Sărbători “cuminți” pentru angajații români, anul acesta: cheltuielile depind de bonusurile de final de an

Numărul celor vor petrece Crăciunul alături de familie a crescut față de 2020. Opt din zece români vor rămâne acasă de sărbători, având în vedere oboseala acumulată în al doilea an pandemic și nevoia de a fi mai mult alături de cei dragi, față de șapte din zece, anul trecut, arată un sondaj efectuat pe platforma de recrutare BestJobs.

Riscurile de îmbolnăvire de COVID-19, pe fondul întâlnirii cu familia și prietenii, sunt un motiv de îngrijorare pentru numai 21 la sută dintre cei care au răspuns sondajului realizat de Bestjobs. 30 la sută consideră că riscurile sunt minime, fiindcă vor lua toate măsurile necesare pentru a limita expunerea la virus sau vor ține cercul de participanți foarte restrâns, iar 46 la sută nu se tem deloc că s-ar putea îmbolnăvi.

Totuși, mai mult de jumătate dintre respondenți vor petrece și Revelionul, rezervat în anii trecuți petrecerilor cu prietenii, tot în familie, și numai 23 la sută au în plan să petreacă alături de prieteni, într-un cerc restrâns, după ce se asigură că sunt în siguranță din punct de vedere sanitar. Alți zece la sută au în plan să treacă în 2022 doar alături de partenerul sau partenera de cuplu, pentru a evita orice riscuri, iar șapte la sută vor fi singuri în noaptea dintre ani.

Ca urmare, cei mai mulți respondenți (72 la sută) vor rămâne acasă de Revelion, iar 14 la sută vor petrece în deplasare, la rude sau la prieteni. Doar cinci la sută și-au făcut planuri pentru a petrece în afara orașului de reședință, la munte sau la mare.

În ansamblu, bugetul celor mai mulți respondenți pentru cadourile de Crăciun și petrecerea de Revelion este de cel mult 500 de lei pentru fiecare. Mai exact, 48 la sută dintre ei au alocat un buget de cel mult 500 de lei, 18 la sută între 500 și 1.000 de lei, șapte la sută depășesc 1.000 de lei, iar restul nu și-au făcut calculele sau nu au în plan să cumpere deloc cadouri. Tot cel mult 500 de lei vor să cheltuie 58 la sută dintre români și de Revelion, 12 la sută vor cheltui între 500 și 1.000 de lei și doar patru la sută au de gând să aloce mai mult de 1.000 lei. 16 la sută nu plănuiesc să cheltuiască nimic. 

Cheltuielile de sărbători sunt corelate cu așteptările angajaților de a primi sau nu bonus la final de an. 41 la sută dintre ei se așteaptă să primească bonus sau cadou de la angajator, iar 27 la sută cred că nu vor primi nimic. 40 la sută estimează că bonusul va consta în bani sau tichete valorice. 30 la sută se așteaptă ca valoarea bonusului sau a cadourilor să nu depășească 500 de lei, în timp ce doar 13 la sută cred că valoarea va depăși acest prag.

Sondajul BestJobs a fost efectuat între 20 noiembrie și 10 decembrie, pe un eșantion de 1.041 de utilizatori de internet. Cu o experiență de peste 20 ani în domeniu, BestJobs este una dintre cele mai importante platforme de recrutare online din România. În orice moment, aici sunt peste 4,6 milioane de profesioniști conectați la piața muncii, peste 30.000 de joburi și mii de freelanceri, agenți de recrutare, coachi, mentori, terapeuți, avocați și alte tipuri de specialiști.

 

Articolul anterior

La vremuri noi, metehne vechi? Sancționarea penală a simplelor greșeli fiscale revine pe agenda legislativă

Articolul următor

Verifone: 80 la sută dintre candidații din domeniul IT sunt interesați de beneficiile oferite de angajator, de la primul interviu

Articole din aceeași categorie
Total
0
Share