Paradox: mai mult de jumătate dintre români folosesc GenAI, însă România este printre codașele Europei la capitolul “competențe digitale”

Foto: fabrikasimf @ freepik

57 la sută dintre români folosesc Inteligența Artificială Generativă la muncă – sub limita globală de 70 la sută -, relevă Raportul Global al Forței de Muncă a Viitorului 2023, lansat de Adecco Group.

Raportul examinează lumea muncii prin prisma a 30.000 de angajați din 23 de țări și diverse industrii – de la cei aflați la început de carieră, până la executivii superiori. Sondajul din acest an a avut scopul de a identifica pregătirea și opinia muncitorilor asupra impactului GenAI și oferă recomandări pentru antrenarea și adaptarea viitoarei forțe de muncă.

“Ni s-a reconfirmat faptul că piața muncii din România este foarte scindată și neuniform dezvoltată. Pe de o parte, peste jumătate dintre angajați folosesc instrumente GenAI și, în același timp, tot în România, avem una dintre populațiile cu cele mai mici rate de skilluri digitale din Europa. De asemenea, rata angajaților care suferă de burnout, de 59 la sută (sub media globală), este cea mai ridicată raportată la țări similare din regiune (Grecia, Turcia, Polonia).

Față de 2022, vedem încă un lucru notabil: sunt vizibil mai puțini angajați din România care doresc să-și schimbe locul de muncă (23 la sută în 2023 față de 34 la sută în 2022). Acest lucru denotă prudența lor, într-un context mai puțin previzibil ca anul trecut”, spune Francesco Zacchetti, Country Manager Adecco România.  

Inegalitate de șanse în ceea ce privește accesul la training GenAI

În timp ce 70 la sută dintre lucrători folosesc deja GenAI la locul de muncă, mai puțin de jumătate primesc orice formă de îndrumare GenAI din partea angajatorilor. Există o diferență semnificativă și în educație: 76 la sută dintre cei cu diplome folosesc GenAI, față de 51 la sută dintre cei cu școală profesională. 66 la sută dintre lideri au mai multe șanse să primească îndrumare pentru utilizarea AI, față de 32 la sută dintre non-manageri. 57 la sută dintre lucrători ar dori să primească formare în AI – o oportunitate pentru angajatori să răspundă nevoilor pe care le au angajații.

Angajații trec printr-o fază de honeymoon cu GenAI

62 la sută dintre muncitori au o perspectivă pozitivă asupra AI și promovează adoptarea sa la scară largă. Doar șapte la sută dintre ei cred că GenAI i-ar putea determina să-și piardă jobul, deși estimările recente indică faptul că peste 300 de milioane de locuri de muncă la nivel mondial vor fi afectate de AI, într-un fel sau altul. Ca să acopere acest decalaj, organizațiile trebuie să implementeze urgent măsuri de a dezvolta abilitățile la scară largă.

Investiții în dezvoltarea abilităților umane unice

61 la sută dintre angajați cred că abilitățile umane vor fi, în continuare, mult mai importante la locul de muncă decât GenAI, în special abilități precum inteligența emoțională, empatia și competențele interpersonale. Cultivarea acestor abilități umane va necesita accesul muncitorilor la coaching, dezvoltare de leadership și formare.

Dezvoltarea abilităților, beneficiul preferat la locul de muncă

În acest an, a existat o creștere de zece la sută în rândul lucrătorilor care au de gând să rămână la actualul lor angajator în următoarele 12 luni – de la 61 la sută, în 2022, la 73 la sută. Totuși, majoritatea planifică să rămână doar dacă au acces la formare și oportunități de progres în carieră. Ca să păstreze și să implice angajații, e crucial ca angajatorii să încurajeze și să susțină învățarea continuă și oportunitățile interne de creștere în carieră, care sunt mult mai importante decât salariul atunci când angajații decid să rămână sau să părăsească o companie.

Abilitățile, o monedă prețioasă

50 la sută dintre angajați simt că abilitățile lor sunt transferabile la alte roluri sau industrii, iar majoritatea intenționează să-și asume mai mult control asupra dezvoltării acestora. Angajații din domeniile tehnologiei, serviciilor profesionale și financiare sunt cei mai încrezători că abilitățile lor pot fi transferate, spre deosebire de cei din domeniile asigurărilor, auto și apărare, care au cea mai mică încredere. Trecerea de la o economie bazată pe locuri de muncă la una bazată pe abilități se derulează rapid, iar organizațiile își pot ajuta lucrătorii să-și mențină abilitățile actuale investind în dezvoltare pentru toți, la orice nivel.

Burnout-ul este foarte răspândit

65 la sută dintre lucrători raportează că au suferit de burnout. Managerii sunt mai afectați de burnout decât angajații de orice alt nivel. 68 la sută se suprasolicită după concedieri tip layoffs, iar 44 la sută au preluat mai multe responsabilități în urma acestora. 68 la sută dintre lucrători nu se simt susținuți să-și ia concediul anual complet. Rezultatele din acest an reconfirma una dintre cele mai importante lecții ale pandemiei – organizațiile trebuie să pună oamenii pe primul loc și să investească în bunăstarea lor.

Despre cercetare

Pentru al patrulea an consecutiv, Adecco Group a sondat peste 30.000 de lucrători din 23 de țări și 25 de industrii și prezintă o vedere globală asupra tendințelor critice ale forței de muncă, pentru a sprijini factorii de decizie din sectorul privat și public, în timp ce navighează într-o lume a muncii în continuă schimbare. Cele 23 de țări sunt Australia, Belgia, Brazilia, China, Danemarca, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Italia, Japonia, Mexic, Țările de Jos, Norvegia, Polonia, România, Slovenia, Spania, Suedia, Elveția, Turcia, Marea Britanie și SUA.

Articole din aceeași categorie
Total
0
Share