Proiecte de birouri de peste 275.000 mp vor fi dezvoltate în afara Bucureștiului, în următorii 5 ani

Foto: Pixabay

Dezvoltatorii au anunțat construcția a mai mult de 275.000 mp de noi proiecte de birouri în marile centre regionale – Cluj-Napoca, Timișoara, Iași și Brașov -, astfel că stocul modern de astfel de spații va ajunge la circa 1,3 milioane mp, în următorii cinci ani.

Vedem o intensificare a activității de dezvoltare, în condițiile în care în 2021 și 2022 au fost livrați circa 70.000 mp de birouri în cele patru orașe, potrivit raportului Office Market Regional Cities, realizat de compania de consultanță imobiliară Cushman & Wakefield Echinox.

Iași și Cluj-Napoca vor beneficia de cele mai mari suprafețe aferente noilor birouri în următorii ani – 164.000, respectiv 75.000 mp. În Timișoara au fost anunțate proiecte de 16.000 mp, iar în Brașov de 21.000 mp.

Cluj-Napoca rămâne principalul hub regional de birouri, cu un stoc de 340.000 mp, la finele anului trecut, urmat de Timișoara, cu proiecte de 293.000 mp, Iași, cu 213.000 mp, și Brașov, cu 152.000. În cele patru orașe, stocul a ajuns la circa un milion mp și reprezintă mai puțin de o treime din suprafața de birouri din București.

Printre cele mai importate proiecte în construcție sau în diverse faze de planificare se numără Silk District, în Iași (un proiect mixt, ce va fi dezvoltat de Prime Kapital în mai multe faze și va totaliza 104.000 mp de birouri), Palas Campus (60.000 mp/ Iulius Group), AFI Park Brașov II (AFI Europe) și Coresi Business Campus U1 (NHood) în Brașov, și Paltim (Speedwell), în Timișoara. În Cluj-Napoca, principalele proiecte de birouri au fost anunțate de Prime Kapital și Iulius Group, în dezvoltări cu funcționalități multiple, ce vor fi construite pe terenurile fostelor fabrici Cesarom și Carbochim.

”Marile centre regionale continuă să atragă interesul companiilor care doresc să-și extindă prezența în România, astfel că dezvoltatorii și-au aliniat planurile la această cerere și vor construi noi clădiri, în care își vor putea desfășura activitatea peste 25.000 de angajați. Cea mai mare provocare pentru aceste orașe rămâne disponibilitatea forței de muncă, având în vedere ratele șomajului extrem de reduse. Totuși, cele patru orașe sunt centre universitare puternice, cu peste 193.000 de studenți înregistrați, și ar avea capacitatatea de a furniza candidați pentru pozițiile căutate de companii. Acest aspect va influența în mod pozitiv cererile viitoare pentru spații de birouri și va asigura un grad ridicat de absorbție pentru proiectele planificate a fi livrate în orașele respective”, declară Vlad Săftoiu, Head of Research Cushman & Wakefield Echinox.

Activitatea de închiriere a continuat să fie susținută de companiile din IT&C, care au realizat peste 70 la sută din volumul tranzacționat în 2022, în suprafață de 72.000 mp, în creștere cu 20 la sută față de nivelul cererii consemnate în 2021. Cea mai mare tranzacție finalizată în ultimul an a fost de 6.000 mp.

În Cluj-Napoca și Brașov se înregistrează cele mai scăzute rate de neocupare – șase, respectiv șapte la sută. În Timișoara, zece la sută din stoc este neînchiriat, iar în Iași este vacantă circa 18 la sută din suprafața de birouri, cea mai mare parte în clădiri de clasa B. Chiriile au avut o creștere marginală și se situează la 11-13,5 euro/ mp/ lună în Brașov și pot atinge pragul de 15-16 euro în Cluj-Napoca și Iași.

Articole din aceeași categorie
Total
0
Share