Raportul anual de evaluare comparativă a statelor lumii cu privire la „Indicele Global al Competitivităţii Talentelor” (IGCT) evaluează modul în care ţările cresc, atrag şi păstrează talentele.
La începutul acestui an, România s-a clasat pe locul 64 în lume, după ce, în 2017, ocupase locul 55. Raportul analizează 119 state ale lumii, iar România este devansată de ţările din regiune. Astfel, Cehia ocupă locul 25, Polonia – 39, Slovacia – 40, Bulgaria – 47 şi Ungaria – 52. Elveţia se menţine pe primul loc în lume, în acest raport global, urmată de Singapore, SUA, Norvegia, Suedia, Finlanda, Danemarca şi Marea Britanie.
Noua ta carieră poate începe aici – locuri de muncă în toate domeniile, în toate județele
„Suntem pe locul ruşinos 34 în Europa. A sosit momentul să discutăm serios, având în vedere că economia românească, instituţiile publice şi antreprenorii reclamă că nu găsesc forţă de muncă calificată necesară, că marginalizăm şi alungăm talentele ostentativ din ţară, că-i impozităm haotic şi agresiv şi suntem excesiv de birocraţi în atragerea experţilor străini, chiar şi la transferul lor intra-grup într-o companie multinaţională”, atrage atenţia Andreea Paul (foto), preşedintele INACO – Inițiativa pentru Competivitate.
La nivel global, ţările sunt în competiţie pentru a-şi dezvolta mai bine talentele, pentru a atrage oameni de care au nevoie şi pentru a-i păstra pe cei care contribuie la creşterea competitivităţii, inovării, la creşterea economică şi a nivelului de trai. Pentru a facilita acest lucru, ţările îşi adaptează politicile economice şi sociale noilor provocări tehnologice şi competiţiei internaţionale pentru talente. „Cum? Prin proiectarea şi punerea în aplicare a unor politici cheie în domenii cum ar fi educaţia, ocuparea forţei de muncă şi imigraţia, dar nu numai. Pe lângă oportunităţi, industria 4.0 aduce şi provocări, astfel încât oamenii şi organizaţiile vor trebui să se adapteze la un mediu de lucru în care know-how-ul tehnologic, competenţele, flexibilitatea, diversitatea talentelor şi colaborarea sunt chei ale succesului”, apreciază Andreea Paul.
În clasamentul Indicelui Competitivităţii Talentelor în 2018, pe subindici, România apare în a doua jumătate a clasamentului global. Cel mai slab performanţi suntem la „Dezvoltarea/ creşterea de talente” – 77, regres cu 14 poziţii faţă de anul trecut, „Abilităţi tehnice şi vocaţionale” – 76, regres cu zece locuri, „Atragerea de talente” – 75, îmbunătăţire cu șapte locuri, „Valorificarea talentelor – 67, regres cu două locuri, „Cunoştinţe globale” – 58, regres cu două poziții, și „Menţinerea talentelor” – 57, regres cu un loc faţă de anul trecut.
Potrivit preşedintelui INACO, acesta nu este singurul raport dedicat competitivităţii, unde România pierde teren. În Raportul Competitivităţii Globale 2017-2018 al Forumului Economic Mondial, România a căzut semnificativ, într-un singur an, de pe locul 62 pe 68, în lista celor 137 de ţări analizate. România a coborât două poziţii în Raportul Global al Competitivităţii Turismului. Bucureştiul a pierdut 16 poziţii în Raportul Global al Competitivităţii Urbane, la limita topului 200 al oraşelor lumii, și a ajuns pe locul 188.