Pentru mulți părinți, pasiunea copiilor lor pentru jocuri pe calculator nu este tocmai o veste bună. Există, însă, și o parte plină a paharului: tinerii care au suficientă ambiție și investesc destul timp pentru a se perfecționa în jocul preferat își pot transforma acest hobby într-un job full-time.
La 21 de ani, David Cămărășan are deja mulți ani de experiență în spate, în jocurile pe computer. Totul a început ca o joacă, pe când avea opt ani, iar de la 15 ani este jucător profesionist de esports. David este căpitanul echipei de VALORANT a Nexus Gaming.
AngajatorulMeu.ro: Pentru cei care nu sunt familiarizați cu VALORANT, poți explica, în două vorbe, ce înseamnă acest joc?
DAVID CĂMĂRĂȘAN: VALORANT este un joc FPS (First Person Shooter) și aduce în față două echipe: una a atacatorilor și cealaltă a apărătorilor. Scenariul jocului este simplu, atacatorii plantează bomba denumită “Spike”, iar apărătorii trebuie să o dezamorseze înainte de a exploda. În joc există 16 personaje, numite agenți, care au abilități speciale. Este un joc strategic și ai nevoie de multă practică pentru a ajunge la un anumit nivel de performanță.
De unde vine pasiunea ta pentru acest joc?
Am jucat înainte un alt joc de tip shooter, iar când a apărut VALORANT am vrut să-l încerc și să-l descopăr. Eu am început să mă joc de la vârsta de opt ani și de la 15 ani o fac la nivel profesionist. Cel mai mult mi-a plăcut mediul care se creează între tine și ceilalți cu care interacționezi.
Dacă vorbim de o carieră ca jucător profesionist de VALORANT, joc care este foarte popular în America, câștigurile la ei pot ajunge la 25.000 de euro pe lună sau 300.000 pe an, plus bonusurile de la turneele câștigate.
Ce înseamnă să fii jucător profesionist de esports? Cât timp și câți bani trebuie să investești ca să ajungi la statutul acesta?
Ca jucător de esports, trebuie să faci multe sacrificii ca să ajungi acolo unde îți dorești și trebuie să fii foarte hotărât să reușești să te remarci. Trebuie să-ți setezi obiective pe termen mediu și lung, pentru că dacă îți dorești ca într-un an să ajungi jucător profesionist, atunci nu vei reuși niciodată. E nevoie de timp să te uiți la jocurile altor profesioniști, să analizezi stilul de joc, să-ți faci strategii și așa mai departe. Eu m-am uitat și la podcasturi și interviuri ale unor jucători, care m-au ajutat foarte mult să înțeleg domeniul și de unde am învățat multe tip & tricks.
În ceea ce privește investițiile, un calculator bun costă cel puțin 1.000 de euro.
Se poate face o carieră pe termen lung din esports? Cât se poate câștiga din asta?
Disciplina și motivația sunt primordiale ca să poți ajunge să ai o carieră în esports. Dacă vorbim de o carieră ca jucător profesionist de VALORANT, joc care este foarte popular în America, câștigurile la ei pot ajunge la 25.000 de euro pe lună sau 300.000 pe an, plus bonusurile de la turneele câștigate. La noi sunt sume mai mici, fiindcă nu avem atâția sponsori interesați de esports și nici atât de multe competiții. În Europa, un jucător bun poate ajunge, în medie, la un venit de 20.000 de euro.
Câte ore trebuie te antrenezi pe zi pentru a deveni un jucător bun?
Eu mă antrenez, în medie, șapte ore pe zi. În echipa Nexus, în care activez, noi avem între cinci și șapte antrenamente pe săptămână, în funcție de programul pe care îl avem și competițiile în care suntem implicați.
Un studiu recent arată că aproape opt milioane de români joacă jocuri video pe smarphone-uri, PC-uri, console sau tablete. Contrar așteptărilor, dintre ei, 52 la sută sunt bărbați și 48 la sută sunt femei. Însă dacă ne referim la jucătorii profesioniști, aici vorbim de puțin peste 400 de jucători. Cei mai mulți jucători de esports sunt în SUA, China și Coreea de Sud.
Ce calități trebuie să aibă un jucător profesionist de succes? În general, un gamer este specializat într-un anumit joc sau sunt și oameni care sunt foarte buni la mai multe?
Ca să ajungi un jucător profesionist, nu este nevoie doar să joci un anumit joc foarte bine. Gaming-ul casual este foarte diferit de cel profesionist, pentru că, mai ales în VALORANT, jocul în echipă este cu totul altă poveste. Un jucător casual foarte bun nu este neapărat bun și într-o echipă. În opinia mea, diferența dintre un jucător casual și unul profesionist este mentalitatea.
Pe lângă abilitățile în joc, un jucător profesionist ar trebui să fie sociabil, flexibil, orientat spre rezolvarea problemelor și exigent cu propria persoană.
Cum a fostviața de gamer profesionist în ultimul an? A avut pandemia vreo influență asupra modului în care s-au desfășurat competițiile?
A fost o perioadă dificilă. Eu, ca jucător profesionist, am simțit cel mai mult asta la antrenamente. Dacă înainte făceam bootcamp-uri alături de colegi, acum a trebui să ne adunăm și să jucăm online. Pandemia a afectat competițiile de esport – de aproape doi ani, jucăm doar de acasă. Scena schimbă foarte mult dinamica, emoțiile sunt altele, plus că aveam alături fanii care ne dădeau un boost de energie.
Dacă ar fi să le dai un sfat tinerilor care vor să-și construiască o carieră în gaming, cum ar suna el?
Să nu le fie frică să greșească, să nu se dea bătuți și să se implice la maximum, pentru că doar așa pot să reușească și să crească.