Lăcrămioara Dărăban (Continental Sibiu): “Fiecare este managerul propriei cariere”

Peste 320 de milioane de euro a investit Continental, din 2003 până acum, la Sibiu. Unul dintre primii investitori importanți care și-au stabilit cartierul general în Zona Industrială Vest, Continental produce aici, anual, în jur de 33 de milioane de unități electronice de control. Unele dintre produsele dezvoltate, testate și produse în fabrica din Sibiu sunt sistemele inteligente de frânare, sisteme de asistare la condus sau pedala de accelerație care limitează viteza în cazul detectării unui obstacol.

Cu aproape 4.000 de angajați la Sibiu, Continental este unul dintre cei mai importanți angajatori din Transilvania. Potrivit Lăcrămioarei Dărăban, Head of HR la Continental Sibiu, planurile companiei pentru anii următori sunt la fel de ambițioase: 1.000 de colegi noi, extinderea centrului de cercetare și dezvoltare, a spațiilor de producție și a zonei dedicate restaurantului din incinta locației.

AngajatorulMeu.ro: Care sunt primele lucruri pe care ar trebui să le știe despre Continental un viitor candidat? Care sunt valorile pe care le promovați?

LĂCRĂMIOARA DĂRĂBAN: În primul rând, aș vrea să vă vorbesc despre “The People of Continental” – “Oamenii Continental”. Să faci parte din echipa Continental înseamnă, în primul rând, să fii asumat, interesat, deschis, activ și proactiv, înseamnă să ieși din zona de confort și să te lași provocat. Înseamnă să vrei să reușești. Să fii cea mai bună versiune a ta, în diversitatea echipelor din care faci parte. Să ai deschise perspectivele, să vezi dincolo de stereotipuri și să îți înțelegi jobul Altfel.

Angajații noștri nu sunt resurse – sunt colegi extraordinari, cu abilități extraordinare. De aceea, la noi nu există departamentul de Human Resources, ci de Human Relations.

La Continental Sibiu, promovăm “Oamenii Continental”, promovăm diversitatea în echipe, promovăm un leadership inspirațional și participativ, un leadership adaptat generaților millennials – 50 la sută dintre angajații noștri aparțin aceastei generații. Promovăm flexibilitatea cognitivă și a programului de lucru: Mobile Work, Sabbatical. Nu în ultimul rând, promovăm internaționalitatea – ne bucurăm când vedem studenți sau candidați care au studiat sau lucrat în străinătate – internaționalitatea ca valoare, ca atitudine. Venirea la Continental Sibiu înseamnă, într-un fel, să depășești granițele fizice, și nu numai, ale Sibiului.

“Fast forward, Forward-thinking”, “Feed-forward”, “Resilience”, “Creativity” – toate acestea, într-un context de noutate, schimbare permanentă, înseamnă Continental, înseamnă “The People Of Continental”. Noi credem că atitudinea face diferența între succes și mediocritate, și că atitudinea determină performanța. Numim acest tip de gândire “best fit” – adică trebuie să te potrivești cu compania și din punct de vedere al valorilor, să ai atitudinea potrivită.

Suntem un brand cu notorietate, astfel că ne concentrăm întotdeauna pe calitatea angajaților pe care îi recrutăm. Din punct de vedere tehnologic, este suficient ca un inginer de producție să viziteze fabrica noastră și își va dori să vină la noi.

Cât de dificil este să găsiți angajații potriviți, în domeniul automotive?

În industria automotive s-a declanșat o competiție acerbă pentru recrutarea de talente. Cu toate acestea, sunt sigură că o abordare strategică a resurselor umane este o bază solidă a performanței pe termen lung. Investim în dezvoltarea unei culturi organizaționale și, cu certitudine, suntem un brand cu notorietate, astfel că ne concentrăm întotdeauna pe calitatea angajaților pe care îi recrutăm. Iar din punct de vedere tehnologic, este suficient ca un inginer de producție să viziteze fabrica noastră și își va dori să vină la noi. Pe partea de cercetare și dezvoltare, embbeded software – o abordare complexă, dar și impactul și satisfacția unui software engineer din Continental sunt mult mai mari, ținând cont de magnitudinea activității sale în industria automotive.

Ce perspective de carieră le oferiți salariaților Continental? Cum îi motivați?

Continental Sibiu este, în momentul de față, unul dintre cei mai mari angajatori din regiune, iar această poziție de lider atrage după sine un angajament ferm, pe care trebuie să-l respectăm în fața angajaților noștri. Fiecare salariat este tratat individual și are propriul traseu profesional, bazat, evident, pe performanță.

Am promovat intern, în toți acești ani, în jur de 250 de lideri, am calificat și promovat circa 300 de technicieni, am oferit pentru aproximativ 100 de angajați posibilitatea să lucreze, din Sibiu, pentru tot concernul, am implicat în jur de 800 de colegi în proiecte internaționale, am trimis angajați ca expați în alte locații Continental, din toată lumea. Credem că aceste cifre vorbesc de la sine despre oportunități și motivare.

Avem în plan să angajăm peste 1.000 de colegi, în următorii ani. Pozițiile cele mai căutate sunt cele de ingineri cu experiență, specialiști software și hardware, ingineri producție și calitate, ingineri mecanici, project manageri, dar și operatori și tehnicieni de producție.

Care sunt metodele prin care încercați să atrageți specialiști în cadrul companiei și ce faceți ca să-i păstrați pe cei mai valoroși?

Continental Sibiu a crescut firesc, organic, astfel că dezvoltarea companiei a fost un rezultat apreciat de specialiștii din domeniul automotive. Faptul că avem proiecte inovatoare sau accesul la know-how sunt motive care îi aduc mai aproape de compania noastră pe cei care își doresc rezultate în carieră.

Există, cu siguranță, provocări, în contextul unei competiții pentru forța de muncă, așa-zisul war for talents, însă aceasta este și o oportunitate pentru noi, atât din perspectiva de a ne reinventa munca în echipa de recrutare, cât și pentru noi, ca angajator, de a deveni din ce în ce mai bun.

Pentru a atrage și menține angajații, este nevoie de multă flexibilitate în toate procesele și o continuă transformare. De aceea, încercăm permanent să venim în întâmpinarea nevoilor companiei, dar și ale angajaților, în egală măsură. În acest sens, am diversificat modelul de schimburi și oferim posibilitatea încheierii de contracte pentru modele speciale, pentru acei angajați și potențiali angajați care, din motive personale, nu au disponibilitatea să lucreze în patru schimburi. La Continental Sibiu ai posibilitatea să lucrezi numai în schimbul de după-amiază și de noapte, prin rotație, sau numai în schimbul de weekend. Credem că această flexibilitate este necesară într-o companie ale cărei producții funcționează în flux continuu.

Care sunt planurile Continental în perioada următoare și ce provocări aduc acestea pentru zona de recrutare?

Pentru anii care urmează, dorim să continuăm perspectivele legate de creștere și, pentru consolidarea lor, avem o abordare complexă. Intern, creăm un mediu de lucru cât mai atractiv pentru toți angajații. Extern, Continental Sibiu se implică activ în educație la nivel de liceu și universitate, și în acțiuni de responsabilitate socială, ce ajută comunitatea în care ne dezvoltăm. Mai mult, din anul școlar 2018-2019, am selectat 33 de elevi pentru Clasa Continental, în sistem profesional dual, specializarea Electromecanică, la Colegiul Tehnic Independența.

Anul 2018 și cei care vin sunt plini de provocări, deoarece avem în plan să angajăm peste 1.000 de colegi, în următorii ani. Pozițiile cele mai căutate sunt cele de ingineri cu experiență, specialiști software și hardware, ingineri producție și calitate, ingineri mecanici, project manageri, dar și operatori și tehnicieni de producție.

Pentru susținerea obiectivelor de business, preconizăm că până în 2019 să construim o a treia clădire pentru centrul de cercetare și dezvoltare, cu o suprafață totală de circa 12.000 mp, care, din punct de vedere al infrastructurii, să ofere posibilitatea extinderii spațiului destinat acestei activități. În plus, sunt în faza de planificare modulul șase de producție și extinderea zonei dedicate restaurantului din incinta locației.

Așadar, în continuare, este o provocare foarte mare pentru noi, dar sunt conștientă că, împreună cu echipa extraordinară de HR pe care o conduc, vom continua să ne atingem obiectivele și creștem încă și mai mult locația din Sibiu. Avem în echipa noastră de HR o capacitate foarte mare de a ne provoca, adapta și reinventa permanent. Acesta este secretul succesului nostru.

Atunci când ești om de HR, ești și în viața personală, și în cea profesională. Confidențialitatea nu se termină când ieși pe poarta companiei și nici atunci când pleci din firmă. Mai ales dacă lucrezi într-o companie mare, oamenii te cunosc.

Ce sfat i-ați da unui proaspăt absolvent, aflat la începutul carierei? Și, mai ales, ce sfat ați da cuiva care dorește să urmeze o carieră în HR?

În primul caz, să își aleagă, ca prim angajator, o companie care oferă oportunități, care construiește valori. Dacă discutați cu angajații Continental, veți întâlni adesea acest răspuns: “venirea la Continental mi-a schimbat modul de viață, m-a schimbat, m-a ajutat să fiu azi cea mai bună versiune a mea”.

Iar dacă vorbim de HR, am învățat mult de la oamenii cu care am lucrat și pe care i-am provocat în parcursul lor profesional. Câteodată mi-a ieșit, câteodată poate nu chiar așa de bine, și aș spune celor care doresc să lucreze în acest domeniu că un om de HR bun este un profesionist, un om care combină business și relații cu un nivel ridicat de implicare, dedicare și reziliență (sunt foarte multe dificultăți într-un department de HR – pleci sau construiești?), cu capacitate de adaptare, cu un nivel de complexitate cognitivă ridicat, deschis la nou și la schimbare. Eu cred într-un om de HR care provoacă organizația, creativ, inovator, care acționează, este proactiv, este dinamic, în continuă schimbare. Iar pentru ca un absolvent să devină un om bun de HR, șansa este să înceapă într-un mediu de lucru ce oferă modele pentru aceste valori.

Ce aș mai vrea să aibă în minte orice persoană care se gândește să lucreze în acest domeniu este că, atunci când ești om de HR, ești și în viața personală, și în cea profesională. Confidențialitatea nu se termină când ieși pe poarta companiei și nici atunci când pleci din firmă. Mai ales dacă lucrezi într-o companie mare, oamenii te cunosc. Să ai logo-ul unei companii mari pe CV nu doar că “te vinde” foarte bine, dar te și obligă la un anumit standard, din acel moment.

Până la urmă, fiecare este managerul propriei cariere.

Număr de telefon special pentru angajări

Continental Sibiu se apropie de 4.000 de angajați, iar cu această ocazie compania a lansat un număr de telefon pentru cei care doresc să se alăture echipei sale, să lucreze cu cele mai noi tehnologii și să pună viitorul în mișcare. Numărul unic de telefon pentru angajări *4000 este un număr cu tarif normal, accesibil din toate rețelele mobile și fixe.

Articole din aceeași categorie
Total
0
Share