În prima jumătate a anului, în România s-au livrat aproape 105.000 mp de noi spații de birouri, în concordanță cu estimările Colliers International. Cererea totală în București a scăzut cu aproape 28 la sută, până la puțin peste 124.000 mp, în timp ce cererea nouă s-a redus la jumătate, după un an excepțional, sub 45.000 mp.
În general, consultanții Colliers International nu se așteaptă la mișcări semnificative în privința contractelor noi, cu excepția companiilor presate să se mute sau să se extindă, în contextul în care reprezentanții lor nu sunt siguri de modul în care se va desfășura activitatea angajaților în viitor sau de evoluția business-ului.
Activitatea de construcție a continuat aproape normal în primăvară, chiar și în contextul blocajului generat de pandemie, și nu există întârzieri majore pentru clădirile planificate să se finalizeze în 2020, cu un potențial de livrare a circa 230.000 mp de spații, în principal deja contractate integral sau în cea mai mare parte pre-închiriate. În prima jumătate a anului au fost livrați aproape 105.000 mp de spații moderne de birouri, cea mai mare parte în primul trimestru al anului. Două treimi din suprafața totală livrată vine din proiectul Ana Tower și din faza a treia a proiectului Campus al Globalworth.
Credem că te-ar interesa și: Spune-mi ce ai făcut de COVID-19, ca să-ți spun ce fel de angajator ești
„Scăderea cererii noi începe abia acum să se facă simțită. Al doilea trimestru al anului a înregistrat una dintre cele mai mici cifre ale acestui ciclu – doar 16.000 mp. Deși primul semestru nu arată deloc rău, există încă o inerție mare în joc și, în plus, pe baza experienței noastre, discuțiile pe marginea viitoarelor contracte de închiriere nu merg deloc într-un ritm bun. A doua jumătate a anului ar putea aduce o încetinire suplimentară a activității de închiriere a spațiilor de birouri”, spune Sebastian Dragomir, Partner & Head of Office Advisory la Colliers International.
Noua ta carieră poate începe aici – locuri de muncă în toate domeniile, în toate județele
Pe lângă scăderea cererii, în contextul în care companiile trebuie să facă față incertitudinilor, un alt aspect care ar putea pune presiune asupra cererii viitoare ar putea fi creșterea suprafețelor aflate la subînchiriere. Acest lucru vine din faptul că unele companii, care s-au mutat în ultimii ani, au închiriat și un spațiu suplimentar, care să acopere nevoia în cazul în care continuă angajările și extinderea business-ului. Acum, când aceste planuri par să nu mai fie fezabile, e posibil să devină disponibile destul de multe spații pentru subînchiriere. Și munca de acasă, câteva zile pe săptămână sau în regim permanent ar putea contribui la creșterea disponibilității unor spații ocupate anterior.
Până acum nu s-au observat modificări majore în ceea ce privește chiriile, însă consultanții Colliers International apreciază că e posibil să apară schimbări. Pe termen scurt, există mai multe aspecte care influențează evoluția chiriilor: în primul rând, întrucât chiriașii ar putea să nu fie deschiși la mutări, pe fondul costurilor aferente, iar proprietarii actuali ar putea să nu fie la fel de flexibili să ofere chirii mai mici. Între timp, companiile care doresc să ocupe noi spații (prin relocare sau cerere nouă) vor motiva probabil proprietariii să fie sensibil mai generoși (în special prin stimulente/ gratuități, mai degrabă decât cu reducerea chiriei contractuale). De asemenea, există destul de multe spații mari, complet echipate, disponibile pentru subînchiriere la chirii competitive.
„În general, presiunile pe chirii par să crească, cu argumente pentru o evoluție în același sens și pe termen mai lung. Între timp, rata de neocupare a continuat să crească în prima jumătate a lui 2020 și a ajuns la sfârșitul lunii iunie la 11,25 la sută, cu un punct procentual mai mare decât la sfârșitul lui 2019. Majoritatea segmentelor de piață importante au înregistrat o creștere a spațiilor disponibile, cu excepția zonelor Centru Vest (scădere modestă) și Dimitrie Pompeiu (stagnare)”, explică Sebastian Dragomir.
O observație importantă este că, fără clădirile de birouri din zona Pipera Nord și cele de clasă B, rata de neocupare e la un nivel confortabil, de sub zece la sută în cazul clădirilor de birouri de clasă A. Pe de altă parte, cererea pentru închirierea de spații de birouri s-ar putea diminua în perioada următoare, la fel ca și presiunea pe chirii. Rata de neocupare va urca probabil la 13-14 la sută până la sfârșitul anului, iar cererea totală pentru 2020 se va stabiliza în jurul a 200.000 mp, aproape la jumătate față de 2019 și sub media de 300.000 mp estimați inițial pentru acest an.
Din cauza creșterii timpului necesar pentru negocierea tranzacțiilor, dificultăților de călătorie a decidenților din companiile internaționale, dar și a incertitudinilor ce ar putea să persiste și anul viitor, 2021 s-ar putea să nu fie un an excepțional, dar ar putea totuși să surprindă în sens pozitiv dacă revenirea accelerează, mai ales că indicatorii de pe piața muncii oferă perspective încurajatoare.
Deși este posibil ca 2021 să nu aducă prea multe schimbări, deoarece majoritatea companiilor nu se vor extinde și nici nu vor lua decizii pe termen scurt, consultanții Colliers International prevăd că piața de birouri nu va mai arăta la fel după criza sanitară. Munca de acasă la scară largă va continua în companii, iar câteva zile pe săptămână de lucru remote oferite angajaților, împreună cu o optimizare a spațiului închiriat, ar putea să conducă la o reducere a spațiului necesar pentru birouri în viitor. Există totuși câteva argumente care, cel puțin pentru unii angajatori, explică nevoia de mai mult spațiu (de exemplu, dorința de a avea și în pandemie un birou pentru toti angajații, ceea ce necesită de fapt închirierea de spații suplimentare, mai ales dacă acest lucru este solicitat de către compania-mamă). Mai mult, munca de acasă nu poate înlocui pe deplin importanța pe care o au birourile, ca mediu pentru construirea de echipe, mentorat și cultura corporativă.
Colliers International Group Inc. este unul dintre liderii globali în domeniul consultanței imobiliare și al managementului investițiilor. Cu operațiuni în 68 de țări, peste 15.000 de specialiști oferă consultanță și servicii de specialitate, pentru a maximiza valoarea proprietății pentru chiriași, proprietari și investitori.