Piața muncii trece printr-o situație paradoxală, dar care ar putea transforma mulți angajați în antreprenori

În această perioadă, piața muncii trece prin transformări substanțiale și este supusă influențelor unui cumul de factori interni și externi ale căror efecte sunt obervabile din prima lună din 2023.

Principala sa caracteristică este paradoxul, sunt de părere experții în resurse umane. În trimestrul al III-lea din 2022, rata de ocupare a populaţiei de 20-64 ani a fost de 68,9 la sută, în condițiile în care populaţia activă a României era de 8,26 milioane de persoane, dintre care 445.500 erau şomeri. Pe parcursul întregului an 2021, rata de ocupare a fost de 61,9 la sută, iar numărul șomerilor era de 459.000.

Cu toate acestea, la începutul lui 2023, piața muncii se confruntă cu un pardox: companiile caută angajați, dar nu-i găsesc. Asta ar putea genera o reducere a numărului de angajați din companii, dar și o creștere a numărului de furnizori de servicii.

“Pe piața muncii din România, vedem un paradox: mulți oameni sunt în căutare activă a unui job, însă puțini sunt contactați de recruitori sau angajatori. Explicația este simplă: oferta nu satisface cererea. În plus, candidații au început să fie mai selectivi și, pe lângă salariu, pun tot mai mult accent pe beneficii. În unele situații, însă, aceste beneficii fie nu există în oferta angajatorului, fie sunt considerate insuficiente de către candidat. Drept urmare, ne găsim în situația în care, deși există și cerere, și ofertă de locuri de muncă, înregistrăm un deficit în ambele”, spune Cristina Profeanu, Managing Partner și specialist HR în agenția de recrutare cristinaprofeanu.ro.

Nu este o situație nouă, fiindcă discrepanța semnificativă între cererea și oferta de joburi este resimțită de peste doi ani. În ultimii trei ani, numărul de firme nou înmatriculate SRL-D (Societate cu Răspundere Limitată-Debutant) este în scădere dramatică. Potrivit datelor Registrului Comerțului, în ianuarie 2022 au fost înregistrate doar 25 astfel de entități comerciale, față de 35 în ianuarie 2021 și 47 în ianuarie 2020. Numărul firmelor radiate a crescut cu 10,44 la sută, în primele zece luni din 2022, față de perioada similară din 2021, până la 58.276, iar rata de ocupare este în scădere.

O altă tendință tot mai vizibilă este interesul candidaților de a avea propriile firme și de a renunța la statutul de angajați full-time. Circa 80 la sută dintre candidații care caută un job în IT preferă o colaborare B2B cu angajatorul. Procentajul scade la 45 la sută în sectorul de proiectare în construcții și la 40 la sută în marketingul digital. În contabilitate și HR, 35 la sută dintre candidați înclină balanța spre freelancing.

“Sunt candidați care nu au un loc de muncă de 6-12 luni, dar nu vor să facă nicio concesie privitoare la oferta financiară. Pe de altă parte, există candidați care se orientează spre freelancing, un fenomen care a luat amploare în IT, consultanță, marketing digital, inginerie, dar și în contabilitate sau HR. Vor fi tot mai puțini angajați care vor dori să lucreze în condițiile pe care le cunoaștem – program fix, muncă de la birou etc., dar vom avea tot mai mulți furnizori de servicii. Pentru reducerea costurilor, dar și pentru găsirea de competențe în servicii, companiile ar trebui să fie deschise la alte forme de colaborare decât cele tradiționale. Pe termen lung, vor avea de câștigat companiile deschise la un sistem de bonusare – inclusiv prin acceptarea programului de muncă hibrid, zile suplimentare de concediu și un sistem corect și transparent de evaluare a angajaților”, arată Cristina Profeanu.

În 2023, companiile vor fi tot mai interesate să-și diminueze costurile și o vor face inclusiv prin externalizarea punctuală a unor servicii, ceea ce are potențialul de a crește numărul de angajați part-time, dar și de a majora numărul firmelor nou-înființate, în special SRL și PFA. Angajatorii au nevoie de angajați autonomi, care să intre direct în activitate încă de la angajare, dar candidații disponibili vor o schimbare în carieră ce necesită training și efort. Joburile care sunt restructurate sunt cele din departamentele suport, în general.

Ca să se adapteze acestor schimbări, companiile de retail, din sectorul producției industriale și din alte domenii unde este posibil, se vor orienta către digitalizare și dotarea cu echipamente și vor înlocui forța de lucru umană cu softuri sau utilaje. Acest context va crea însă și premisa apariției de noi calificări, precum cea de operator a noilor echipamente. În domeniile unde această înlocuire nu va fi 100 la sută posibilă, companiile trebuie să comunice transparent și să accepte negocierea cu candidații pe care îi consideră valoroși.

DESPRE AGENȚIA DE RECRUTARE CRISTINAPROFEANU.RO

Recrutează și selectează candidații în vederea angajării, oferă coaching de carieră pentru candidații care vor reconversie profesională sau sunt la început de drum, și organizează workshop-uri de comunicare specifică mediului de business.

Articole din aceeași categorie
Total
0
Share