Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici: Funcțiile publice vor fi ocupate prin concurs național, iar tinerii vor avea prioritate

Din acest an, modul de recrutare pe funcţia publică se va face prin concurs naţional, după modelul de recrutare aplicat în administraţiile publice la nivel european, anunță Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici (ANFP). Tinerii vor avea prioritate.

“Avem nevoie de tineri în rândul funcţionarilor publici. Raportările ANFP privind managementul funcţiei publice şi al funcţionarilor publici au evidenţiat o îmbătrânire a corpului funcţionarilor publici: vârsta medie a funcţionarilor publici a crescut relativ constant din 2012, când se situa la valoarea de 45 de ani, până la 48 de ani în 2021. Prin stabilirea unui procent de minimum zece la sută funcţii publice vacante pentru debutanţi, venim în întâmpinarea acestui decalaj. Scopul nostru este să atragem în administraţia publică tineri competenţi, al căror dinamism să contribuie la modernizarea şi creşterea performanţei administraţiei publice. De aceea, tinerii au prioritate”, a anunțat, printr-un comunicat remis AGERPRES, preşedintele ANFP, Felix Cozma.

Potrivit acestuia, printr-o nouă platformă informatică de concurs, se pune transparenţa pe primul plan. “Concursurile pe funcţie publică vor fi mai transparente ca oricând. Aceste proiecte implementate sunt un prim semn că banii europeni au fost folosiţi în mod benefic”, artă șeful ANFP.

155 de autorităţi şi instituţii publice din administraţia publică centrală au solicitat ANFP avizul prealabil şi obligatoriu pentru stabilirea unui procent de minimum zece la sută funcţii publice vacante de grad profesional debutant, din totalul funcţiilor publice de execuţie vacante. Recrutarea va cuprinde două etape: etapa de recrutare la nivel naţional (concursul naţional), organizată de ANFP, şi etapa de selecţie (concursul pe post), organizată de autorităţile şi instituţiile publice în structura cărora se regăsesc posturile vacante.

Concursul naţional va fi testat, într-o primă etapă, în primul semestru din 2023, pentru categoriile de funcţii publice debutanţi şi înalţi funcţionari publici. Lecţiile învăţate vor sprijini extinderea acestui model de recrutare la alte categorii de funcţii publice de stat şi teritoriale, cu excepţia celor care beneficiază de statuturi speciale în condiţiile legii, din semestrul II 2023.

Articole din aceeași categorie
Total
0
Share