În ce condiții vom putea merge la stomatolog, după terminarea stării de urgență?

Măsurile de relaxare propuse pentru a doua jumătate a lunii mai vor putea facilita revenirea, în etape, la un regim de viață mai aproape de normalitate. Vor exista însă restricții și măsuri de siguranță de care aproape orice domeniu de activitate va trebui să țină cont.

Cabinetele stomatologice trebuie să impună noi reguli de conduită și de protecție a sănătății în fața răspândirii virusului. Medicul stomatolog Adrian Mina, de la DaVinci Dental Clinic, explică în ce mod s-ar putea derula activitatea în acest sector economic de acum înainte.

1. Testare intensivă

Situația ideală, însă foarte puțin probabilă, este aceea în care toate clinicile stomatologice vor putea să comande teste Covid 19, acele teste rapide, antigen, ce identifică prezența virusului în câteva minute. “Dacă am putea realiza testarea în masă, atunci activitatea în clinicile stomatologice se poate desfășura ca și până acum, fără să fie necesare măsuri restrictive. Aceste teste sunt cele rapide, folosite acum de medici în spitale, care identifică în doar câteva minute prezența virusului. Se presupune astfel testarea zilnică a personalului și a tuturor pacienților. În cazul unui rezultat pozitiv, atunci vom semnala cazul mai departe, iar dacă testul este negativ, vom face procedurile respectând protocolul existent înainte de această Pandemie”, declară medicul Adrian Mina (foto).

2. Hiperprotecție

Cum însă posibilitatea testării în masă a pacienților în viitorul apropiat este aproape imposibilă din cauza cererii mari de teste la nivel mondial și a capacității de producție limitată, în toate cabinetele stomatologice vor fi necesare introducerea unor proceduri de protecție suplimentară.

Credem că te-ar interesa și: Cum am devenit “neangajabilă”

Fără sală de așteptare

Distanțarea socială presupune eliminarea, în primul rând, a timpilor de așteptare. Pacienții nu își vor mai aștepta rândul, ca până acum, în clinică. “Ideal ar fi ca ei să nu se întâlnească în clinicile stomatologice. Asta presupune o coordonare exactă a programărilor, iar în cazul în care vor exista timpi de așteptare, vom invita pacienții să aștepte fie afară, fie în propria mașină, și ne vom asigura că această perioadă nu depășește 5-10 minute. Mai mult, pacienții nu mai au voie să vină cu însoțitori la clinică. Excepția se aplică, bineînțeles, în cazul copiilor”, explică Adrian Mina.

Noua ta carieră poate începe aici – locuri de muncă în toate domeniile, în toate județele

Consultație online

Când vorbim despre pacienți noi, telemedicina vine atât în ajutorul medicilor, cât și al pacienților. “Prin telemedicină, un medic stomatolog își poate da seama, în foarte multe cazuri, de problemele stomatologice de care suferă un anumit pacient. Încercăm să reducem cât mai mult contactul dintre pacient și medic anterior intervenției propriu-zise. Este o măsură în plus de siguranță care se va dovedi a fi eficientă”.

Măsuri stricte în timpul intervențiilor

“În momentul în care va veni în clinică, fiecare pacient va purta botoși de polietilenă de unică folosință și un halat, iar odată ajuns în cabinet își va clăti cavitatea bucală, timp de un minut, cu apă de gură ce conține clorohexidrină în procent de 0,12 la sută. Medicii de la DaVinci Dental Clinic vor purta mască de protecție N95, halat, combinezon, două perechi de mănuși, ochelari și vizieră. Ulterior procedurii, toate echipamentele de protecție ale pacientului și ale medicului vor fi aruncate și distruse”, arată Adrian Mina.

Sterilizarea cabinetelor după fiecare pacient

“Cel mai important aspect din cadrul noilor măsuri de protecție este însă nebulizatorul, un aparat care va steriliza cabinetul stomatologic după fiecare pacient în parte. Nebulizatorul împrăștie în aer peroxid de hidrogen stabilizat cu molecule de Argint și aerosoli de trei microni, care elimină astfel, în proporție de 100 la sută, toți virușii și bacteriile din încăpere. După 30 de minute, cabinetul poate fi folosit din nou, fără nici o problemă”.

Eliminarea hârtiilor și a plății cash

“O măsură suplimentară constă în eliminarea completă a maculaturii. Programările se vor face într-un sistem online, iar pacientul va completa fișa tot de pe telefon sau laptop. Dacă plata cu cardul a devenit, în ultima vreme, o opțiune folosită de tot mai multi pacienți, conform noilor reglementări, plata cu cardul va fi obligatorie”, precizează medicul stomatolog Adrian Mina.

Articole din aceeași categorie
Total
8
Share