Pot realiza oare ceea ce pare a fi imposibil? Dar cine-a spus că este imposibil? Da, știu, eu mi-am spus, alungând o idee sau alta care-mi dădeau târcoale! Și totuși, parcă…
Elena Lotrean
Trainer @ Future Capital
Cred cu tărie în puterea fiecăruia de a-și croi destinul și, în același timp, cred cu aceeași tărie că destinul este dar divin. Cum se explică și, mai ales, cum se pun în practică aceste idei diametral opuse? Ei bine, se integrează, se joacă una cu alta (și cu mine deopotrivă) și mă determină să vreau să fiu un om mai bun, în fiecare zi. Pentru a-mi îndeplini acele vise aparent imposibile, dar care revin mereu să mă anunţe că sunt acolo, că sunt pentru mine și mă așteaptă să le dau curs. Și, în cele mai multe cazuri, se îndeplinesc. Atunci știu că a fost visul meu, treapta mea de creștere, de maturizare, de trecere într-o altă etapă. Parte a propriului drum.
În acest articol, vă provoc la un exerciţiu de imaginaţie! Gândiţi-vă foarte bine la o idee sau un vis (o dorinţă, un proiect personal sau profesional) care vă îndeamnă, vă cheamă și vă ceartă când îl daţi deoparte. Poate fi un vis din copilărie, o ocupaţie anume, un lucru sau obiect, cunoștinţe noi, o afacere, un loc de muncă mai bun, un program de formare sau orice altceva la care vă gândiţi cel puţin o dată pe zi, cu dorinţă de realizare. Ce faceţi cu acest vis sau idee? Îl urmaţi sau vă urmează? Grea alegere!
Când un om reuşeşte să facă ceva ce i-a solicitat mult efort, în el începe să lucreze trufia.
Nicolae Steinhardt
Și acum, partea efectivă. Cum ar fi dacă ar fi deja îndeplinit? În cartea sa, Cele 7 obiceiuri ale oamenilor eficienţi, Stephen Covey spune să pornești cu gândul la final (Nu vi s-a întâmplat „să vedeţi” deja cum arată, de exemplu, casa pe care de-abia aţi început să o construiţi?). E o practică eficientă, folosită atât în training, cât și în seminariile de dezvoltare personală și antreprenorială, pentru a putea trece peste toate argumentele posibile pe care ţi le-ai putea aduce împotriva visului tău „imposibil”. Cum te simţi acum, că visul tău este îndeplinit? Folosește-ţi toate simţurile: ce vezi?, ce auzi?, ce miroși?, ce guști?, ce pipăi? (da, știu, la acest simţ s-ar putea să avem comentarii răutăcioase). 🙂
Care este scopul acestui exerciţiu? În primul rând, pentru a verifica dacă visul mi se potrivește, este chiar al meu și nu l-am cules pe drum, din dorinţa de a face sau a avea ceea ce au alţii. Apoi mă uit ce anume am făcut pentru a-l îndeplini, cum am ajuns acolo, care au fost acţiunile pe care le-am făcut pentru a avea succes. Și uite așa se naște planul de bătaie care îmi arată exact ce am de făcut ca să ajung unde îmi doresc. A avea un plan nu înseamnă automat și îndeplinirea visului. De ce? Pur și simplu, pentru că mai ai o alegere de făcut: îl pui sau nu în aplicare. Pentru că planul fără acţiunea propriu-zisă nu valorează aproape nimic, pentru atingerea visului tău. Aici ne poticnim cel mai des. Pentru că ne e mai bine să stăm în zona noastră „de bine”, uitând, de multe ori, că binele este dușmanul mai binelui.
Bun, îndrăznesc să fac încă un pas în inimitatea viselor dumneavoastră. Sunt sigură că aveţi cel puţin unul pe care l-aţi îndeplinit deja. Un vis organizat și plănuit sau, pur și simplu, realizat din întâmplare, o așa-zisă lovitură norocoasă. Sper că aţi sărbătorit așa cum se cuvine, în primul rând. Doar v-aţi îndeplinit un vis aparent imposibil. Și după? Ce urmează? Un alt vis „imposibil”? Sper din tot sufletul să fie așa. Însă mulţi dintre noi ne oprim la primul succes. Pentru că am depus efort. Și vrem să fie recunoscut ca atare. De aceea mi-a plăcut atât de mult cugetarea lui Steihardt. Pentru că-mi amintește mereu că mai am un munte de cucerit, un vis de pus în practică și mulţi oameni în jurul meu, care vor să înveţe cum să-și îndeplinească visele. Câteodată uit asta. Din fericire, nu pentru mult timp. Și sper să nu uitaţi nici dumneavoastră!
Să reluăm împreună ingredientele unui vis împlinit, aparent „imposibil”: întâi luăm visul, îl verificăm dacă este al nostru, exersăm îndeplinirea lui virtuală, analizăm acţiunile care ne-au dus acolo, ne facem un plan pe care îl și punem în aplicare, sărbătorim și, mai mult decât atât, suntem recunoscători pentru el. Pentru a ne putea îndeplini și următorul vis.