În singurul clasament realizat pe baza opiniilor propriilor angajați, JYSK este cel mai apreciat angajator din România. Compania a ocupat primul loc în topul general și în categoria Retail Non-alimentar, în Top Angajatori 2024, clasamentul realizat de platforma Undelucram.ro.
Cum arată, însă, la firul ierbii, activitatea departamentului ce are ca misiune să aducă în companie angajați care să se potrivească valorilor JYSK? Johanna Chivaran, HR Manager JYSK România, oferă câteva „ingrediente” din rețeta de succes a retailerului scandinav prezent în România cu aproape 150 de magazine.
AngajatorulMeu.ro: Cum a început aventura dvs. în domeniul Resurselor Umane? Există un om – pe care l-ați cunoscut sau nu – care vă inspiră în carieră?
JOHANNA CHIVARAN: Am știut dintotdeauna că vreau să lucrez cu oamenii. De aceea, am început să lucrez în departamentul de resurse umane, unde am crescut organic, trecând si învățând din fiecare rol.
Îmi place să învăț de la fiecare om pe care îl cunosc – noi abordări, perspective, modalități de lucru. Și astăzi învăț de la colegii mei în fiecare zi și îmi place acest lucru. În cariera mea, structura și lucrul bine făcut l-am învățat de la primul meu manager. A fost un punct de plecare.
Nu există cineva anume care m-a format, dar îmi place să observ oamenii, să-i analizez și cred că poți învăța ceva de la fiecare om cu care interacționezi. De-a lungul carierei, dacă ar trebui să dau un exemplu corect, aș spune că primul meu manager a fost cel care m-a format din punct de vedere al rigurozității profesionale, când abia ieșisem din facultate.
- Salariile medii s-au triplat în România de la aderarea la UE. În 2007, salariul mediu net abia trecea de 300 de euro
- Serviciul de Informații Externe caută stagiari în domeniile Open Source Intelligence și Criptologie
- Asociația Business Service Leaders în România are un nou președinte
Cum arată o zi “la birou”, în viața unui om de HR?
Atunci când lucrezi cu oamenii, nu există zile previzibile. Zilnic, trebuie să te adaptezi situațiilor noi care apar și să găsești soluții rapide. Ce m-a atras cel mai mult în acest domeniu este de fapt această dinamică și rapiditate cu care se întâmplă lucrurile. Cel mai frumos „birou” este între oamenii cu care lucrezi: iar asta se poate întâmpla la birou sau on the road, când vizitezi magazinele.
Pot spune că, de când ni s-a mărit echipa, departamentul de HR din JYSK a primit titlul de „cel mai gălăgios departament”. Asta pentru că suntem șase colege creative, ne împărtășim una alteia idei, discutăm situațiile care apar și cerem feedback în departament când avem nevoie de o părere. Suntem cei mai mari critici ai noștri și credem că putem îmbunătăți continuu ce facem.
Ce strategii de recrutare considerați că sunt cele mai eficiente în momentul de față?
În recrutare, în funcție de rolul pentru care ne căutăm colegi, apelăm la diverse metode de promovare a rolurile disponibile. Toate pozițiile vacante sunt publicate pe site-ul nostru de cariere, iar ce ne bucură este că la interviuri avem candidați care ne spun că urmăresc activ o eventuală poziție disponibilă în orașul lor pe site-ul nostru.
În cazul JYSK, dintre toate metodele de recrutare pe care le utilizăm, recomandările interne funcționează foarte bine. În ultimele 12 luni, aproape 30 la sută dintre colegii nou-veniți, care ne sunt astăzi alături, au aplicat la JYSK la recomandarea unui angajat mai vechi. Asta ne arată cât de importantă este o cultură organizațională puternică și ne obligă să continuăm acțiunile planificate la un nivel ridicat.
Cea mai importantă este atitudinea. Restul sunt lucruri ce pot fi învățate, indiferent de nivelul ierarhic la care te situezi.
Care sunt principiile dumneavoastră de bază în evaluarea și dezvoltarea talentelor dintr-o companie?
Personal, cred foarte mult că este important să le oferim șanse oamenilor, să-i ajutăm să se dezvolte și să facem tot ce stă în puterea noastră ca să ne ajutăm colegii să-și atingă maximul de potențial.
Cred foarte mult că o companie trebuie să creeze oportunități pentru oameni, pe de o parte. De cealaltă parte, la fel de important este ca angajații să fie motivați și să-și dorească să beneficieze de aceste oportunități. Am găsit această cultură în JYSK, unde oferim cadrul de dezvoltare, iar colegii noștri sunt dispuși să iasă din zona de confort, pentru a putea crește. Aceasta este și promisiunea noastră pentru angajați: Bring dedication, meet possibillities.
Avem o cultură concentrată către învățare și dezvoltare, cu oportunități reale de avansare pentru talentele noastre. Totul începe cu un plan de carieră individualizat, pe care îl urmărim de trei ori pe an, în procesul de evaluare, și care continuă cu training-uri teoretice și practice, pentru a-i pregăti să facă următorul pas în carieră.

Cum ar arăta un „portret-robot” al candidatului pe care vi l-ați dori? În procesul de angajare, sunt mai importante calitățile sale tehnice sau cele interpersonale?
Cea mai importantă este atitudinea. Restul sunt lucruri ce pot fi învățate, indiferent de nivelul ierarhic la care te situezi. Căutăm colegi care să se potrivească valorilor JYSK: să fie buni colegi, buni comercianți și mândri că lucrează la JYSK. Trebuie să aibă o atitudine pozitivă, să fie zâmbitori și să pună clientul pe primul loc.
Ne dorim colegi care vor să învețe, să se dezvolte alături de echipă și de companie. Mai importante decât skill-urile tehnice sunt calități precum deschiderea către feedback și învățare și un spirit de echipă ridicat. Credem că sunt calități esențiale pentru o carieră de succes în JYSK și pentru atingerea obiectivelor companiei.
Puteți împărtăși o experiență în care ați avut un impact semnificativ asupra culturii sau performanței unei organizații prin munca dvs. în domeniul resurselor umane?
Îmi place să cred că am avut un aport în îmbunătățirea rezultatelor companiei, în toate rolurile pe care le-am avut până acum. Cultura din JYSK te face să fii competitiv cu tine însuți. Fiind o companie de retail, măsurăm toate aspectele activității noastre printr-o varietate de indicatori de performanță.
Alături de echipa de HR și, mai ales, de colegii din Retail, cu care avem o relație extraordinară în implementarea tuturor acțiunilor, am reușit să îmbunătățim procese și să creăm un mediu de lucru motivant, unde colegii vor să rămână. Cred foarte mult în colaborare. Nu cred că un singur om poate avea un impact major în schimbarea mentalității și culturii din organizație. Însă o echipă poate face acest lucru.
Pot spune că am cea mai bună echipă la care ar putea visa un manager. Pasiunea, hotărârea și dedicarea noastră se văd în rezultatele pe care le avem.
Ce pot face candidații ca să-și sporească vizibilitatea și să fie remarcați de recrutori, în această perioadă?
Să analizeze bine pozițiile deschise pentru care vor să aplice, să fie siguri că aplică pentru ceva ce își doresc să facă, să caute informații despre companie ca să-și formeze o idee despre cum este să lucrezi în respectivul rol. Apoi, în funcție de poziția pentru care aplică, să scoată în evidență în CV acele skill-uri care sunt relevante rolului respectiv. Și un lucru foarte important: să scoată în evidență și soft skill-urile, nu neapărat abilitățile tehnice sau experiența.
Dacă ar fi să oferiți un sfat unui tânăr aflat la început de carieră, cum ar suna? Ce l-ați sfătui ca să evite plafonarea și să facă alegerile potrivite în viața profesională? Ce le spuneți celor care își doresc creșteri în carieră rapide, spectaculoase?
Pot doar să le fac o recomandare și să le spun cum am procedat eu cu mulți ani în urmă: să facă ce le place și să gândească pe termen lung. Sunt multe momente în carieră când rezultatele notabile nu vin de pe o zi pe alta. Trebuie multă muncă și răbdare ca să le atingi.
Învățarea continuă este cea care te ferește de plafonare, analizarea situațiilor și – de ce nu? – a propriei persoane. Mie îmi place să mă întreb mereu: „Ce aș fi putut face diferit în situația asta?”. Și, ca să-mi răspund, am nevoie de multă introversie și acceptare a faptului că, da, puteam face lucrurile diferit și mai bine. Din fericire, însă, există și a doua șansă, când pot aplica lucrurile pe care le-am învățat.

Care sunt așteptările pentru 2025, atât în ceea ce privește profesia dvs., în general, și departamentul în care activați, în mod special?
Suntem un departament tânăr, cu o dinamică extraordinară în ce avem de făcut. Pot spune că am cea mai bună echipă la care ar putea visa un manager. Pasiunea, hotărârea și dedicarea noastră se văd în rezultatele pe care le avem – rezultate pe care mă aștept să le menținem în acest an și – de ce nu? – să le îmbunătățim.
Care a fost cea mai importantă decizie pe care a trebuit să o luați în cariera de profesionist în HR? Vă gândiți vreodată să încercați și altceva, într-un alt domeniu de activitate?
Cea mai bună decizie a fost să aplic la JYSK. Iar ce m-a convins să aplic aici a fost un articol pe care l-am citit, despre faptul că echipa de Country Management a lucrat o zi într-un magazin JYSK, în timp ce echipa magazinului a petrecut o zi la spa. Mi-am spus atunci că aș vrea să lucrez într-o companie care are această cultură și apreciază munca angajaților.
Am lucrat tot timpul în HR, iar asta înseamnă că mi-am petrecut jumătate din viață în acest domeniu. Nu mă văd făcând altceva. În principiu, nu e bine să spui niciodată „nu” în viață, dar în acest moment nu mă văd lucrând în alt domeniu și cred că asta mi se potrivește.