Investitorii străini nu văd nici un beneficiu în transferul contribuțiilor sociale de la angajator la angajat

Companiile din Consiliul Investitorilor Străini (FIC), organizație ce împlinește anul acesta 20 de ani de activitate în România, nu înțeleg rațiunea din spatele transferului contribuțiilor sociale de la angajator la angajat, prevăzută în noul Cod Fiscal.

Membrii FIC au ajuns la concluzia că această măsură implică un efort logistic considerabil, fără un beneficiu proporțional, pentru angajat sau angajator. Investitorilor străini nu le este clar ce problemă rezolvă modificarea Codului Fiscal și atrag atenția că mediul de afaceri nu a cerut această măsură și că ea a fost propusă fără o consultare prealabilă.

Printr-o scrisoare deschisă, adresată premierului și vicepremierului, Franz Weiler, președintele Consiliului Investitorilor Străini, solicită Guvernului să spună ce problemă dorește să rezolve prin mutarea contribuțiilor și de ce crede că aceasta este soluția cea mai bună. “Transferul acestor contribuții de la angajator la angajat este o măsură complexă, cu implicații și ramificații greu de prevăzut în lipsa unui studiu de impact detaliat din partea ministerelor Muncii și Finanțelor. Din acest studiu, companiile vor putea să înțeleagă și să estimeze toate posibilele consecințe. Orice modificare ulterioară în cotele de contribuții sociale sau a impozitului pe venit va avea un impact direct asupra salariului net al angajatului”, precizează Franz Weiler (foto).

Potrivit FIC, această măsură va implica un efort logistic considerabil (atât la nivelul sistemului informatic, cât și în procesul administrativ, pentru modificarea contractelor individuale de muncă), fără a aduce un beneficiu angajaților sau angajatorilor, proporțional cu efortul depus. Cum nici angajaților nu le este clar care este impactul asupra veniturilor lor, apare un sentiment de neîncredere între angajat și angajator care este în detrimentul activității economice, susține Franz Weiler.

Companiile au nevoie de timp să își ajusteze planurile și politicile de dezvoltare și de investiții. În plus, se pot crea diferențe importante de competitivitate în interiorul unor sectoare, în funcție de decizia companiilor de a transfera contribuțiile sau de a compensa angajații.

Franz Weiler

Președintele Consiliului Investitorilor Străini

Consiliul Investitorilor Străini se teme că mutarea contribuțiilor sociale va avea un impact direct asupra salariului minim și a celui mediu, folosite ca referințe în alte legi privind pensiile, asigurările de sănătate, indemnizații sau ajutoare de șomaj, mai ales că Executivul nu a realizat o cercetare pentru a cuantifica efectele transversale, ceea ce înseamnă că riscul unor consecințe neanticipate este extrem de mare. De asemenea, nu există nici o siguranță că, odată contribuțiile mutate, nu vor apărea noi taxe în sarcina angajatorilor.

“Nu se specifică nicăieri ce se va întâmpla cu veniturile angajaților din IT sau R&D, care sunt scutiți de plata impozitului pe salariu și care, în urma acestor măsuri, vor înregistra o scădere a salariului net. Pentru a putea menține salariile acestor angajați la nivelul actual, companiile trebuie să înregistreze costuri salariale suplimentare”, se arată în scrisoarea adresată prim-ministrului.

Fluiditatea politicilor fiscale face dificilă planificarea și aduce cu sine temerea că, dacă aceste decizii fiscale nu vor avea rezultatele scontate, finanțele publice vor înregistra dezechilibre ce vor fi compensate prin adoptarea intempestivă a unor noi taxe. “Lipsa de încredere este unul dintre motivele pentru care mediului de afaceri din România îi va fi greu să aibă o poziție unanimă atunci când vine vorba de măsuri structurale cum este aceasta, luată fără o consultare amplă”, avertizează președintele FIC.

Articolul anterior

Ce cred directorii generali din România despre digitalizare

Articolul următor

Tempo Advertising lansează o divizie de evenimente, sub conducerea unui fost General Director la MediaPro Studios

Articole din aceeași categorie
Total
0
Share