Universitatea Babeş-Bolyai (UBB) îşi menţine poziţia printre cele mai bune universităţi ale lumii și ocupă cea mai înaltă poziție românească din Academic Ranking of World Universities/ARWU 2018 – cunoscut şi ca ranking-ul Shanghai al universităţilor -, unul dintre cele mai prestigioase clasamente prin prisma indicatorilor de excelenţă – de educaţie şi cercetare – folosiţi în analiză.

În clasamentul general dat publicității ieri, UBB se situează în intervalul 601-700 și este urmată de Universitatea din București, poziționată în intervalul 801-900. În ceea ce privește rezultatele pe domenii, potrivit datelor publicate în ultimele săptămâni de Academic Ranking of World Universities, matematica din UBB are, şi în acest an, cea mai bună poziţionare în ARWU – Q3 (poziția 201-300 din 500 de poziții incluse în ranking, dar primul loc în Romania), la nivel național și în cadrul UBB. Domeniul administraţie publică, dezvoltat la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, se află pentru prima oară în top 200 și ocupă, alături de Academia de Studii Economice București, prima poziție la nivel național (poziția 151-200 din 200 de poziții incluse în clasament).

Noua ta carieră poate începe aici – locuri de muncă în toate domeniile, în toate județele

UBB este lider național, alături de Universitatea din București, și în domeniul Geologiei, și se situează între primele 500 de poziții în top Shanghai (poziția 401-500 din 500), iar domeniul inginerie chimică al UBB, poziționat în intervalul 401-500 (din 500), ocupă locul trei în ţară. În domeniul Fizică, UBB este poziţionată în intervalul 401-500 (din 500) și ocupă a doua poziție la nivel național.

“UBB continuă să facă performanță și să se ridice la nivelul celor mai bune universități ale lumii, în ciuda strategiilor, deciziilor și reglementărilor recente sau mai vechi ale ministerului/ministerelor de specialitate, care au afectat drastic competitivitatea universităților românești. Reamintim aici subfinanțarea cronică (inclusiv faptul că cercetarea ca activitate independentă nu este finanțată în universități) și reglementările antiperformanță (ex. posibilitatea de head-hunting nu este permisă, rolul cercetării în universități s-a redus semnificativ, criteriile naționale de promovare academică sunt adesea rupte de bunele practici internaționale – vezi situația, discutată în spațiul public, când premianți Nobel nu erau eligibili pentru universitățile românești), iar dintre măsurile recente menționăm reducerea locurilor la masterat/doctorat (reducere drastică tocmai la cele două universități, singurele din România aflate în ranking – UBB și UB), propunerea unui sistem de clasificare a universităților care ne separă de aria europeană/internațională a mediului academic, reducerea competitivității și a internaționalizării prin focalizarea activităților de evaluare academică în cadrul competițiilor pe experți locali/naționali. Cu eforturi mari, ne menținem totuși într-unul dintre cele mai exclusiviste clasamente internaţionale ale universităţilor”, declară prof. univ. dr. Daniel David, prorectorul UBB responsabil de cercetare, competitivitate-excelență și publicații științifice.

În toată lumea există acum în jur de 27.000 de universităţi.

Articolul anterior

Fondatorul farmaciei Ardealul se apropie de afaceri de 70 de milioane de lei și vrea să se extindă

Articolul următor

Optima: Creștere de 44 la sută, în primul semestru din 2018

Articole din aceeași categorie
Total
0
Share