Piața muncii în primul trimestru din 2024: 75.000 de joburi noi și trei milioane de candidaturi, pe eJobs. Cele mai multe locuri de muncă noi, în retail și servicii

Foto: prostooleh @ freepik

75.000 de joburi noi au fost postate pe eJobs, de la începutul anului, cu aproape zece la sută mai puțin decât în aceeași perioadă din 2023.

Circa o treime a venit din partea angajatorilor din retail. Serviciile au fost al doilea cel mai activ angajator în primul trimestru, cu 10.000 de joburi postate. Domeniul call-center/ BPO apare pe locul al treilea și este urmat de turism, industria alimentară și construcții.

“Turismul a urcat vertiginos în clasament, în ultima lună, de când au început recrutările pentru sezonul cald. Vedem mai multe joburi postate de angajatorii din România, dar și de cei din străinătate. Un indicator urmărit cu interes de toată lumea a fost evoluția numărului de joburi din construcții și industria alimentară, după ce, la finalul lui 2023, au fost eliminate facilitățile pentru angajatorii din aceste sectoare. La acel moment, existau perspective de scădere a numărului de locuri de muncă noi, însă cifrele primelor trei luni ne arată că încă vorbim despre două industrii care au volume mari de angajări. Împreună, au propus peste 15.000 de locuri de muncă”, spune Bogdan Badea, CEO eJobs.ro.

Cea mai redusă nevoie de personal a fost în sport/ beauty/ spa, media, farma și asigurări. Doar 8,7 la sută dintre joburile noi mai sunt remote, iar 4,2 la sută sunt în străinătate. 87,1 la sută sunt joburi pentru care angajatorii cer prezență la birou. Capitala continuă să dețină cel mai mare bazin de oportunități pentru cei care vor să se angajeze. Jumătate dintre joburile postate sunt pentru București și Ilfov. Clasamentul continuă cu Cluj (13.000 de locuri de muncă), Iași (12.000), Timiș (9.000) și Brașov (8.500). Cel mai puțin au recrutat companiile din Neamț, Ialomița, Argeș și Brăila.

Dacă numărul joburilor a scăzut cu aproape zece la sută față de Q1 2023, în cazul candidaturilor a fost înregistrată o creștere cu același procent, iar primele trei luni ale anului au adus peste trei milioane de candidaturi. “E o relație de proporționalitate ce apare recurent pe piața muncii – când se contractă oferta de joburi, crește numărul de candidaturi. Când numărul de locuri de muncă se duce în sus, se plafonează nivelul candidaturilor”, explică Bogdan Badea.

Cei mai activi candidați au fost cei din categoria de vârstă 25-35 de ani, urmați de 18-24 și 36-45. Cel mai puțin activi au fost candidații din segmentul 45+. Deși angajatorii nu mai sunt la fel de dispuși ca în ultimii ani să aibă angajați care să lucreze remote, candidații continuă să fie atrași de acest mod de lucru, ce le permite mai multă flexibilitate. 13,2 la sută din numărul total de candidaturi au mers către joburile remote. În schimb, locurile de muncă din străinătate au atras mai puțin de doi la sută din totalul candidaturilor.

Cei mai mulți dintre candidați au căutat să se angajeze în retail, call-center/ BPO și servicii. IT/ telecom, banking și construcții sunt următoarele trei domenii din topul preferințelor. Industria textilă, real estate, arte & entertainment și educație/ training sunt zonele care au suscitat cel mai puțin interesul celor aflați în căutarea unui loc de muncă.

În acest moment, pe eJobs.ro, cea mai mare platformă de recrutare din România, sunt disponibile peste 23.000 de locuri de muncă.

DESPRE EJOBS

Este platforma de locuri de muncă din România care verifică manual toate anunțurile și companiile. Aici apar anunțuri cu salarii afișate, joburi din toate domeniile și industriile, locuri de muncă remote și în străinătate. Pentru recrutori și angajatori, oferă acces la o bază de peste cinci milioane de CV-uri și soluții de recrutare eficiente.

Articole din aceeași categorie
Total
0
Share