“Revoluția” de pe piața muncii a început ieri: statele din UE sunt obligate să ofere condiţii de muncă transparente şi previzibile pentru angajați

Luni, 1 august, a fost termenul-limită până la care statele membre ale UE erau obligate să transpună în legislaţia naţională Directiva privind transparenţa şi previzibilitatea condiţiilor de muncă.

Directiva prevede o extindere şi o actualizare a drepturilor de muncă şi a protecţiei de care beneficiază cei 182 de milioane de lucrători din UE.

Odată cu noile reguli, lucrătorii vor avea dreptul la o mai mare previzibilitate pentru condiţiile lor de muncă – de exemplu, sarcinile de serviciu şi timpul de lucru. Ei vor avea dreptul de a primi în timp util informaţii mai complete despre aspectele esenţiale ale muncii lor, cum ar fi locul de muncă şi remuneraţia.

“Directiva reprezintă un răspuns direct la evoluţia rapidă a pieţelor noastre de muncă. Lucrătorii au dreptul la informaţii mai complete despre condiţiile de angajare şi la o mai mare previzibilitate în viaţa lor de zi cu zi. Noile reguli vor contribui la garantarea unor locuri de muncă de calitate, la asigurarea unei anumite stabilităţi pentru lucrători, şi le va permite să-şi planifice viaţa”, declară comisarul pentru locuri de muncă şi drepturi sociale, Nicolas Schmit.

Potrivit Directivei, lucrătorii din UE vor beneficia de următoarele drepturi:

  • informaţii mai complete despre aspectele esenţiale ale muncii lor, comunicate rapid şi în scris;
  • o limitare a duratei perioadei de probă de la începutul unui contract de muncă, care nu va putea depăşi şase luni;
  • posibilitatea de a exercita în paralel o altă activitate profesională pentru un alt angajator;
  • orice restricţii ale acestui drept trebuie să fie justificate prin motive obiective;
  • comunicarea în avans, într-un termen rezonabil, a orelor şi zilelor de referinţă în care munca va trebui să fie efectuată – în special pentru lucrătorii cu programe de lucru imprevizibile şi în caz de muncă la cerere;
  • măsuri care să prevină recurgerea abuzivă la contracte de muncă cu “zero ore” de lucru;
  • să primească un răspuns scris la o cerere de transfer către un alt loc de muncă mai sigur;
  • să beneficieze de formare obligatorie gratis, legată de locul de muncă, pe care angajatorul trebuie să le-o asigure.

Conform estimărilor, 2-3 milioane de lucrători suplimentari, angajaţi în forme de muncă precare şi atipice, inclusiv munca cu fracţiune de normă, munca temporară şi la cerere, vor beneficia de dreptul la informare despre condiţiile lor de muncă şi de o nouă protecţie, cum ar fi dreptul la o mai mare previzibilitate a timpului lor de lucru. Directiva respectă și flexibilitatea formelor de muncă atipice și păstrează beneficiile lor pentru lucrători şi angajatori.

Directiva aduce efecte pozitive și pentru angajatori, prin asigurarea faptului că protecţia lucrătorilor rămâne în concordanţă cu cele mai recente evoluţii de pe pieţele forţei de muncă, prin reducerea obstacolelor administrative pentru angajatori – de exemplu, făcând posibilă transmiterea informaţiilor pe cale electronică -, şi prin crearea unor condiţii de concurenţă echitabile pentru toţi angajatorii din UE, ceea ce va permite o concurenţă loială pe baza aceluiaşi nivel minim de drepturi ale lucrătorilor.

Ieri a fost termenul până la care statele membre au avut obligaţia de a transpune directiva în legislaţia naţională. Ca etapă următoare, Comisia va evalua exhaustivitatea şi conformitatea măsurilor naţionale notificate de fiecare stat membru şi va lua măsuri dacă este necesar.

Articolul anterior

Mars are un nou director al lanțului de aprovizionare pentru Europa Centrală și de Sud

Articolul următor

Avocat: PNRR ar putea crea o oportunitate perfectă pentru angajații tentați să obțină mai mulți bani prin mijloace frauduloase

Articole din aceeași categorie
Total
1
Share