Peste 3.000 de elevi din învățământul profesional și tehnic s-au implicat, în 2023, în Start Major, programul de educație financiară al UniCredit Bank

Anul trecut, peste 3.000 de elevi din învățământul profesional și tehnic, dornici să-și crească șansele de independență financiară și succes în carieră, s-au implicat în programul Start Major.

Dintre ei, 95 și-au dezvoltat propriile planuri de afaceri, pe care le-au prezentat în fața unui juriu. Patru idei au câștigat microfinanțări și mentorat pentru punerea în practică și dezvoltarea lor. Tinerii au avut alături 24 de mentori voluntari din partea UniCredit Bank România.

“Educația este unul dintre cele mai importante domenii pe care le susține UniCredit. Să schimbăm viața tinerilor, să-i ajutăm să se dezvolte și să-și găsească drumul spre independență financiară se numără printre lucrurile care ne dau cele mai mari satisfacții și ne demonstrează că ceea ce facem are impact pozitiv și pe termen lung”, spune Simona Petrescu, director ESG la UniCredit Bank România.

În 2023, 3.187 elevi au parcurs cursurile de educație financiară și pregătire pentru angajare, iar 340 dintre ei au participat la cele zece tabere urbane de antreprenoriat, în care au învățat cum să dezvolte un plan de afacere și cum să găsească finanțare. La finalul proiectului, 95 de tineri și-au prezentat ideile de afaceri unui juriu, pe un format asemănător competițiilor de startup-uri. Cele mai bune idei de afaceri au câștigat micro-finanțare și sesiuni de mentorat. 

Ideile câștigătoare:

  • premiul 1: Rareș Leah (jud. Alba), 1.500 euro, idee de afacere: AI Appointment Booking – un sistem de programări bazat pe inteligență artificială, destinat clinicilor dentare
  • premiul 2: echipa formată din Șerban Andrei Deliu și Marius Daniel Ciobanu (Brașov), 1.000 de euro: service de depanări electronice pe baza unui sistem de loialitate
  • premiul 3: Beatrice Andreea Tincu (Iași), 500 de euro: SC Horseland PFA – un centru sustenabil de echitație și hipoterapie, din zona Iașului, unde caii bătrâni sau necompetitivi sunt utilizați în terapia persoanelor cu autism.

Andreea Claudia Constantin, din București, a primit o mențiune specială din partea juriului, de 500 de euro, pentru ideea de afaceri Sun Light, un ștergător specializat pentru geamuri, care merge pe baza unui panou solar și este eco-friendly și self-sustainable.

Aflat la a patra ediție, programul Start Major a ajuns la aproape 8.000 de tineri din București, Alba, Brașov, Cluj, Constanța, Dolj, Giurgiu, Iași, Mureș, Timiș. Programul de educație financiară și pentru carieră dezvoltat de UniCredit Bank este structurat în trei module. Elevii au învățat cum să-și gestioneze corect resursele financiare, au descoperit ce roluri profesionale li se potrivesc, cum pot obține și cum pot păstra un job, dar și cum pot dezvolta o afacere.

Start Major este implementat în colaborare cu Asociația The Social Incubator, ONG cu expertiză în lucrul cu tinerii, construirea de formate educaționale axate pe dezvoltare personală și integrare pe piața muncii, care le sprijină tranziția către viața independentă.

“Această inițiativă nu doar încurajează creativitatea tinerilor, ci le stimulează și spiritul antreprenorial. Prin acest proiect, ei devin arhitecții viitorului și ne oferă o privire fascinantă în lumea inovației. Este uimitor cum, de la an la an, am contribuit la schimbarea unor destine ale tinerilor cu extrem de mult potențial, cărora le putem deschide calea către ideea de antreprenoriat”, explică Alina Bulumac, director Programe & Advocacy, Asociația The Social Incubator.

Start Major reprezintă unul dintre cele două programe de educație financiară și incluziune – alături de Academia Minților Creative – pe care le derulează UniCredit Bank în contextul Social Impact Banking, angajamentul companiei de a construi o societate mai echitabilă și mai inclusivă, prin dezvoltarea bunăstării sociale și economice. 

Articole din aceeași categorie
Total
0
Share