Piața muncii în 2024: tot mai mulți români vor să-și schimbe jobul, AI devine și mai necesar în recrutare, iar transparentizarea salariilor pune presiune pe companii

Foto: DC Studio @ freepik

Anul 2023 a adus pe piața muncii noi recorduri în ceea ce privește dorința candidaților de a accesa noi oportunități profesionale.

Peste 12,5 milioane de candidaturi au fost înregistrate pe platforma de recrutare online bestjobs, anul trecut, cu 45 la sută mai multe decât în 2022. Și numărul candidaților nou înregistrați pe platformă a depășit așteptările, cu aproape 700.000 de noi CV-uri adăugate în ultimul an.

“Contextul economic din 2023 a mobilizat masiv candidații, care au căutat oportunități mai bine plătite și care să le permită să aibă un trai confortabil. Tendința va continua și în 2024, iar companiile vor fi tot mai selective în recrutare, pe fondul nevoii de specialiști și în limita bugetelor disponibile. Candidații cu competențe specifice jobului și cu experiență vor avea de câștigat. De aceea, dezvoltarea aptitudinilor ar trebui să fie o prioritate constantă pentru ei”, spune Ana Vișian, Marketing Manager bestjobs.

Și în 2023, industrii precum ingineria, IT&C și construcțiile s-au confruntat cu lipsa de specialiști, iar companiile au fost nevoite să găsească soluții prin formarea internă a angajaților ori creșterea bugetelor de recrutare. Atragerea de candidați cu competențe specifice jobului va fi o prioritate pentru companii în 2024, explică specialiștii bestjobs.

Flexibilitatea la job, tot mai importantă pentru angajați

Pentru candidați, flexibilitatea în program și în modul de lucru a devenit tot mai importantă, în ultimul an. Șase din zece angajați declarau, într-un sondaj recent bestjobs, că este un criteriu esențial în alegerea unui job nou. Specialiștii bestjobs observă și un interes mai mare din partea candidaților de a-și lua un job suplimentar, part-time sau project-based, ca să-și suplimenteze veniturile.

Inteligența Artificială pătrunde tot mai mult în universul HR

În 2024, e de așteptat și ca Inteligența Artificială să ocupe un loc tot mai important pe piața muncii. Datele bestjobs arată că automatizarea proceselor de recrutare și crearea de instrumentele inteligente vor reprezenta un sprijin valoros pentru angajați și pentru angajatori și vor facilita găsirea personalului necesar într-un interval scurt de timp, cu cheltuieli minime.

“În nou an, misiunea noastră, la bestjobs, este să simplificăm și să eficientizăm procesul de recrutare. Păstrăm aceleași prețuri, ca să ne susținem în continuare partenerii să traverseze această perioadă plină de provocări. Continuăm să aducem inovație în recrutare, investind și dezvoltând servicii care să răspundă nevoilor de pe piață, cum este bestjobs LIVE, un serviciu unic, în care noi credem foarte mult și care aduce o față mai umană procesului de recrutare, facilitând o potrivire mai rapidă a echipelor“, arată Ana Vișian.

Transparența ofertelor salariale, tot mai populară printre angajatori

La finalul lui 2022, circa 22 la sută dintre anunțurile de joburi de pe bestjobs menționau salariul sau un interval salarial. În 2023, procentul lor s-a apropiat de 40 la sută. “Acesta este un progres semnificativ pentru piața muncii din România, care se aliniază rapid cu Directiva de transparentizare a salariilor adoptată la nivelul Uniunii Europene”, completează Ana Vișian. Directiva va fi transpusă în legislația națională până la 7 iunie 2026 și va obliga angajatorii să asigure transparență salarială înainte și după angajare. Până atunci, ei trebuie să adopte măsurile necesare pentru a se alinia prevederilor.

Raportul bestjobs despre evoluția joburilor în 2023 și tendințele care vor domina piața de recrutare în 2024 poate fi găsit aici.

DESPRE BESTJOBS

Cu o experiență de peste 22 de ani în domeniu, este una dintre cele mai importante platforme de recrutare online din România. În orice moment, aici sunt peste 35.000 de joburi și 4,6 milioane de profesioniști conectați la piața muncii.

Articole din aceeași categorie
Total
0
Share