Compania germană TMD Friction, furnizor de soluții de frânare pentru producători auto precum BMW, Mercedes, Volkswagen sau Toyota, își va reloca în România centrul tehnic de la sediul din Leverkusen.
Relocarea centrului tehnic în România va duce la concedierea a 37 de angajați din Leverkusen. Totuși, TMD Friction intenționează să continue activitatea cu cei 460 de angajați rămași în locația din orașul german. Mutarea în România ar urma să fie finalizată până în toamna acestui an, iar începerea activității este planificată pentru al treilea trimestru din 2025.
Decizia de a muta centrul tehnic a fost precedată de „analize și considerații intense”, susține conducerea companiei. Aceasta vede o „necesitate urgentă de acțiune”, deoarece condițiile structurale și economice din Leverkusen nu mai sunt potrivite. Mutarea în România, o țară cu salarii mai mici, are ca scop „creșterea competitivității companiei”, informează Kölner Stadt-Anzeiger. „Este o decizie dificilă, dar necesară, pentru a asigura viitorul întregii companii”, subliniază managementul TMD Friction.
- Retail, construcții și transporturi, domeniile care angajează cei mai mulți seniori și manageri. Candidații vor un salariu cu 15-20% mai mare decât cel actual ca să accepte o nouă ofertă
- #echipaPoștaRomână: Teodorei Fliu – tânăra care refuză să lase greutățile să o definească și care a găsit o familie la Poșta Română
- Cum arată biroul ideal pentru români: trebuie să fie „zen” și să ofere opțiuni flexibile, diverse și ușor de personalizat
Potrivit acestuia, relocarea centrului tehnic și a altor departamente de sprijin pentru unitatea de dezvoltare permite eficientizarea anumitor procese și ajută la menținerea standardelor ridicate de calitate.
Cotidianul german notează că forța de muncă de la fabrica din Leverkusen este „profund afectată” de această decizie. Relocarea provoacă „nu doar tristețe și frustrare”, ci și îngrijorări suplimentare. Un angajat care a contactat Leverkusener Anzeiger vede în această mutare „o slăbire treptată a întregii locații din Germania„. El consideră că închiderea centrului tehnic din Leverkusen este doar începutul unui proces care va pune în pericol și fabrica din Essen și alte locații, pe termen lung. Potrivit acestuia, pe măsură ce proiectele existente se vor încheia, și fabrica din Essen va fi marginalizată, deoarece nu-i vor mai fi alocate proiecte noi.
Relocarea centrului tehnic și a dezvoltării prototipurilor în România va „genera costuri mari de instruire și de pornire a activității”. Și aceasta nu va fi suficient: „Know-how-ul pe care l-am acumulat aici, în Germania, nu poate fi transferat, pur și simplu. Va dura ani până când noua locație va putea funcționa eficient”, prezice angajatul. Din punct de vedere logistic, relocarea va aduce „costuri și provocări suplimentare”, pe care angajatul le estimează la până la 30 la sută.