Leadershipul în era digitală: Cum să te adaptezi și să menții echipa motivată

Foto: freepik

Într-o lume în continuă schimbare, dominată de tehnologie și conectivitate, liderii se confruntă cu realități nemaiîntâlnite, la care e nevoie să se adapteze rapid.

Lilia Dicu

Daring Executive Coach

Era digitală a schimbat modul în care companiile își administrează resursele și modul în care oamenii lucrează. Pentru a gestiona cu succes toate provocările, liderul de astăzi este nevoit să-și diversifice abilitățile și instrumentarul cu ajutorul cărora conduce echipele.

Asistăm, în prezent, la o explozie de date, de diverse tipuri. Strategia unui business este realizată pe baza analizării datelor despre piață, comportamentele și preferințele clienților. Acest lucru ne aduce aduce față în față cu o continuă adaptare la mediu și la sistemele tehnologice, care se actualizează foarte des. De exemplu, dacă ne uităm la sistemul bancar, industria telecom sau chiar cea medicală, vedem că prima interacțiune pe care o avem în calitate de clienți e cu un bot ce are la bază Inteligență Artificială, urmând ca abia apoi, în anumite cazuri, să fim redirecționați către un operator uman.

Deseori, schimbările tehnologice vin la pachet cu dificultăți de utilizare și pot fi anevoioase, iar unii oamenii refuză să le îmbrățișeze sau se acomodează mai greu cu ele, dar pe termen mediu și lung, toate aceste sisteme duc la o fluidizare a proceselor.

Acum trăim într-o eră în care sistemele de colectare și centralizare a datelor au fost automatizate, iar Inteligența Artificială capătă un loc din ce în ce mai important, aspect care transformă modul în care oamenii s-au obișnuit să comunice sau să primească răspunsuri.

Acest lucru schimbă și modul în care un lider este determinat să interacționeze cu echipele sale, ceea ce îl pune în contact direct cu diversificarea, îmbunătățirea și dezvoltarea anumitor abilități de comunicare, relaționare, sau de management eficient al timpului.

Ce competențe îi sunt necesare unui lider în era digitală?

Abilitățile de care ai nevoie ca lider pentru a conduce în era digitală sunt diferite. Managementul echipelor în cazul unui sistem de lucru offline, când interacțiunile au loc zilnic nu seamănă cu modul în care este realizat managementul oamenilor în cazul unui mod de lucru remote sau hibrid. Pentru aceste situații, liderul are nevoie de un set nou de competențe și practici, care să devină procese de lucru.

Din nou, suntem puși față în față cu nevoile diferite și complexe ale oamenilor, cu ritmurile lor diferite de adaptare, ceea ce poate să ducă la frustrări din partea angajaților, în unele cazuri, sau chiar la quiet quitting sau loud quitting, în alte cazuri. Ca lider, este important să planifici o abordare nouă, în funcție de industria în care operează compania ta și în funcție de nivelul de leadership, care să țină cont de toate aceste informații și aspecte, care uneori sunt greu de evaluat, din cauza ritmului accelerat cu care au loc.

Abilitățile de a conduce necesare în era digitală presupun ieșirea din zona de confort și renunțarea la tiparele existente, dorința de a practica un leadership creativ, de a ne îmbunătăți capacitatea de a comunica, a asculta, a da dovadă de mai multă empatie, de a învăța noi moduri de a lucra împreună, de a împărți responsabilitatea într-un mod diferit. Aceste aspecte nu erau vizibile întotdeauna când echipele lucrau offline, dar acum, când suntem la distanță, este cu atât mai mult necesar de a fi implementate, pentru a menține echipele motivate.

O altă competență necesară este capabilitatea de a gândi critic (critical thinking). În era digitală, e nevoie să știm ce informații să selectăm pentru a ne baza deciziile. Autenticitatea capătă, de asemenea, noi valențe în situația în care un manager își gestionează echipele de la distanță. E nevoie ca apropierea umană, care înainte de pandemie era disponibilă în mod natural, să fie compensată cu alte acțiuni. Liderul are nevoie să depună un efort suplimentar pentru a se conecta cu oamenii din echipa lui într-un mod autentic.

Crearea unor echipe agile și determinate, cu oameni capabili este la fel de importantă și necesită un alt tip de abilități, prioritizând comunicarea și capacitatea de a forma relații de încredere cu ceilalți, care să aducă împlinire.

Din punct de vedere practic, e nevoie ca liderii să învețe să conducă ședințele online într-un mod diferit, să se conecteze cu oamenii, să le asculte părerile, să creeze un sentiment de apartenență prin întâlniri informale, care să favorizeze dezvoltarea unor relații consolidate în echipă, care sunt esențiale pentru menținerea angajamentului și a eficienței în era digitală.

Toate acestea determină, în cele din urmă, schimbarea de mentalitate a managerului atunci când vine vorba despre a se confrunta cu necunoscutul. Dacă înainte, un lider se simțea inconfortabil când ceva îi era necunoscut, acum trăim o eră în care este necesar ca el să fie foarte confortabil cu acest lucru, din cauza cantității uriașe de informații care vin spre el, zilnic. Progresul nu ar fi posibil fără înfruntarea acestui disconfort.

Așadar, tot ce a adus digitalizarea în mod forțat, pe de-o parte, din cauza pandemiei, dar și în mod natural, pe de altă parte, datorită diversificării și influenței mecanismelor tehnologice, a pus o foarte mare amprentă pe modul în care oamenii colaborează, comunică și se subordonează. Pentru a împiedica o performanță scăzută a angajaților, e nevoie să acordăm atenție tuturor nuanțelor și să facem o planificare strategică. Pentru a putea conduce oameni cu nevoi diferite și din ce în ce mai complexe, actualizarea abilităților de leadership și a mentalității se dovedește a fi esențială.

E nevoie ca liderii să își dezvolte capabilitățile de coaching, să poată fi buni mentori și supervizori, pentru a observa și înțelege prin ce trec oamenii din echipă. O modalitate prin care pot face aceste lucruri poate fi executive sau team coaching, instrumente care oferă liderilor un cadru de dezvoltare și sprijin personalizat pentru a rămâne relevanți în era digitală.

Articole din aceeași categorie
Total
0
Share