Csilla Szatmári (FSA Technologies): “Randament și performanță, pe termen lung, poți obține numai într-un domeniu care îți place”

Pentru clujenii de la JR Automation FSA Technologies, ultimii trei ani au însemnat o creștere continuă, într-un ritm de 25 până la 50 la sută, anual, din punct de vedere al cifrei de afaceri. Preluată de grupul american JR Automation, în 2017, compania are planuri ambițioase și pentru perioada următoare.

JR Automation FSA Technologies proiectează și produce linii şi echipamente de asamblare automatizate pentru industria de automotive, în special pentru producătorii de componente auto și companiile producătoare de automobile. Potrivit directorului HR, Csilla Szatmári, planurile de recrutare implică o creștere a numărului angajaților, în 2019, cu 15 la sută, urmată de o altă creștere, tot de 15 la sută, în 2020.

AngajatorulMeu.ro: Cum a început aventura dvs. în domeniul Resurselor Umane?

CSILLA SZATMÁRI: La Facultatea de Psihologie, anul III, cu materia Psihologia muncii și organizațională. Apoi, aventura a continuat cu masteratul de managementul resurselor umane, unde am avut onoarea să îl am ca îndrumător pe dl. profesor Horia D. Pitariu. Și, de atunci, trăiesc în continuare această aventură.

Care este întrebarea dvs. preferată în timpul unui interviu de angajare? 

“Ce știți despre noi?” – de un timp, aceasta este întrebarea mea preferată. Răspunsul la ea spune foarte multe despre motivația candidatului.

Care sunt greșelile elementare care scad șansele de angajare chiar înainte de interviu? 

Înainte de interviu – la convorbirea telefonică, dacă nu își amintește la ce firmă și-a depus CV-ul. 

Noua ta carieră poate începe aici – locuri de muncă în toate domeniile, în toate județele

Care sunt aptitudinile pe care candidații și le trec cel mai des în CV, însă nu corespund realității?

Cel mai des, supraevaluează abilitățile de bază – de exemplu, nivelul avansat de limbi străine este, de obicei, unul mediu, la fel este și cu Excel-ul. Bifează disponibilitatea de relocare și de delegații, când, de fapt, nu este așa.

Ce pot face candidații pentru a-și spori vizibilitatea și pentru a fi remarcați de recrutori?

Nimic. Așa cum este actualmente piața forței de muncă, și candidații care nu au o vizibilitate mare sunt găsiți. Aș recomanda doar să fie sinceri și să nu se supraevalueze, deoarece oricum adevărul se va descoperi. 

Cum ar arăta un “portret-robot” al candidatului pe care vi l-ați dori? Sunt mai importante calitățile tehnice sau cele interpersonale? 

Ambele sunt importante. La noi, fiind muncă de echipă, este imposibil să ai succes fără abilități interpersonale. Însă, mai presus de toate, punem accent pe pasiunea pe care candidatul o are pentru domeniul tehnic, dorința de a învăța și progresa, respectiv dorința de a răspunde provocărilor. Produsele noastre sunt de o complexitate tehnică foarte ridicată și sunt unicat, astfel că realizarea lor presupune cele expuse mai sus. 

Dacă nu ai răbdare și te grăbești spre poziții cât mai înalte, la un moment dat vei ajunge într-un post care te depășește fie ca nivel de responsabilitate, fie ca nivel de competențe.

Dacă ar fi să oferiți un sfat unui tânăr aflat la început de carieră, cum ar suna? Ce l-ați sfătui pentru a evita plafonarea și pentru a face alegerile potrivite în viața profesională?

Cel mai important este să descoperi domeniul care te atrage, care îți place. Randament și performanță pe termen lung  poți obține numai într-un domeniu care îți place. Recomand practica și internship-urile reale, și nu pe hârtie, încă de pe băncile facultății. Aceste experiențe contează foarte mult la început de carieră. 

Ce le spuneți celor care își doresc creșteri în carieră rapide, spectaculoase?

Eu, personal, nu cred în creșteri spectaculoase și rapide în carieră. Consider că trebuie să parcurgi fiecare etapă și să înveți din fiecare reușită sau greșeală. Dacă nu ai răbdare și te grăbești spre poziții cât mai înalte, la un moment dat vei ajunge într-un post care te depășește fie ca nivel de responsabilitate, fie ca nivel de competențe.

Cât de dificil este să găsiți angajații potriviți, în domeniul în care activează compania dvs.? Care sunt metodele prin care încercați să atrageți specialiști în companie șicefaceți ca să-i păstrați pe cei mai valoroși?

Este destul de dificil, dar nu imposibil. Cum am spus, produsele noastre sunt de o tehnicitate foarte ridicată, sunt unicat, astfel că realizarea lor presupune o echipă creativă, o echipă ce răspunde la provocări, care se formează continuu. Metodele noastre acoperă atât online-ul, cât și offline-ul, căutarea directă, precum și participarea la diferite evenimente, pentru a promova imaginea companiei. Angajații JR Automation FSA Technologies – în afară de pachetele salariale cu beneficii diferite – sunt apreciați și prin diferite bonusuri, spor de fidelitate și recunoaștere a implicării în realizarea cu succes a proiectelor. 

Cred că viitorul în HR este tot mai provocator. Din cauza deficitului de forță de muncă, va fi nevoie de un grad de implicare foarte ridicat, de creativitate și ingeniozitate din partea profesioniștilor în acest domeniu.

Ce perspective de carieră le oferiți salariaților dvs.? Cum îi motivați?

Întâi de toate, cred că angajații JR Automation FSA Technologies sunt motivați prin natura muncii lor și prin sentimentul de satisfacție și realizare profesională pe care îl trăiesc la finalizarea unui proiect. Totuși, să participi la conceperea și realizarea unei linii automate cu o tehnicitate foarte înaltă, care este unică în lume și funcționează la parametrii solicitați de client, este o satisfacție profesională foarte mare. În afară de aceste lucruri, desigur, sunt și pachetele salariale cu diferite bonusuri, care includ – dar nu se limitează la – abonamente de servicii medicale, de sport sau tichete de vacanță, pentru a asigura un echilibru între viață profesională și cea personală. Ca plan de dezvoltare, în majoritatea departamentelor avem un parcurs bine stabilit, iar nivelurile sunt: debutant, junior, senior, team-leader. Toate etapele pot fi parcurse și avem multe exemple în cadrul echipei care au parcurs aceste etape.

Care sunt așteptările pentru a doua jumătate a anului, atât în ceea ce privește profesia dvs., în general, și compania pe care o conduceți, în mod special? Ce planuri de recrutare aveți, pe termen scurt, mediu și lung?

Cred că viitorul în HR este tot mai provocator. Din cauza deficitului de forță de muncă, va fi nevoie de un grad de implicare foarte ridicat, de creativitate și ingeniozitate din partea profesioniștilor în acest domeniu. La JR Automation FSA Technologies, eu îmi doresc că HR-ul să rămână în continuare funcția care este foarte aproape de angajați, înțelege nevoile lor și este mereu disponibilă pentru a găsi soluții. În același timp, poate transmite, clar și transparent, obiectivele companiei. Planurile de recrutare ale companiei implică creșterea numărului angajaților, în 2019, cu 15 la sută, urmată de o altă creștere, tot de 15 la sută, în 2020.

Care a fost cea mai importantă decizie pe care a trebuit să o luați în cariera de profesionist în HR? Vă gândiți vreodată să încercați și altceva, într-un alt domeniu de activitate?

Momentul cel mai important pentru mine cred că a fost schimbarea de optică și atitudine, când am înțeles faptul că situațiile și problemele cu care oamenii mi se adresează nu sunt lucruri negative și nu trebuie să mă încarc cu ele, ci înseamnă că ei au încredere în mine și că este nevoie de mine pentru a le rezolva. Aceasta a fost mai degrabă un proces, nu o simplă decizie. Însă efectele pozitive ale acestei schimbări sunt foarte multe – le trăiesc zilnic.

Articole din aceeași categorie
Total
1
Share