Ministrul Sănătăţii vrea o asociaţie a spitalelor, care să fie “o portavoce” în negocierile cu autorităţile centrale

Foto: SJU “Dr. C. Opriș” Baia Mare

Sorina Pintea susţine înfiinţarea unei asociaţii ale spitalelor, care să reprezinte unităţile medicale în negocierile cu autorităţile centrale.

“Încă înainte de a prelua portofoliul Sănătăţii, mă gândeam că e nevoie de o organizaţie, de o asociaţie, care să poată fi o portavoce a spitalelor în negocierile cu ministrul Sănătăţii, cu preşedintele Casei de Asigurări de Sănătate şi, nu în ultimul rând, cu ministrul Finanţelor. Deci, avem nevoie de o asociaţie a spitalelor, ştiţi foarte bine. Şi sper că în aceste două zile veţi lua o decizie în acest sens, pentru că vreau să discut cu reprezentanţii acestei asociaţii”, a declarat Pintea la prima ediţie a Forumului Naţional al Spitalelor, potrivit Agerpres.

Ministrul îşi doreşte de la sistemul de sănătate “empatie, schimbarea mentalităţilor” și spune că va continua vizitele inopinate în spitale. “M-aţi auzit spunând că 80 la sută dintre managerii de spitale nu au ce căuta în spitale. Şi mulţi dintre dvs. – nu, poate, cei prezenţi aici – aţi făcut nişte comentarii. Dar ştiţi bine că am dreptate. Spuneau pacienţii că îşi doresc curăţenie, mai multă empatie. Aşa ceva nu se cumpără. Am fost acuzată că fac vizite inopinate pentru imagine. Le voi continua, dar nu le-am făcut şi nu le voi face pentru imagine, ci pentru a avea grijă de cei pe care i-aţi auzit astăzi”.

Noua ta carieră poate începe aici – locuri de muncă în toate domeniile, în toate județele

Pintea spune că mulţi pacienţi i-au semnalat faptul că sunt nevoiţi să-şi cumpere medicamente, dar verificările au arătat că unităţile medicale în care au apărut astfel de probleme aveau, de fapt, un excedent bugetar. Ministrul contrazice ipotezele referitoare la blocarea unor posturi și menţionează că spitalele au posibilitatea de a face angajări. “Multitudinea de mesaje pe care le primesc sunt legate, în mare parte, de aceste aspecte. Spitalele respective aveau excedent, deci puteau să achiziţioneze medicamentele necesare pacienţilor. Nu o făceau, nu ştiu de ce. Discutăm despre lipa de personal. S-a spus că sunt blocate posturi, că nu există buget, că nu există contract semnat cu Casa de Asigurări de Sănătate. Ba da, dragi colegi, în momentul în care bugetul de stat este aprobat, aveţi posibilitatea să scoateţi posturi la concurs. Şi nu să-mi spuneţi, în calitate de manageri: <Noi am vrea, dar nu ne lasă directorul financiar>. Sunt în sală câţiva care mi-au dat acest răspuns”.

Pintea afirmă că 2018 a fost “anul investiţiilor în oameni”, al majorărilor salariale, 2019 este “anul investiţiilor în echipamente, în dotări”, iar 2020 va fi “anul programelor naţionale, al extinderii acestor programe”.

Articole din aceeași categorie
Total
0
Share