PACT: Premierul care îşi ia salariul în plic încalcă legea pe care tot el a votat-o

Foto: gov.ro

Prin refuzul său de a primi salariul pe card, premierul Mihai Tudose încalcă legea pentru întărirea disciplinei finanaciare, care nu permite plata din casierie a unui salariu mai mare de 10.000 de lei, chiar și în mai multe tranșe (avans și lichidare), avertizează platforma civică PACT. În momentul de faţă, salariul premierului este de aproximativ 15.000 de lei.

Legea 70/2015 pentru întărirea disciplinei financiare privind operațiunile de încasări și plăți în numerar și pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 193/2002 privind introducerea sistemelor moderne de plată, prevede la art. 4, alin. 4, precizează că “operațiunile de plăți în numerar efectuate de persoanele prevăzute la art. 1 alin. (1), către persoane fizice, reprezentând contravaloarea unor achiziții de bunuri sau a unor prestări de servicii, dividende, cesiuni de creanțe sau alte drepturi și restituiri de împrumuturi sau alte finanțări se efectuează cu încadrarea în plafonul zilnic de 10.000 de lei către o persoană. Sunt interzise plățile fragmentate în numerar către o persoană, pentru tranzacțiile mai mari de 10.000 de lei”.

Pe lângă faptul că premierul comite o ilegalite, PACT îl acuză pe Tudose şi de ipocrizie. Legea 70/2015, care plafonează plăţile cu numerar şi stimulează operaţiunile prin metode moderne de plată, a fost votată în Parlament de PSD, inclusiv de Mihai Tudose, pe atunci simplu deputat. “Legea 70/2015 este o lege binevenită pentru România, care aliniază ţara noastră la tendinţele internaţionale de a descuraja operaţiunile cu numerar, reducând astfel evaziunea fiscală şi crescând transparenţa operaţiunilor economice. În UE, ţări precum Suedia şi-au propus renunţarea totală la plata cu numerar, în următorii ani. Atacul premierului la adresa băncilor este unul nejustificat, care poate avea consecinţe nefaste asupra investiţiilor străine în România. Într-un moment în care toate ţările din UE promovează reducerea operaţiunilor cu numerar, premierul Tudose întoarce România în trecut, demonstrând încă o dată că actualul Guvern are mari dificultăţi în a înţelege realitatea economică şi socială”, transmit reprezentanții PACT.

Aceștia îi cer explicaţii publice lui Mihai Tudose şi îi solicită să clarifice poziţia sa faţă operaţiunile cu numerar: este cea a deputatului din 2015, care vota legea pentru descurajarea plăţilor cu numerar, sau cea a premierului din 2017, care preferă să-şi primească salariul în plic?

Articole din aceeași categorie
Total
0
Share