Românii pot călători fără viză în Canada, din 1 decembrie

Din 1 mai, românii care deţin o viză validă pentru SUA sau au primit o viză pentru Canada, în ultimii zece ani, vor putea călători fără vize, iar din 1 decembrie toţi cetăţenii români vor putea merge în Canada fără viză. Anunțul a fost făcut de ambasadorul Canadei în România, Kevin Hamilton.

“Vreau să disociez acordul de liber schimb UE-Canada de chestiunea vizelor. Sunt chestiuni complementare, dar nu identice. Am negociat cu Guvernul României eliminarea vizelor pentru turiştii români şi acesta este o chestiune separată de acordul de liber schimb UE-Canada. Oficialii canadieni au evaluat România, am văzut progresele pe care le-au făcut în domenii precum paşapoartele, reglementarea migraţiei, şi de acea cu încredere am convenit un acord în urma căruia cetăţenii români vor putea, foarte curând, să călătorească în Canada fără vize”, precizează ambasadorul Canadei.

Pentru a putea călători în Canada, românii trebuie să completeze un formular care se află pe site-ul Ambasadei – Electronic Travel Authority. “Durează două minute şi costă şapte dolari. Acesta este furnizat tuturor cetăţenilor din ţările scutite de vize, care doresc să viziteze Canada fie în scopuri turistice sau pentru afaceri. Dacă în 2017 intenţionaţi să vizitaţi Canada, asta este ceea ce trebuie să faceţi”, adaugă Kevin Hamilton (foto).

Foto: Kevin Hamilton / Facebook

În ceea ce priveşte CETA, acordul de liber schimb dintre UE şi Canada,  diplomatul canadian susţine că România este perfect plasată pentru a beneficia direct de toate domeniile CETA, fie că este vorba de schimburile de bunuri, reducerea tarifelor vamale, protejarea drepturilor de proprietate intelectuală şi mobilitatea forţei de muncă. “Cel mai rapid şi semnificativ impact va fi eliminarea tuturor tarifelor, pentru majoritatea produselor şi serviciilor româneşti exportate în Canada. 99 la sută dintre tarifele impuse bunurilor româneşti vor fi eliminate. Parlamentul European a ratificat deja acest acord. Parlamentul canadian este programat să ratifice acest acord în săptămânile următoare, şi atunci va intra în vigoare. În prezent, peste 300 de companii româneşti, de toate mărimile, exportă o gamă largă de bunuri şi servicii spre Canada. Exemplele includ îmbrăcăminte şi încălţăminte, maşini şi echipamente electrice. Valoarea exporturilor româneşti spre Canada este de peste 200 milioane de euro, cu potenţial de creştere semnificativă după CETA”, afirmă oficialul canadian.

Articole din aceeași categorie
Total
0
Share