Banner

Investitorii străini atenționează Guvernul că plata defalcată la TVA va avea un impact deosebit de grav asupra mediului de afaceri

Împovărarea administrativă și birocratică a contribuabililor onești cu măsuri ca plată defalcată a TVA nu este, pe termen lung, o bună strategie de combatere a evaziunii fiscale, atrag atenția managerii companiilor care fac parte din Consiliul Investitorilor Străini din România (FIC).

FIC consideră că introducerea cu titlu obligatoriu a plății defalcate la TVA, de la 1 ianuarie 2018, va avea un impact deosebit de grav asupra mediului de afaceri, fie că vorbim de mici antreprenori sau de mari companii. Această măsură va cauza blocaje operaționale importante în activitatea tuturor părților implicate – companii, care în faza inițială vor trebui să efectueze toate demersurile necesare implementării noului sistem, unități ale trezoreriei statului, care vor fi asaltate de un număr foarte mare de cereri privind conturile de TVA, precum și ANAF, care va trebui să aprobe un număr semnificativ de solicitări de transfer din contul de TVA în contul curent, într-un interval de timp cât mai scurt posibil.

În opinia FIC, ar fi necesară consultarea în prealabil a Comisiei Europene și întocmirea unui studiu de impact care să evidențieze efectul asupra evaziunii fiscale și costurile pentru mediul de afaceri. În cazul Poloniei, proiectul de plată defalcată a TVA a fost în dezbatere publică timp de doi ani, sistemul este opțional și implementarea a fost amânată până în 2018, la solicitarea mediului de afaceri.

O măsură alternativă ar fi implementarea acestui sistem doar ca proiect pilot și numai în anumite sectoare de activitate, care implică un grad ridicat de evaziune fiscală sau neconformare în ceea ce privește plata la timp a TVA la bugetul de stat, cu posibilitatea extinderii în cazul în care se dovedește eficiența sistemului. De asemenea, susțin investitorii străini, pentru combaterea evaziunii ar trebui dezvoltate și implementate de urgență măsuri care și-au dovedit eficiența în alte state membre UE, precum Dosarul Standard de Audit pentru taxe, obligativitatea utilizării unui software certificat pentru facturare sau menținerea unei baze de date pentru monitorizarea centralizată a TVA.

Guvernul a adoptat, miercuri, printr-o ordonanță, instituirea plății defalcate a Taxei pe Valoarea Adăugată (TVA). Aceasta este obligatorie de la 1 ianuarie 2018. Consiliul Investitorilor Străini numără 130 de companii membre, care angajează 182.000 de oameni și au o cifră anuală de afaceri de peste 180 de miliarde de lei.

Plata defalcată a TVA – care este efectul asupra creșterii gradului de colectare la buget?

Articole din aceeași categorie
Total
0
Share