Angajații români sunt îngrijorați de “explozia” de cazuri de Covid-19, dar nu mai vor starea de urgență

Mai bine de jumătate (55 la sută) dintre angajații români care au răspuns unui sondaj realizat de platforma de recrutare BestJobs se declară foarte îngrijorați de creșterea numărului de îmbolnăviri cauzate de coronavirus, dar nu consideră că ar trebui reintrodusă starea de urgență.

Cei mai mulți dintre respondenți (47 la sută) sunt de părere că o nouă stare de urgență ar distruge economia, iar zece la sută spun că situația nu este încă atât de gravă. 36 la sută dintre angajații români consideră, însă, că e nevoie de măsuri mai drastice pentru a limita răspândirea virusului.

Creșterea numărului de cazuri de Covid-19 din ultima lună este cauzată de nerespectarea regulilor de igienă și distanțare socială, consideră 58 la sută dintre angajații care au răspuns sondajului BestJobs, și doar 15 la sută cred că de vină ar fi autoritățile, care nu au impus reguli mai stricte și nu au asigurat respectarea lor. În acest context, 61 la sută dintre ei se așteaptă ca numărul de cazuri să crească în continuare.

Credem că te-ar interesa și: Spune-mi ce ai făcut de COVID-19, ca să-ți spun ce fel de angajator ești

Majoritatea angajaților iau măsuri proprii de precauție atunci când ies din casă sau merg în spații închise: poartă mască (84 la sută), se spală des pe mâini (73 la sută), evită locurile aglomerate (70 la sută), își dezinfectează mâinile după ce intră în contact cu obiecte sau suprafețe din afara casei (63 la sută) și evită să atingă nasul, gura și ochii, cu mâinile nedezinfectate (58 la sută).

Noua ta carieră poate începe aici – locuri de muncă în toate domeniile, în toate județele

Firmele oferă măști și dezinfectanți

Și companiile continuă să impună reguli pentru a preveni răspândirea virusului și iau măsuri pentru protecția angajaților. 55 la sută dintre respondenți spun că angajatorul le oferă măști și dezinfectanți și impune utilizarea lor și 39 la sută menționează dezinfectarea mult mai frecventă a spațiului de birouri. Doar 37 la sută spun că le este verificată temperatura corporală la intrarea în sediul companiei, iar 28 la sută subliniază că angajatorul permite accesul unui număr limitat de angajați la birou, pentru a respecta regulile privind distanțarea.

Apariția unor cazuri de Covid-19 în rândul colegilor de serviciu reprezintă un motiv de îngrijorare pentru circa zece la sută dintre participanții la sondaj. Aproape 82 la sută dintre ei spun că în compania pentru care lucrează nu a fost confirmat nici un caz, iar nouă la sută dintre ei spun au fost depistate unu-două cazuri de îmbolnăvire cu coronavirus. Puțin peste patru la sută vorbesc despre trei-patru cazuri, iar sub trei la sută susțin că au fost cinci-zece cazuri în firmă.

În eventualitatea apariției unor cazuri de Covid-19 în companie, 46 la sută dintre respondenți spun că regula este ca toți angajații să fie informați. 16,2 la sută susțin că acest lucru nu se întâmplă deloc, iar aproape 35 la sută susțin că nu știu dacă firma în care lucrează face astfel de informări. Peste șapte la sută dintre angajați spun că, atunci când a fost confirmat un caz, toată echipa din care face parte persoana confirmată a fost trimisă să lucreze de acasă, iar în șase la sută din cazuri s-au făcut imediat teste Covid-19 la nivelul echipei sau în întreaga companie.

Sondajul a fost efectuat între 20 și 30 iulie, pe un eșantion de 952 de utilizatori de internet din România.

BestJobs este una dintre cele mai importante platforme de recrutare online din România. Cu o experiență de peste 18 ani în domeniu, conectează la piața muncii peste 2,5 milioane de profesioniști și are peste 25.000 de joburi active în orice moment, în țară și în străinătate.

Articole din aceeași categorie
Total
0
Share