Peste 400 de elevi din România au absolvit sau studiază la Școala Profesională Duală Continental

Unul dintre inițiatorii și participanții programului de reimplementare a sistemul de învățământ profesional (după model german) în sistemul de învățământ românesc, Continental a investit sute de mii de euro în dezvoltarea acestei forme de învățământ în România.

Peste 400 de elevi au absolvit sau se află în anii de studiu din 2012, de la reintroducerea sistemului profesional. “Susținerea educației din România reprezintă o prioritate pentru Continental. Compania și-a luat angajamentul de a contribui la dezvoltarea, la nivel național, a acestei forme de învățământ. Am inițiat și ne-am implicat de la început în proiectul de educație profesională, fiindcă am observat că tânăra generație a identificat oportunitățile pe care acest sistem le oferă și își dorește să facă parte din ceva concret, să clădească ceva durabil. Sistemul profesional dual de învățământ generează valoare adugată, creează oportunități pentru economie să atragă investiții noi și stimulează crearea de noi locuri de muncă pe plan național, care asigură o productivitate ridicată a muncii. Iar Continental ajută tinerii să devină specialiștii de mâine”, declară Christian von Albrichsfeld, Head of Country Continental România.

Continental a luat parte la reintroducerea sistemului dual de școală profesională la Colegiul Energetic Regele Ferdinand I din Timișoara din 2012, de la reînființarea claselor cu acest profil. A sprijinit și Liceul Tehnologic “Simion Bărnuțiu” din Carei, s-a implicat în dezvoltarea Școlii Profesionale Germane Kronstadt din Brașov și susține învățământul profesional dual și în Sibiu unde, prin colaborarea cu Colegiul Tehnic “Independența”, a creat patru clase – una în 2018, două în 2019 și una in 2020.

Colegiul Energetic Regele Ferdinand I din Timișoara

Companiile Continental din Timișoara susțin cursurile Colegiului Energetic Regele Ferdinand I, unde peste 200 de elevi urmează cursurile învățământului profesional. Pentru anul școlar 2020-2021, trei clase noi au fost formate pentru specializările “Electrician”, “Electromecanică” și “Operator mașini cu comandă numerică (CNC)”. Elevii vor deprinde abilitățile practice ce îi vor ajuta să contribuie la dezvoltarea industriei automotive, în unitățile de producție sau în centrele de cercetare și dezvoltare. Mentori desemnați vor supraveghea progresul elevilor în stagiile de practică din companii.

Credem că te-ar interesa și: Spune-mi ce ai făcut de COVID-19, ca să-ți spun ce fel de angajator ești

Urmarea cursurilor învățământului dual presupune o serie de beneficii pentru elevi: bursă lunară din partea statului și a companiei, bursă de merit acordată în funcție de rezultatele școlare și implicarea în activitățile practice, masă și cazare gratuită în căminul Liceului Energetic “Regele Ferdinand I” și un precontract de angajare la Continental, oferit imediat după afișarea rezultatelor.

Clasele Continental din Sibiu

În noul an școlar, 109 elevi încep cursurile în cele patru clase Continental, în sistem de învățământ profesional dual, la Colegiul Tehnic “Independența”. Pe lângă clasa a XI-a, specializarea “Electromecanică”, cu 29 de elevi, și clasele a X-a, specializările “Electronică și Automatizări” și “Electromecanică”, a câte 25 de elevi fiecare, o nouă clasă a IX-a, specializarea “Electromecanică”, formată din 30 de elevi, își începe activitatea din această toamnă.

Noua ta carieră poate începe aici – locuri de muncă în toate domeniile, în toate județele

Interesul pentru clasele Continental a crescut de la an la an. În 2020, numărul candidaților a fost dublu decât cel al locurilor disponibile. Pentru cele 30 de locuri în a patra clasă de învățământ dual, au candidat 59 de elevi. Cei nerepartizați în clasa Continental au fost redistribuți în celelalte clase în sistem de învățământ dual de la “Independența”. Timp de trei ani, elevii vor studia bazele electromecanicii și vor aplica noțiunile învățate în sectorul producției componentelor electronice pentru industria auto.

Pachetul de beneficii include o bursă lunară de 500 de lei – 200 din partea statului și 300 din partea companiei, bursă de merit acordată în funcție de rezultatele școlare și implicarea în activitățile practice, transport și cazare gratuită pentru elevi în căminul liceului, masă gratuită la cantina Continental, în perioadele de practică în companie, și precontract de angajare. Practica în fabrica din Sibiu se va face în săli recent inaugurate, dedicate elevilor din învățământul profesional dual, în noul Technical Training Center.

Din 2012, Continental a investit sute de mii de euro în dotarea cu echipamente a unităților de învățământ, cazare, masă și transport pentru elevi, dar și pentru promovarea acestui tip de învățământ la nivel de județ, în zonele unde își desfășoară activitatea, și la nivel național.

Între 1999 și 2019, Continental a investit circa 1,8 miliarde euro în activităţile din România. Toate cele cinci arii de activitate ale concernului sunt reprezentate aici. Continental deţine șapte unităţi de producţie și patru centre de inginerie în Timişoara, Sibiu, Carei, Nădab, Brașov şi Iaşi, este partener într-un joint-venture în Iași şi are un centru de distribuţie a anvelopelor în București. La finalul lui 2019, avea circa 20.000 de angajaţi, dintre care o treime sunt ingineri și informaticieni în centrele de cercetare și dezvoltare, și va continua să angajeze, în funcție de viitoarele proiecte.

Articolul anterior

Arctic lansează Academia de Training TechPro, pentru angajații din cele două fabrici și din departamentul de aprovizionare

Articolul următor

Ana Călina reprezintă România în finala Breakthrough Junior Challenge, competiţia tinerilor creativi în ştiinţe

Articole din aceeași categorie
Total
28
Share