Python, Java, JavaScript/ TypeScript și suita C sunt cele mai căutate limbaje de programare în România și țările din Europa Centrală și de Est.
Aceasta este concluzia unui studiu despre cele mai populare limbaje de programare în Europa de Est, realizat de Lemon.io, startup-ul ucrainean care funcționează ca un marketplace de joburi pentru programatorii independenți.
Analiza s-a bazat pe mai mulți indicatori: anunțurile de joburi disponibile pe site-urile de profil, cererea de pe piață, venită din partea colaboratorilor, în special startup-uri din SUA, și cunoștințele freelancerilor care se înscriu în Lemon.io pentru a-și oferi serviciile.
“Developerii din România excelează în dezvoltarea web și dezvoltarea de software personalizat. Au abilități tehnice excelente în JavaScript, C/C++ și programare Python, iar etica, experiența lor în lucrul cu branduri globale și reputația formidabilă când vine vorba de externalizarea serviciilor IT sunt apreciate în întreaga lume”, declară Aleksandr Volodarsky, CEO și co-fondator Lemon.io.
Deși există pe piață sute de limbaje de programare și tehnologii în web development, doar câteva zeci sunt folosite în mod practic în munca de zi cu zi a specialiștilor tech. Alegerea tehnologiei necesare depinde în mare măsură de tipul de aplicație dorit și de complexitatea acesteia. E aproape imposibil ca un proiect să implice un singur limbaj de programare, deoarece fiecare în parte joacă propriul rol în finalizarea cu succes a acestuia.
Când vine vorba de crearea unui site funcțional sau a unei aplicații, nu vorbim doar de cunoștințe de Front-end development sau doar de Back-end development, ci de ambele ramuri, împreună. Front-end development se referă la ce se “se vede”: interfață, butoane, design, culori. Back-end development se referă la sistemele din spate, liniile de cod și serverele ce asigură funcționalitatea tuturor aplicațiilor construite de Front-end Developers.
Pentru Front-End development, principalele limbaje folosite sunt HTML, CSS și JavaScript, iar framework-urile (librăriile) cel mai des întâlnite sunt React, Angular, Vue.js, jQuery, Bootstrap. Pentru Back-End development, se califică multe limbaje de programare. Cele mai cunoscute și folosite sunt Python, PHP, Java, C++/C#, Ruby și JavaScript. Singurul limbaj de programare în care se pot înscrie atât Front-End-ul, cât și Back-End-ul unei aplicații, este JavaScript, prin mediul de execuție Node.js.
Cele mai solicitate tehnologii software din partea clienților Lemon.io sunt Python, Typescript, RubyReact, Node, Vue.js, React Native, Angular și Flutter. Și cererea de competențe în domeniul științei datelor (Data Science), învățarea automată (machine learning) și robotică crește exponențial, pe măsură ce apar tot mai multe startup-uri axate pe inovare în diverse domenii: de la tech, pharma, la comerț electronic, gaming și divertisment.
În România, se caută tot mai mult specialiști IT freelanceri. Un astfel de specialist trebuie să aibă cunoștințe avansate despre cele mai populare tehnologii și să fie dispus la o muncă flexibilă, bine remunerată, dar în același timp extrem de competitivă. Mii de oferte pentru IT-iști abundă pe site-urile de job-uri, chiar dacă abia am ieșit din vară – care nu este considerată tocmai „anotimpul recrutărilor”.
Situația pe site-urile de profil, la începutul lunii septembrie:
Python – peste 2.800 de anunțuri
Python este un limbaj de programare folosit adesea pentru a construi site-uri web și software, pentru a automatiza sarcini, ăentru a efectua analize de date, dar și în machine learning și robotică. E un limbaj de uz general, ceea ce înseamnă că poate fi folosit pentru a crea o varietate de programe diferite și nu este specializat pentru probleme specifice.
Această versatilitate, împreună cu ușurința pentru începători, l-au făcut unul dintre cele mai utilizate limbaje de programare astăzi. Companii precum Netflix, Google, YouTube, Facebook și Spotify folosesc pe scară largă Python pentru diverse proiecte.
“Python este unul dintre limbajele de programare ales cu precădere de programatorii din startup-uri. Este popular fiindcă e un limbaj de codare de nivel înalt, dinamic, scalabil și orientat pe obiecte. Startup-urile depind mult de Python pentru simplitatea și caracteristicile sale ușor de utilizat. E un limbaj prietenos cu bugetul și cunoscut de o plajă mare de specialiști. Este un limbaj mai productiv în comparație cu Java sau C++. Întrucât startup-urile sunt mereu grăbite și au un buget restrâns, este cea mai bună alegere (dintre limbajele populare) pentru a dezvolta lucrurile mai repede, fără a compromite calitatea”, subliniază Aleksandr Volodarsky.
Java – peste 2.700 de anunțuri
Java este unul dintre cele mai populare limbaje de programare din lume. Este folosit pentru aplicații de desktop cu interfață grafică, aplicații de mobil, console de jocuri sau aplicații și chiar servere web.
JavaScript – peste 2.000 de anunțuri
JavaScript este un limbaj de programare folosit mai ales pentru introducerea unor funcționalități în paginile web. Codul JavaScript din aceste pagini este rulat de browser, dar este folosit și pentru accesul la obiecte încapsulate (embedded objects) în alte aplicații.
Suita C (C, C++, C#) – peste 1.800 de anunțuri
C este un limbaj de programare de uz general, ideal pentru dezvoltarea de firmware sau aplicații portabile. Destinat inițial pentru scrierea de software de sistem, a fost dezvoltat la Bell Labs de Dennis Ritchie pentru sistemul de operare Unix, la începutul anilor 1970.
C++ este un superset al limbajului C. C# este un limbaj de programare modern, de uz general, ce poate fi folosit pentru a îndeplini o gamă largă de sarcini și obiective care se întind pe o varietate de profesii. C# este folosit în principal pe framework-ul Windows .NET, deși poate fi aplicat la o platformă open source.
La nivel global, clasamentul arată similar. Conform datelor furnizate de Statista.com, JavaScript este cel mai folosit limbaj de programare din lume. Și Python, PHP și Java se află în top. Merită să fie menționate și alte tehnologii, precum:Kotlin, Swfit, Scala sau Ruby.
Țările din Europa de Est și-au câștigat reputația de a fi un adevărat paradis al dezvoltării software offshore. România, Polonia, Cehia, Ungaria, Ucraina sunt cele cinci țări care creează două treimi din valoarea adăugată IT în Europa de Est și Centrală și însumează peste un milion de specialiști în tehnologia informației și software development.
În România, profesează circa 200.000 de specialiști în industria tech (135.000 în dezvoltare de software), adică 2,6 la sută din forța de muncă din România, potrivit datelor Eurostat, actualizate în mai 2022. Astfel, România deține a treia cea mai mare bază de specialişti din regiune. Primul loc îl ocupă Polonia, cu peste 400.000 de specialiști în IT și software, urmată de Ucraina, cu peste 285.000. Ungaria și Cehia au în jur de 150.000 de specialiști fiecare.
Lemon.io colaborează cu peste 630 de programatori din peste 46 de țări. Mai mult de 60 au rezidența în România (București, Iași, Cluj). Compania caută să recruteze cel puțin 100 de specialiști IT din România, pentru a lucra remote pe proiecte tech, pentru startup-uri din Silicon Valley. Startup-ul ucrainean țintește să devină principala sursă de venit pentru 1.000+ de dezvoltatori, până la sfârșitul anului.
DESPRE LEMON.IO
Este un startup ucrainean, care funcționează ca un marketplace de joburi și pune în contact programatori independenți verificați și startup-uri din SUA. În 2021, a avut o cifră de afaceri de aproape șapte milioane de dolari și își propune să o tripleze în 2022. Colaborează cu peste 630 de freelanceri din peste 46 de țări. Echipa internă a ajuns la 61 de membri și continuă să se extindă. Din februarie, a donat 400.000 de dolari armatei ucrainene și va continua să-și sprijine țara până când Ucraina va câștiga războiul. Compania a fost fondată în 2015 de Aleksandr Volodarsky, Vasyl Dzesa și Anvar Azizov.