Banner

Proiect în Parlament: Personalul medical, care a efectuat ore de gardă, se poate pensiona la cerere, fără penalizări

Parlamentari de la toate partidele propun, într-o iniţiativă legislativă, ca personalul angajat în sistemul medical, care a efectuat ore de gardă, să beneficieze, la cerere, de pensionare, fără penalizări.

Potrivit propunerii legislative referitoare la modificarea legii privind sistemul unitar de pensii publice, depusă la Parlament, pentru personalul angajat în sistemul medical, orele de gardă efectuate şi pentru care s-au plătit contribuţii de asigurări sociale constituie vechime în muncă şi se iau în considerare la stabilirea stagiului de cotizare în sistemul public de pensii. “Personalul angajat în sistemul medical, care a efectuat ore de gardă, beneficiază, la cerere, de pensionare, fără penalizări, înaintea vârstei standard de pensionare, în cuantum direct proporţional cu numărul de gărzi efectuate, dar nu mai devreme de 57 de ani pentru femei şi 60 de ani, pentru bărbaţi”, prevede proiectul de lege, potrivit Agerpres.

Noua ta carieră poate începe aici – locuri de muncă în toate domeniile, în toate județele

Iniţiatorii precizează că propunerea legislativă vine în sprijinul celor care lucrează în sistemul medical, mai ales al medicilor care efectuează multe ore de gardă. “Stresul, munca până la epuizare, lipsa unui număr suficient de doctori, incapacitatea de a face faţă numărului uriaş de pacienţi, lipsa de respect şi de perspective au dus de-a lungul timpului la suferinţe ascunse şi uneori la moarte. Avem în prezent peste 50 de cazuri în care medicii au decedat din astfel de cauze. (Considerăm că este necesară instituirea unei echităţi în sistemul de pensie, şi anume recunoaşterea ca vechime în muncă a orelor de gardă lucrate. În funcţie de numărul de gărzi lucrate pentru care au fost achitate contribuţiile de asigurări sociale, personalul medical poate ieşi la pensie, la cerere, fără penalizare. De această măsură ar urma să beneficieze circa 10.000 de medici care efectuează gărzi şi circa 20.000 de asistenţi medicali”, mai menţionează iniţiatorii. Proiectul va intra mai întâi în dezbaterea Senatului, iar Camera Deputaţilor este for decizional.

Căzuți la datorie: zeci de medici din România au murit în timpul gărzii, în ultimii ani

Articole din aceeași categorie
Total
0
Share