JYSK sprijină cercetarea Orașe prietenoase, realizată de Code 4 Romania

Asociația Code for Romania și JYSK marchează al treilea an de colaborare în cel mai complex program de proiectare de soluții digitale civice: Civic Labs.

Prin suportul multianual oferit pe segmentul de Mediu, JYSK a devenit susținătorul tradițional al acestui domeniu, unde în prezent sunt cercetate aspecte ce vizează problemele și blocajele sociale ale spațiului urban din România.

După abordarea unor teme precum Măsurarea și reducerea poluării și Reciclarea și gestionarea deșeurilor, în ciclul actual al programului Civic Labs, Code for Romania și JYSK își unesc forțele pentru a cerceta în detaliu tema dezvoltării urbane, un punct nevralgic major pentru România de azi, sub obiectivul de a avea orașe prietenoase cu oamenii. Cu ajutorul JYSK, echipa Civic Labs lucrează la identificarea celor mai apăsătoare probleme din segmentul de locuire, planificare urbană, spații verzi, accesibilitate și multe alte aspecte ce țin de un trai urban adecvat pentru cetățenii României.

La finalul acestui ciclu, vom avea o hartă completă a soluțiilor digitale care pot răspunde cât mai eficient la problemele depistate fie adresându-se direct sau venind în sprijinul actorilor din societatea civilă și nu numai, amplificând impactul pe care ei îl au deja prin programele dedicate sectorului de dezvoltare urbană.

”Continuăm alături de JYSK munca de cercetare și design de soluții sustenabile pentru România, pe domeniul Mediu, pentru al treilea an consecutiv. Civic Labs este unul dintre cele mai ambițioase proiecte de cercetare derulate în spațiul românesc, în ultimele decenii, iar soluțiile digitale incubate și prototipate în program asigură un proces robust de transformare digitală în spațiul civic. Ne dorim să aducem aproape de oameni acele aplicații care au grijă de mediul în care trăim, care ajută la creșterea impactului pozitiv al tuturor celor care lucrează pentru a atinge aceleași obiective și care contribuie la dezvoltarea eficientă a orașelor, cu grijă pentru natură și oameni”, spune Olivia Vereha, Vice-president of Product, Code for Romania.

“Când am văzut tematica noii cercetări, ne-am bucurat foarte mult. Majoritatea angajaților și clienților noștri locuiesc în mediul urban, iar magazinele noastre se află în orașe. Peste jumătate din populația României trăiește în mediul urban, un procent care, probabil, va crește și mai mult în viitor. Orașele se dezvoltă și se transformă continuu, dar această transformare poate fi în beneficiul locuitorilor sau în defavoarea lor.

Momentan, pare că dezvoltarea orașelor este în defavoarea locuitorilor, cu un trafic excesiv, cu o lipsă a parcurilor și a spațiilor verzi, cu un transport în comun deficitar sau construcții neconforme cu planurile urbanistice. Sunt probleme cu care s-au confruntat sau se confruntă și orașe din alte țări, unele administrații locale au găsit soluții, altele încă le caută. Așteptăm cu nerăbdare rezultatele cercetării Orașe prietenoase și suntem curioși să vedem care vor fi soluțiile propuse de Code 4 Romania pentru a crește calitatea vieții în orașe”, declară Raluca Dascălu, Communications Manager, JYSK România.

Pentru a atinge fiecare obiectiv propus prin programul Civic Labs, echipa Code for Romania identifică toți actorii relevanți din domeniu (instituții publice, experți, organizații neguvernamentale, companii sau grupuri de inițiativă), derulează interviuri și focus grupuri dedicate, pentru a înțelege care sunt provocările din sector și cum se manifestă, verifică informațiile analizând studii, rapoarte, lucrări de specialitate și seturi de date relevante, precum și legislația specifică.

Echipați cu o înțelegere complexă a sectorului, etapa de ideație și incubare din Civic Labs generează concepte de soluții digitale pentru a remedia, ameliora sau rezolva aceste probleme. Conceptele sunt apoi testate cu experți și apoi prototipate și documentate pentru a fi aduse într-o etapă gata de dezvoltare tehnică, un ultim pas necesar ca ele să devină parteneri cheie în a construi o țară mai bună pentru toți.

Civic Labs este programul prin care Asociația Code for Romania proiectează  soluții de tehnologie civică pentru probleme din cinci domenii-cheie pentru România: educație, sănătate, mediu, grupuri vulnerabile, transparență și implicare civică.

Code for Romania este o organizație non-profit care dezvoltă pro bono soluții digitale pentru a rezolva probleme sociale. Înființată în 2016, este formată dintr-o comunitate de peste 2.800 de voluntari din sectorul IT, care au dezvoltat zeci de aplicații web și mobile pentru România, precum cele din ecosistemul de asistență umanitară (dopomoha.ro, sprijindeurgenta.ro, unacoperis.ro), ecosistemul Covid-19 (stirioficiale.ro, rohelp.ro, cetrebuiesafac.ro), redirectioneaza.ro și altele.

JYSK este unul dintre cei mai importanți retaileri de mobilă și decorațiuni interioare din Europa. Primul magazin JYSK a fost deschis în Danemarca, în 1979. În prezent, desfășoară operațiuni în 48 de țări, are peste 30.000 de angajați și peste 3.200 de magazine fizice și online. Compania este deținută de familia fondatorului ei, omul de afaceri danez Lars Larsen, care are în portofoliu și alte companii. Cifra de afaceri JYSK este de 4,87 miliarde euro. JYSK a intrat pe piața din România în 2007, odată cu inaugurarea unui magazin la Oradea. Rețeaua numără acum peste 125 de magazine în România.

Articole din aceeași categorie
Total
0
Share