Pandemia influențează planurile de concediu: 42 la sută dintre români își aleg destinația în funcție de restricții, iar o treime s-au vaccinat ca să poată călători

Foto: Vidar Nordli-Mathisen

Odată cu relaxarea măsurilor anti-COVID, tot mai mulți angajați își fac planuri de călătorie pentru concediul din acest an.

42 la sută dintre ei își aleg destinația de vacanță în funcție de restricțiile din țara de destinație. 57 la sută s-au vaccinat împotriva coronavirusului. Dintre ei, 30 la sută au făcut acest pas doar ca să fie eligibili să ajungă la destinația de vacanță dorită. Ceilalți 70 la sută spun că s-ar fi vaccinat oricum.

50 la sută dintre românii care au participat la sondajul BestJobs nu mai au nicio grijă referitoare la eventualele riscuri la care se expun în concediu. În schimb, 28 la sută se tem că oamenii s-au relaxat prea mult și nu mai respectă măsurile de igienă și distanțare socială. 19 la sută sunt îngrijorați de venirea unui nou val de epidemie și, implicit, de impunerea de noi restricții ce le-ar putea da peste cap planurile de vacanță. 

54 la sută dintre angajații români și-au făcut deja planuri concrete de concediu, iar 15 la sută nu își vor lua vacanță în această vară. Dintre cei care au de gând să se bucure de zilele libere, 42 la sută preferă să și le petreacă în țară, 18 la sută își împart zilele libere între vizitarea țării și destinații externe, iar 12 la sută își plănuiesc concediul exclusiv în afara țării. 11 la sută vor rămâne în orașul în care locuiesc.

Anul trecut, planurile de vacanță ale angajaților români au fost puternic influențate de măsurile de protecție anti-COVID. 39 la sută dintre ei au decis să rămână acasă, inclusiv în perioada concediului, și doar opt la sută au organizat vacanțe în afara țării, conform unui sondaj realizat pe platforma de recrutare online BestJobs.

Odată cu planurile, angajații își organizează și bugetul alocat vacanței. 34 la sută dintre ei au de gând să cheltuiască mai mult decât anul trecut, în timp ce 22 la sută nu vor avea cheltuieli din cauza lipsei planurilor, iar 16 la sută vor să aloce sume mai mici decât în 2020. 63 la sută dintre cei cu planuri de vacanță vor să profite de perioada verii. Doar zece la sută au de gând să-și rezerve pentru concediu mai mult de 15 zile legate, în timp ce 41 la sută își vor lua mai puțin de zece zile consecutive.

Volumul de muncă a crescut, dar planurile de vacanță nu se schimbă

40 la sută dintre angajați simt că volumul de muncă a crescut față de începutul anului, iar 45 la sută spun că este mult mai mare ca anul trecut. Cu toate acestea, 60 la sută consideră că se pot descurca, iar volumul crescut de muncă nu le va afecta planurile de concediu. 20 la sută se tem însă că vor fi nevoiți să-și reducă sau să-și fragmenteze concediul pentru a face față volumului de activitate. În proporție de 49 la sută, ei se așteaptă să fie contactați și în concediu de șefi sau colegi, pentru teme ce au legătură cu munca.

Oamenii sunt reticenți să participe la evenimente cu mulți participanți

80 la sută dintre respondenți nu vor participa la niciun festival de muzică sau concert ce presupune o adunare mare de oameni. Mai mult de un sfert (26 la sută) nu s-ar simți în siguranță să participe nici dacă toți participanții ar fi vaccinați. Părerea nu este împărtășită de alți 38 la sută, care consideră că este în regulă să se organizeze astfel de evenimente câtă vreme cei prezenți sunt vaccinați, iar 37 la sută ar participa fără să țină cont dacă ceilalți sunt sau nu vaccinați.

Sondajul a fost efectuat între 23 iunie și 7 iulie, pe un eșantion de 1.113 utilizatori de internet din România.

DESPRE BESTJOBS

Este una dintre cele mai importante platforme de recrutare online din România. Cu o experiență de peste 20 ani în domeniu, conectează la piața muncii peste 4,6 milioane de profesioniști, oferă peste 25.000 de joburi și acces la mii de freelanceri, agenți de recrutare, coachi, mentori, terapeuți, avocați și alte tipuri de specialiști.

Articole din aceeași categorie
Total
0
Share