Loc de muncă în Spania: Acte necesare pentru angajare

Spania nu este numai o destinație de vacanță. Dacă vrei să-ți cauți un loc de muncă aici, trebuie să știi care sunt actele de care vei avea nevoie la angajare.

Número de Identidad de Extranjero

În Spania, poți munci fie pe cont propriu, fie angajat prin contract de muncă. Cetățenii Uniunii Europene (inclusiv românii) pot munci fără constrângeri de vreun fel, dar asta se poate face numai în baza unui document ce atestă calitatea de rezident stabil pe teritoriul spaniol și care se numește Número de Identidad de Extranjero (NIE). Pentru a obține acest document de rezidență, solicitantul trebuie să îndeplinească un set de condiții:

  • angajații vor prezenta fie contractul de muncă (înscris la Serviciul Public de Ocupare), fie documentul de înregistrare în serviciul de securitate socială.
  • persoanele care lucrează independent trebuie să prezinte documentul de înregistrare în sistemul corespunzător de securitate socială sau documentul de înscriere la Registrul Comerțului (legat de stabilirea sediului social).
  • persoanele care solicită documentul de rezidență fără a fi într-una dintre cele două situații menționate (adică nu desfășoară activități legale care să genereze un profit) trebuie să aducă dovezi că au la dispoziție mijloace de întreținere suficiente pentru ele și pentru persoanele pe care le au în întreținere (conturi bancare, proprietăți). Aceste persoane au nevoie și de o asigurare medicală care să nu fie cardul european de sănătate.

Dacă e nevoie de înscrierea contractului de muncă în sistemul de securitate socială, poți face asta și în baza prezentării documentului național de identitate (românesc). Trebuie să fii însă atent – în conformitate cu legile spaniole, certificatul de rezidență trebuie obținut în cel mult trei luni de la angajare.

NIE nu expiră niciodată, chiar dacă se modifică forma lui. Indiferent de schimbări, este valabil în continuare. Pentru obținerea NIE, solicitantul trebuie să aplice la poliția locală. Pentru asta este nevoie de o programare. Solicitantul are nevoie de confirmarea programării, actul de identitate/ pașaportul (original și copie), formularul EX-18 completat (original și copie), copie a contractului de muncă și un formular de autorizare a unei taxe pentru NIE (formularul 790).

Número de Seguridad Social

Indiferent dacă este vorba de un cetățean al UE sau din afara spațiului comunitar, o persoană care vrea să lucreze în Spania are nevoie de acest Número de Seguridad Social, care îi permite să achite legal impozitele în Spania. Pentru a obține acest document, e nevoie să te deplasezi la Trezoreria de Securitate Socială.

Cererea pentru permis de muncă

Acest document trebuie trimis la Biroul de Imigrări (Oficinas de Extranjeros). Documentele de care vei avea nevoie sunt copia pașaportului, cazierul judiciar, certificatul medical, trei fotografii tip pașaport, numărul de înregistrare fiscală (NIE) și numărul de înregistrare al angajatorului, oferta de muncă/ contractul de muncă și fișa postului/ informații despre activitatea companiei angajatoare.

În concluzie:

  • ca să lucrezi în Spania, ai nevoie de permis de ședere și permis de muncă pe teritoriul spaniol.
  • vei avea nevoie și de traducerea unor acte și documente în spaniolă, fie că este vorba despre formulare, acte de studii sau certificate profesionale. Interesează-te din timp de departamentul de traduceri în spaniolă dintr-un birou de traduceri. Unele dintre aceste documente trebuie să fie nu numai traduse de experți, ci și legalizate. Asigură-te că știi de ce anume ai nevoie, iar dacă nu știi, solicită informații de la specialiști.
Articole din aceeași categorie
Total
0
Share