Dezvoltarea industriei aeronautice obligă managementul companiei Premium Aerotec să pregătească extinderea capacității de producție de la Brașov. Planul inițial este doar amintire – compania pregătește noi investiții, astfel încât să facă față numărului mare de comenzi.
sb.business: La inaugurare, planul era să asamblați 8-10 aeronave Airbus în fiecare lună și să ajungeți, în următorii trei ani, la 700 de angajați. În ce fază este proiectul Premium AEROTEC de la Brașov?
OLGA SAVANIU: Premium AEROTEC și-a atins și și-a și depășit deja țelurile propuse la început. În ceea ca privește numărul de angajați, astăzi avem, deja, 630 de angajați, și suntem convinși că ne vom atinge obiectivul stabilit, până la sfârșitul anului 2014.
În ultimii ani, ați fost nelipsiți din topul celor mai buni angajatori, realizat de Top Employers Institute. Care sunt măsurile prin care încercați să vă consolidați acest statut?
Pentru compania noastră, angajații sunt cea mai de preț resursă. De aceea, facem tot ce ne stă în putință pentru a asigura locurile de muncă ale acestora, pe termen lung. De asemenea, ne străduim să aducem cât mai multe proiecte către România, pentru a facilita o creștere a numărului de angajați și pentru a asigura o creștere constantă a gradului de satisfacție a angajatului. Toate măsurile și felul în care angajații noștri sunt tratați și respectați au dus, cu siguranță, la acest statut al Premium AEROTEC.
În ce fel este influențată investiția de la Brașov de dezvoltarea continuă a industriei aeronautice?
Dezvoltarea industriei din care facem parte este, cu siguranță, una deosebit de importantă. Ca furnizori de piese pentru aeronave, volumul lunar al comenzilor ce ajunge la Premium AEROTEC este direct influențat de cel al avioanelor finite de Airbus. Numărul crescut de cereri a depășit, deja, planul inițial, și solicită dezvoltarea capacității de prelucrare din Brașov, ceea ce poate duce, de asemenea, la noi investiții.
Ce calități trebuie să aibă un aspirant la un loc de muncă la Premium Aerotec? Cum ar suna o caracterizare a angajatului ideal?
Un candidat care dorește să lucreze în firma noastră trebuie, în primul rând, să aibă pregătirea necesară și experiența corespunzătoare, să aibă atitudinea potrivită și să se potrivească echipei noastre. Candidatul trebuie să își dorească locul de muncă, să-și iubească meseria și să o facă cu pasiune. De asemenea, să aibă curiozitatea necesară pentru a învăța lucruri noi. De restul ne ocupăm noi. De asemenea, integrăm și proaspăt absolvenți, care tocmai pășesc către primul lor job. Un bun exemplu este faptul că, de-a lungul ultimilor doi ani, am angajat o serie de practicanți care și-au putut dezvolta cunoștințele teoretice deja dobândite și completă cu cele practice, în cadrul companiei noastre, și care s-au integrat în cadrul echipei.
Care sunt cele mai frecvente probleme de care se lovesc angajatorii din domeniu atunci când caută personal? Cât de bine pregătiți sunt absolvenții facultăților de specialitate?
Aici ați atins un punct sensibil. Din păcate, calificarea persoanelor de pe piață nu corespunde cerințelor noastre. Pentru a compensa acest neajuns, toți angajații trec, după angajare, printr-o perioadă de școlarizare internă, menită să le întregească bagajul de cunoștințe. Din același motiv, ne-am angajat și în proiectul SPGK – Școala Profesională Germană Kronstadt, pentru a contribui la pregătirea generațiilor noi în domeniile cerute de industria noastră. Referitor la absolvenții de facultate, avem aceeași problemă, și anume faptul că pregătirea lor se pliază prea puțin pe nevoile societăților. În acest sens, lucrăm împreună cu rectoratul Universității Transilvania la introducerea unor discipline specifice, însă sistemul de învățământ actual nu este foarte flexibil. În plus, oferim stagii de practică studenților, pentru a le da posibilitatea de a exersa cunoștințele dobândite pe băncile facultăților.
Care este momentul în care știți că aveți în companie un angajat valoros? Ce faceți pentru a-l păstra?
Consider că nu există un moment anume, ci mai degrabă un proces treptat. Angajatul crește odată cu sarcinile și provocările poziției sale. Pentru a-l păstra, încercăm să-l motivăm – și aici nu mă gândesc doar la bani, ci mai ales la asigurarea unei munci care să-l stimuleze, la asigurarea unui mediu de lucru plăcut, la stabilirea unei relații deschise și apropiate cu șefii ierarhici. Nu în ultimul rând, ne gândim la dezvoltarea lui profesională, prin implicarea în programele noastre de dezvoltare a persoanelor cu potențial de creștere valorică.
Care sunt principalele aspecte pe care le urmăriți atunci când faceți angajări și principalele canale la care apelaţi pentru a găsi personal?
Ceea ce urmărim noi, în procesul de recrutare, este găsirea persoanelor care să se potrivească foarte bine culturii noastre organizaționale, atât din punct de vedere profesional, cât și uman. Personalul îl recrutăm atât prin firme de recrutare, precum Addeco, Manpower sau GI, cât și direct, prin postarea anunțurilor în presă sau pe site-urile de specialitate. De asemenea, participăm la târguri de profil și, nu în ultimul rând, ne bazăm și pe recomandările interne ale angajaților.
De ce v-ar alege un potenţial candidat?
În primul rând, pentru că suntem un angajator serios, stabil, cu perspective clare de creștere, care își respectă angajații. Alături de ei, formăm o mare familie. Ne gândim permanent la măsuri care să-i stimuleze pe angajați și care să le asigure un trai decent. De exemplu, încheiem pentru ei abonamente la clinici private, asigurăm transportul către și dinspre firmă, le asigurăm o masă caldă în incinta companiei, ne îngrijim ca, atunci când vor ieși la pensie, să aibă o completare la pensia de stat, le facilităm condiții de a face sport și multe alte măsuri de motivare.
Care sunt prioritățile departamentului HR?
Prioritățile departamentului de HR, în perioada următoare, sunt angajarea la timp și la calitatea cerută a personalului necesar derulării noilor proiecte, motivarea angajaților, dezvoltarea echipei și implementarea unui program eficient de evoluție, având în vedere faptul că doar printr-o dezvoltare continuă putem avea control asupra ritmului modernizării industriei aeronautice, care nu întreabă dacă putem sau nu să ținem pasul cu ea.
DESPRE PREMIUM AEROTEC
Cel mai important producător european de structuri pentru aeronave de mari dimensiuni, Premium AEROTEC produce în principal pentru Airbus. Compania germană a fost înfiinţată în 2009, ca filială deţinută în întregime de grupul de aeronautică şi apărare Airbus Group. Investiţiile Premium Aerotec în fabrica din Braşov, cu o suprafaţă construită de 60.000 metri pătraţi, se ridică la circa 40 milioane euro. În 2013, Airbus a înregistrat comenzi record, pentru 1.619 noi avioane. Graţie comenzilor primite anul trecut, Airbus are de onorat un carnet de comenzi pentru 5.559 aparate, în valoare de 809 miliarde de dolari, sau aproape nouă ani de producţie.
articol publicat în sb.business – ediția de toamnă 2014