Parlamentari de la toate partidele propun, într-o iniţiativă legislativă, ca personalul angajat în sistemul medical, care a efectuat ore de gardă, să beneficieze, la cerere, de pensionare, fără penalizări.

Potrivit propunerii legislative referitoare la modificarea legii privind sistemul unitar de pensii publice, depusă la Parlament, pentru personalul angajat în sistemul medical, orele de gardă efectuate şi pentru care s-au plătit contribuţii de asigurări sociale constituie vechime în muncă şi se iau în considerare la stabilirea stagiului de cotizare în sistemul public de pensii. “Personalul angajat în sistemul medical, care a efectuat ore de gardă, beneficiază, la cerere, de pensionare, fără penalizări, înaintea vârstei standard de pensionare, în cuantum direct proporţional cu numărul de gărzi efectuate, dar nu mai devreme de 57 de ani pentru femei şi 60 de ani, pentru bărbaţi”, prevede proiectul de lege, potrivit Agerpres.

Noua ta carieră poate începe aici – locuri de muncă în toate domeniile, în toate județele

Iniţiatorii precizează că propunerea legislativă vine în sprijinul celor care lucrează în sistemul medical, mai ales al medicilor care efectuează multe ore de gardă. “Stresul, munca până la epuizare, lipsa unui număr suficient de doctori, incapacitatea de a face faţă numărului uriaş de pacienţi, lipsa de respect şi de perspective au dus de-a lungul timpului la suferinţe ascunse şi uneori la moarte. Avem în prezent peste 50 de cazuri în care medicii au decedat din astfel de cauze. (Considerăm că este necesară instituirea unei echităţi în sistemul de pensie, şi anume recunoaşterea ca vechime în muncă a orelor de gardă lucrate. În funcţie de numărul de gărzi lucrate pentru care au fost achitate contribuţiile de asigurări sociale, personalul medical poate ieşi la pensie, la cerere, fără penalizare. De această măsură ar urma să beneficieze circa 10.000 de medici care efectuează gărzi şi circa 20.000 de asistenţi medicali”, mai menţionează iniţiatorii. Proiectul va intra mai întâi în dezbaterea Senatului, iar Camera Deputaţilor este for decizional.

Abonează-te la newsletter

Cele mai proaspete știri de pe AngajatorulMeu.ro, direct pe adresa ta de mail.

S-ar putea să-ți placă

Toate şcolile postliceale sanitare vor fi verificate, după ce autorităţile din Suedia au descoperit o diplomă falsă, emisă în România

Ministrul Educaţiei Naționale, Ecaterina Andronescu, a anunţat că toate şcolile postliceale sanitare…

Reguli noi pentru medicii rezidenți care efectuează stagii în străinătate

Rezidenții care sunt acceptați pentru a efectua stagii de pregătire în străinătate,…

Uniunea Europeană impune reguli noi pentru farmacii: dispar medicamentele la bucată

De anul viitor, farmaciştii nu vor mai putea elibera pacienţilor medicamente la…

Comitete și comiții: problemele legate de Rezidenţiat vor fi preluate de o comisie specială din Ministerul Sănătății

Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii, a anunțat că va fi înfiinţată o comisie…